DNA Bacau a deschis o investigatie asupra Bank Leumi, dupa ce un bacauan a ramas si fara teren si fara aproape 1 milion si jumatate de euro, bani incasati dintr-o tranzactie de vanzare - cumparare, potrivit postului local de televiziune 1 TV Bacau. Tranzactia a avut loc in 2007, dar dupa 3 ani in care peste dosar s-a asternut praful la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, cazul a fost preluat de Directia Nationala Anticoruptie.

Urmareste aici materialul tv al colegilor de la Bacau

Cazul a aparut dupa ce unui bacauan i s-au golit conturile de un milion si jumatate de euro. Barbatul vanduse un teren in municipiu catre o firma din Iasi. Firma a contractat un credit de la Bank Leumi, pentru a putea face plata, iar bacauanului i s-a solicitat de Leumi sa-si deschida cont la aceeasi banca, pentru a primi banii din tranzactie. Totul se intampla in februarie 2007. Banii au ajuns in cont, iar extrasele bancare i-au aratat bacauanului ca plata s-a facut cu succes: aproape un milion in contul in lei si peste 1.100.000 de euro in contul deschis in valuta. Cateva zile mai tarziu, bacauanul a avut o surpriza de proportii: nici urma de bani in cont. Cand a vrut sa scoata banii, pentru a-i transfera in alte banci, i s-au prezentat doua extrase de cont, prin care se arata ca sumele au fost retrase de catre banca printr-o operatiune de stornare.

Se pare ca totul a plecat de la faptul ca cei de la centrala Bancii Leumi ar fi revenit asupra deciziei de a credita firma din Iasi, pentru ca ar fi avut cateva suspiciuni asupra bonitatii acesteia si i-ar fi retras creditul. Asa se face ca bacauanul a ramas si fara teren, si fara bani. Nu exista nicio explicatie pentru care Leumi, cu de la sine putere, i-a retras banii omului din cont si nici de ce bancherii nu au facut o sesizare penala, daca aveau suspiciuni asupra documentelor in baza carora tot ei au acordat creditul.

Pagubitul a facut sesizari catre Banca Nationala a Romaniei si catre conducerea Bank Leumi, insa de trei ani n-a primit nicio rezolvare. Trei ani e si perioada in care peste dosar s-a asternut praful, la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul Judetean de Politie, o adevarata mana intinsa prescriptiei. Acum, cazul a fost preluat de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie Bacau. In exclusivitate pentru 1 TV, Biroul de Relatii Publice al DNA a transmis ca "In cauza penala la care faceti referire, procurorii anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala. In acest moment, informatii suplimentare nu sunt publice".

A fost solicitat si un punct de vedere din partea Leumi Bank. Desi initial ni s-a spus ca exista un raspuns pregatit, care trebuie doar semnat, oficiali ai bancii au sunat in redactia 1 TV pentru a intreba cat anume cunoastem din detaliile acestui caz. Cand a aflat ca 1 TV detine date aprofundate, Elena Costin a promis ca va reveni, pentru ca raspunsul pregatit initial ar fi fost redactat la modul "prea general". La scurt timp, reprezentanta bancii Leumi a transmis un mail in care raspunsul aprofundat s-a transformat in urmatorul mesaj: "In acest moment nu va putem oferi comentarii".

Acesta este al doilea caz legat de Leumi Bank in Bacau, dupa ce in 2009 banca a fost acuzata de reprezentantii Kia Motors de complicitate la un jaf. Mai exact, administratorul "Alti Motors", dealer Kia, a fugit cu banii firmei, insa nu inainte de a cere si de a obtine de la Leumi Bank o extindere a liniei de credit, punand gaj cateva zeci de masini, unele dintre ele deja vandute clientilor.