In ciuda dificultatilor bugetare ale tarilor membre NATO, Comisia pentru Economie si Securitate a Adunarii Parlamentare a NATO a propus ca bugetele pentru Aparare, provocand imediat reactia Turciei si Italiei. “Cum sa le ceri de exemplu grecilor sa nu taie sau sa taie "inteligent” bugetul Apararii? Ei trebuie sa taie din orice buget”, a spus oficialul turc, in vreme ce reprezentantul Italiei a cerut ca o parte din banii necesari sa fie recuperati de la banci. Citeste Raportul in atasament

"Interventiile de pana acum au costat miliarde de dolari si o re-gandire a prioritatilor trebuie sa aiba loc”, se arata in Raportul discutat sambata in cadrul Adunarii Parlamentare a NATO. Interventiile reprezentantilor Turciei (Faik Oztrak) si Italiei "(Gianni Vernetti) au fost primele care au amendat rezolutia propusa.

“Exista cifre care ne ingrijoreaza in privinta disciplinei financiare europene. Cred ca si noi ar trebui sa oferim raspunsuri acelor tineri care astazi protesteaza impotriva bancherilor care infiinteaza munti de bani si care niciodata nu achita nota de plata”, a sppus oficialul italian.

Proiectul de rezolutie prevede ca reducerile bugetelor Apararii din tarile membre NATO sa fie facute cu "maxima inteligenta si doar in urma unor consultari intre state”, a declarat raportorul Simon van Driel (Olanda).

“Dificultatile economice sunt evidente, avem de-a face cu incertitudini, deficite bugetare, cu un grad de incredere scazut. Acestea afecteaza si viata politica, existand o polarizare politica intr-o serie de tari. Aceste provocari au implicatii in privinta securitatii si ramificatii in privinta cheltuielilor pentru aparare, acestea fiind sub o presiune puternica. Nivelul de indatorare al SUA este extrem de ridicat si asta va face ca bugetul apararii sa se reduca cu jumatate de trilion de dolari in urmatoarea decada", a mai spus van Driel.

Trebuie sa fim atenrti la riscurile din Europa sis a sporim cooperarea in privinta utilizarii capacitatilor militare de care dispunem.

SUA si Europa trebuie sa isi resolve deficitele structural si sa isi reduca nivelul datoriilor suverane, dar nu irational. Aceste reduceri trebuie facute cu precautie, mai ales in momente de stagnare economica. Trebuie sa contracaram nivelul ridicat al somajului. Suntem pe punctul de a pierde o intreaga generatie de lucratori. Rezolutia sustine faptul ca anumiti membri NATO poarta pe umerii lor o povara mai mare a bugetului de aparare decat altii”a spus presedintele Comisiei Economice si de Securitate

Cititi intreg Raportul aici