Purtatorul de cuvant al PSD a facut doua afirmatii "halucinante" la adresa Bancii Nationale a Romaniei, a declarat vineri, la Realitatea TV, consilierul guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu, dupa ce Radu Moldovan acuzase BNR ca "a intrat intr-un joc extrem de periculos" prin decizia "criminala de a creste artificial cursul euro".

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

Reactia sa vine dupa ce purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a declarat vineri, citat de agentia Mediafax, ca "BNR a intrat intr-un joc extrem de periculos, in prima faza printr-o decizie criminala de a creste artificial cursul euro, la sfarsitul lunii septembrie, pentru a avea un curs foarte mare atunci cand se stabileste cursul euro prin care vor fi incasate accizele pe anul urmator". El s-a referit la data de 3 octombrie, cand s-a stabilit cursul la care se vor calcula accizele pentru anul 2012.

Adrian Vasilescu si-a exprimat convingerea ca Radu Moldovan a vorbit in nume personal, si nu al partidului.

In opinia consilierului lui Mugur Isarescu, cele doua afirmatii "halucinante" sunt:

  • 1. BNR face un joc periculos, un joc criminal, loveste in poporul roman si in puterea lui de cumparare prin manipularea cursului de schimb
  • 2. Salariatii BNR nu au dreptul sa-si exprime pareri personale in public

Pentru prima afirmatie, legata de o "manipulare" a cursului de schimb din 3 octombrie, Adrian Vasilescu a prezentat un grafic cu evolutia a patru monede regionale - zlotul (care s-a depreciat cu 14% intre 5 septembrie si 3 octombrie), forintul (-5%), coroana ceheasca (-2%, dupa o apreciere semnificativa) si leul (-2%).

O manipulare a cursului de schimb "inseamna ca America, Europa si Asia, in general, impreuna cu Cehia, Ungaria si Polonia, in special, s-au aliat cu BNR si au aranjat acciza lui Boc", a ironizat Adrian Vasilescu, care a precizat ca, atunci "cand toate monedele din zona se depreciaza, nu poate veni BNR cu o bagheta magica si sa aranjeze cursul".

In ceea ce priveste a doua afirmatie - salariatii BNR nu au dreptul sa-si exprime pareri personale in public - Adrian Vasilescu a exclamat din nou: "E ceva halucinant".

"Noi ne exprimam pareri personale saptamana de saptamana", a explicat el, in conditiile in care "BNR are o scoala de cercetare foarte puternica" si are saptamanal dezbateri.

El a criticat si afirmatiile purtatorului de cuvant al PSD, Radu Moldovan, legate de demiterea directorului BNR Eugen Radulescu, care spusese ca, in opinia sa, pensiile ar trebui impozitate.

Adrian Vasilescu a precizat ca Eugen Radulescu a vorbit in nume personal. "Am spus foarte clar, din punctul meu de vedere, nu cred ca se va ajunge la impozitarea pensiilor mici", a precizat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR crede ca o astfel de impozitare ar fi si o "mare eroare din punct de vedere economic, pentru ca pensionarii, cu probemele lor, cu pensiile lor mici pe care le au, sunt totusi un motor al consumului" iar Romania "la aceasta ora are nevoie de miscarea consumului".

Radu Moldovan a explicat, in declaratia facuta la Bistrita Nasaud, de ce a folosit cuvantul "criminal": "Am folosit cuvantul criminal pentru ca este un lucru extrem de grav impotriva romanilor, care consuma combustibil, care au de platit accize, si mai ales impotriva romanilor care au rate la banci, rate oricum greu de achitat. Jocul acesta pe care il face BNR in interesul Guvernului Boc este unul mai mult decat periculos. Am vazut ca BNR s-a transformat intr-un laborator de incercari ale politicilor de austeritate si de taieri ale Guvernului Boc. Avertizez cu tot respectul guvernatorul BNR si conducerea BNR ca rolul lor este altul decat acela de a incerca politicile criminale ale Guvernului Boc".