Fitch Ratings a redus cu un grad ratingul Italiei, din cauza consecintelor agravarii crizei in Zona Euro si nu exclude o noua degradare, daca tara nu isi va indeplini obiectivele de reducere a deficitului, anunta AFP. Ratingul Spaniei a fost redus cu doua trepte, la "AA-", fata de "AA+" anterior, tot cu perspectiva negativa.

Nota tarii a fost revizuita astfel la "A+", fata de "AA-", pana in prezent, cu perspectiva negativa, ceea ce ar putea atrage o noua degradare, pe termen mediu, potrivit unui comunicat al agentiei.

Fitch este ultima dintre cele trei mai agentii de rating internationale care nu scazuse recent nota Italiei.

Moody's degradase Italia cu trei trepte, la "A2" iar Standard & Poor's la "A", cu o treapta. In ciuda deciziei de vineri, Fitch continua sa noteze un pic mai bine datoria suverana a peninsulei decat concurentii sai.

"Nivelul inalt al datoriei publice si nevoile de finantare bugetara, cumulate cu nivelul slab al cresterii potentiale, au facut Italia mai vulnerabila la un soc extern", argumenteaza Fitch.

Agentia avertizeaza ca va reduce din nou ratingul Italiei daca guvernul condus de Berlusconi nu reuseste sa-si respecte obiectivul de reducere a datoriei publice.

Ratingul Spaniei a fost redus cu doua trepte, la "AA-", fata de "AA+" anterior, tot cu perspectiva negativa.

Pentru a-si justifica decizia, Fitch a evocat "intensificarea crizei in Zona Euro".

"Cu nevoi de finantare importante" pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare, si o datorie care este "una dintre cele mai ridicate din lume" (91% din PIB), "volatilitatea mai puternica are un efect negativ asupra finantarii pe piete a Spaniei".