Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a confirmat joi ca a propus "actiuni coordonate" la nivelul Uniunii Europene pentru recapitalizarea bancilor si pentru a le curata de active toxice, potrivit AFP.

"Am propus statelor membre sa efectuam actiuni coordonate pentru recapitalizarea bancilor si pentru eliminarea activelor toxice pe care institutiile financiare le-ar putea detine", a declarat Barroso in cadrul unui interviu acordat postului Euronews.

Declaratia presedintelui CE vine dupa ce o serie de oficiali au declarat in ultimele zile ca este nevoie cat mai repede de o recapitalizare a bancilor europene.

Olli Rehn, comisarul pentru afaceri economice, a aratat ca bancile europene trebuie sa isi consolideze capitalul pentru a le da o mai mare marja de siguranta si pentru a reduce astfel incertitudinea din piata.

Totodata, cancelarul german Angela Merkel a cerut accelerarea procesului de recapitalizare a bancilor aflate in dificultate pentru a se stopa contagiunea crizei datoriilor.

La randul sau, Antonio Borges, directorul departamentului pentru Europa al Fondului Monetar International, a declarat miercuri ca Europa are nevoie de o suma cuprinsa intre 100 si 200 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor si a recastiga increderea investitorilor.

"Vorbim de o cifra cuprinsa intre 100 si 200 miliarde de euro, care in opinia noastra este foarte, foarte mica in comparatie cu pietele de capital europene si comparativ cu resursele Fondului European de Stabilitate Financiara", a declarat Borges.

El a aratat ca niciun sistem bancar din lume nu poate face fata unei pierderi generalizate a increderii din partea investitorilor, precizand ca autoritatile trebuie sa faca totul pentru a recastiga increderea la nivelul intregului continent.