Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

FMI pregateste pentru Romania noi masuri de "ajustare", care "vor trebui identificate intr-o misiune ulterioara"

FMI pregateste pentru Romania noi masuri de "ajustare", care "vor trebui identificate intr-o misiune ulterioara". Indeplinirea angajamentului asumat de autoritati in fata UE, de a realiza un deficit mai mic de 3% din PIB in standardele europene de contabilitate, va impune o ajustare suplimentara de cel putin 0,5 procente din PIB. Aceste masuri vor trebui identificate intr-o misiune ulterioara", se arata in Raportul care insoteste a doua evaluare din cadrul Acordului Stand-By cu FMI. In plus, potrivit draftului scrisorii de intentie a Guvernului cu FMI, publicata pe site-ul institutiei, creşterea turbulenţelor de pe pieţele mondiale şi semnele privind incetinirea cresterii in alte state europene au dus la cresterea riscurilor la adresa evolutiei economiei romanesti. România este vulnerabila atât la o scădere a cererii pentru exporturi, cat si in privinta incertitudinilor de pe piaţa financiară - în special din Grecia - care ar putea determina ieşiri de capital sau riscul unei contagiuni a sistemului financiar din Romania. Tensiunile din politica interna si alegerile care urmeaza ar putea duce la inversări de politici fiscale. Dacă ocuparea forţei de muncă publice scade suficient si creeaza un spatiu fiscal, autorităţile pot lua în considerare o creştere salariala modestă, se mai arata in document.

Yazaki a inaugurat la Caracal o uzina de cablaje auto in care vor lucra 1.000 de oameni pana la sfarsit de 2012

Producatorul japonez de componente auto Yazaki a inaugurat joi, la Caracal, o fabrica ce va produce cablaje auto pentru Uzina Ford de la Craiova, dar si pentru Uzina Ford din Koln, Germania. Investitia se ridica la 2 milioane de euro, iar numarul angajatilor este in prezent de 600. Fabrica Yazaki de la Caracal va avea insa 1.000 de angajati pana la sfarsitul anului viitor. Yazaki mai are activitati in Romania si la Ploiesti (productie), Arad (productie) si Timisoara (inginerie). Yazaki a inceput productia de componente auto in Romania in anul 2003, are aproape 5.000 de angajati si a investit in total in tara noastra 85 de milioane de euro.

Gigantul Microsoft ar fi interesat din nou de preluarea Yahoo!, dupa incercarea esuata din 2008

Gigantul Microsoft ar putea face o oferta pentru preluarea Yahoo!, compania software reaparand printre potentialii cumparatori ai Yahoo! dupa incercarea esuata de achizitie din 2008, potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de Reuters. Sursa citata a mai precizat ca Microsoft ar putea cauta un partener pentru preluarea Yahoo!, fara a oferi insa alte detalii. Pana in prezent nu a fost insa facuta o oferta oficiala, iar preluarea ar putea sa nu se concretizeze, avand in vedere ca la Microsoft exista diviziuni interne in ceea ce priveste oportunitatea achizitionarii Yahoo!. Microsoft si ceilalti potentiali cumparatori au refuzat sa comenteze informatiile, in vreme ce reprezentantii Yahoo! nu au putut fi contactati.

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 1,5%. Jean-Claude Trichet a anuntat noi programe pentru a asigura lichiditati bancilor din zona euro

Banca Centrala Europeana a mentinut joi dobanda de politica monetara la 1,5%, in pofida deteriorarii situatiei economice si financiare, potrivit AFP. Aceasta decizie a fost anticipata de majoritatea analistilor, care se asteapta ca institutia sa lanseze noi programe pentru a ajuta bancile sa faca fata crizei datoriilor din zona euro. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a anuntat ca BCE va efectua o serie de tranzactii exceptionale, pentru a ajuta bancile din zona euro sa se refinanteze.