Investitiile in infrastructura vor beneficia anul viitor de fonduri in valoare de 40 de miliarde de lei, de la bugetul de stat, in conditiile in care deficitul bugetar va scadea, in 2012, la o valoare de sub 3%, a declarat, vineri, la Timisoara, premierul Emil Boc, citat de Agerpres.

"Infrastructura va beneficia de alocari substantiale de fonduri. (...) Au fost 33 de miliarde de lei de la buget, in 2010, sunt 36 de miliarde de lei, in 2011, vor fi peste 40 de miliarde de lei in 2012, pentru infrastructura. Aceasta, in conditiile in care deficitul bugetar este in scadere. Nu este 6,5% cat a fost in 2010, nu este 4,4%, in 2011, va fi sub 3% in 2012", a afirmat premierul Boc, care a participat la constituirea Comisiei Nationale pentru Infrastructura, Energie si Mediu a PDL.

Potrivit acestuia, Romania are cel mai mare procent din PIB alocat pentru investitii, dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene. "Pentru economie, acest lucru inseamna kilometri de autostrada, centuri ocolitoare, drumuri expres sau mai multe locuri de munca", precizat Boc.

Primul ministru a mentionat ca lucrarile la sectoarele de autostrada Arad-Timisoara, Bucuresti-Ploiesti vor fi finalizate in acest an si va fi inceputa constructia pe tronsoanele Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva si Nadlag-Arad. In opinia premierului, de o importanta deosebita sunt si centurile de ocolire a oraselor, acestea fiind apreciate ca generatoare de investitii in localitati.

In plus, spune Boc, cinci proiecte majore de investitii vor fi realizate in baza unor programe de parteneriat public-privat, printre acestea numarandu-se si unul in valoare de un miliard de euro care se refera la constructia centralei hidroelectrice de la Tarnita (Cluj).

''E vorba de centrala hidroelectrica de la Tarnita, o investitie de peste un miliard de euro, de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, de centura Bucurestiului - o suta de kilometri ce sunt pregatiti de Ministerul Transporturilor in regim de concesiune sau de parteneriat, in functie de decizia pe care o va lua ministrul'', a explicat Emil Boc.

Un alt proiect de investitii care va fi realizat in parteneriat public-privat este canalul Siret-Baragan, acesta fiind apreciat ca o lucrare extrem de importanta pentru sustinerea si modernizarea agriculturii romanesti.