Speculatiile precum ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce dobanda cheie dupa doi ani si jumatate s-au intensificat in ultimele saptamani, ca urmare a datelor economice sub asteptari si a crizei fiscale fara precedent din regiune. Totodata, sedinta BCE care va avea loc astazi este si ultima condusa de J.C.Trichet, ce urmeaza a fi inlocuit de catre Mario Draghi incepand cu luna noiembrie.

BCE se afla in fata unor schimbari majore in aceasta luna, atat de politica monetara cat si de structura. Iluzia revenirii economiei si teama de inflatie au dus la majorarea dobanzii de referinta in regiune, in aprilie si iulie anul curent, de la 1% la 1.5%. Intensificarea problemelor economice si fiscale au schimbat brusc intentia oficialilor de a continua acest ciclu, facuta publica in sedinta precedenta, prin reducerea prognozelor de crestere economica si inflatie. Din acel moment, euro s-a depreciat cu aproximativ 10% in raport cu dolarul si yenul, principalele partenere de comert international, investitorii si analistii asteptand acum ca dobanda cheie sa ajunga chiar sub nivelul din perioada de criza. Mai mult, pentru J.C.Trichet este ultima sedinta in calitate de lider BCE, pe care a condus-o incepand cu 2003, accentuand astfel speculatiile ca el insusi va relua acest ciclu si nu va lasa aceasta decizie pe umerii succesorului sau.

Amintim ca politica acestuia a fost bazata pe stabilitatea preturilor in dauna cresterii economice, aceasta fiind criticata in ultimii ani de economisti. Reducerea dobanzii de refinantare nu este singura arma a BCE pentru combaterea crizei fiscale si revigorarea economiei, un alt obiectiv fiind cresterea lichiditatii din pietele financiare si sistemul bancar, prin achizitia de bonuri de tezaur in valoare de aproximativ 50-100 miliarde euro sau facilitati acordate bancilor pe 6 si 12 luni. Totusi, intrebarea este cum va fi influentata moneda europeana de un nou ciclu de politica monetara si eventuale infuzii de lichiditate, cunoscut fiind caracterul distructiv al acestora?

Analistii de la Admiral Markets explica importanta momentului si impactul asupra monedei europene: “Este una dintre cele mai asteptate sedinte de politica monetara din ultimii ani. Investitorii in piata valutara au vandut agresiv euro in ultima luna, in anticiparea unui randament inferior si a scaderii puterii de cumparare. In aceste conditii este mai probabila o revenire temporara a monedei europene in pofida reducerii dobanzii, daca nu vor fi anuntate si masuri aditionale in conferinta de presa, insa pe termen lung euro ramane intr-un evident trend descendent fata de dolar, principala contraparte, tintind un curs de 1.25 spre finalul anului, cel mai important prag din ultimii 6 ani si mediana minimului si maximului istoric, din 2000, respectiv 2008”, explica analistul Admiral Markets, Cristian Cochintu.