Agentia de evaluare financiara Moody's a decis, miercuri, sa retrogradeze ratingul a mai multe companii din Italia, din cauza instabilitatii financiare de care da dovada statul italian. Astfel, Moody a retrogradat ratingul companiilor ENI (domeniul petrolier), Enel (domeniul energiei electrice), Postei Italiane, companiei Terna, Finmeccanica, precum si a doua banci importante private din tara, UniCredit si Intesa Sanpaolo. Aproape toate aceste note sunt insotite de o perspectiva negativa.

Ratingul companiei ENI a fost redus cu o treapta, la "A1". Moody's si-a explicat decizia, motivand ca "probabilitatea ca ENI sa primeasca un sprijin extraordinar din partea guvernului italian s-a diminuat considerabil."

Grupul Enel a fost retrogadat cu o nota similara de la "A2" la "A3", din cauza lipsei de sprijin din partea guvernului italian.

Terna este acum evaluata la "A3" ( o treapta in scadere), Finmeccanica la "Baa2" (doua trepte), UniCredit si Intesa Sanpaolo la "A2" (doua trepte), iar Posta Italiana la "A2" (trei trepte).

La doua saptamani dupa Standard and Poor's, agentia americana de evaluare financiara Moody's a anuntat ca a redus la A2 ratingul pentru Italia, fata de anteriorul Aa2, din cauza "riscurilor de finantare" a datoriei pe termen lung, a cresterii lente a economiei si a"incertitudinii politice".

Moody`s a plasat ratingul intr-o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca aceasta ar putea reduce in continuare ratingul privind obligatiunile guvernamentale italiene. Moody`s a explicat ca motivul principal al deciziei sale este un "risc crescut pentru finantarea datoriei publice ridicate in zona euro (pentru tari), cum ar fi Italia din cauza eroziunii sustinute si nonciclice a increderii" investitorilor.