O mai mare integrare europeana este o cauza a problemelor UE si nu este o solutie la criza datoriilor, a spus presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, citat de agentia de stiri CTK, transmite RIA Novosti.

Vaclav KlausFoto: AGERPRES

Liderul ceh a facut aceasta declaratie in replica la propunerea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a sustinut ca UE ar trebui sa impulsioneze procesul de integrare, pentru a putea rezolva criza datoriilor din regiune.

"Sunt indeosebi in total dezacord cu Barroso. Stiu ca se insala grav", a spus presedintele ceh, sambata, in cadrul summitului Grupului de la Visegrad (V4), din care mai fac parte Ungaria, Polonia si Slovacia.

Vaclav Klaus, descris de multi analisti drept un eurosceptic convins, a spus vineri ca problemele actuale din Zona Euro au fost cauzate de introducerea monedei unice, cand politica prevala in fata economiei, iar legile economice erau ignorate.

"Problemele curente ale Europei au fost provocate de procesul accelerat de integrare europeana. Acest lucru este destul de evident", a spus Klaus, care a fost ministru de finante in perioada 1989-1992 si este considerat, de asemenea, un expert pe probleme financiare globale.

"Barroso nu vine cu nicio alta propunere decat cea potrivit careia, daca o mai mare integrare europeana ne-a adus problemele actuale, hai sa incercam o si mai mare integrare. Cred ca aceasta abordare este fatal gresita", a sustinut presedintele ceh.

El a recunoscut insa ca reprezinta punctul de vedere al unei minoritati in randul participantilor la summit. In discursul sau, presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a avut o pozitie diferita de cea a lui Klaus.

"Polonia insista asupra faptului ca trebuie sa intensificam integrarea europeana. Numai in acest mod putem iesi din criza", a spus Komorowski. "Nu trebuie sa uitam ca trebuie de asemenea sa extindem Europa", a mai sustinut presedintele polonez.