Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Franta si Germania se pronunta pentru recapitalizarea bancilor si pentru "modificari importante" ale tratatelor UE

Franta si Germania se pronunta pentru recapitalizarea bancilor si pentru "modificari importante" ale tratatelor Uniunii Europene. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a afirmat, intr-o conferinta de presa alaturi de cancelarul Germaniei Angela Merkel, ca "Europa trebuie sa-si rezolve problemele pana la Summitul G20" de la Cannes, la inceputul lunii noiembrie. Merkel a precizat ca Parisul si Berlinul sunt "decise sa faca ceea ce este necesar pentru recapitalizarea bancilor, pentru a se asigura creditarea economiei". Cei doi oficiali au discutat cateva ore despre criza datoriilor suverane din Zona Euro, ieri seara. Nicolas Sarkozy a anuntat si "modificari importante" ale tratatelor europene, aduagand ca se pronunta pentru o mai mare "integrare a Zonei Euro". "Scopul este de a avea o cooperare mai stransa si mai constrangatoare a tarilor din care folosesc moneda unica pentru a evita derapajele bugetare”, a adaugat Merkel.

Fiscul va anunta prin Posta populatia si firmele de stergerea penalitatilor, daca achita datoriile pana la sfarsitul anului

Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala va transmite pana vineri, 15 octombrie, scrisori catre populatie si firme. Din acestea, contribuabilii vor afla ca penalitatile pe care le-au acumulat daca au avut datorii la Fisc, vor fi sterse. Conditia este ca datoriile si dobanzile de intarziere catre bugetul de stat sa fie achitate pana la finele acestui an, arata un ordin emis de Ministerul Finantelor. Statul va anula astfel penalitatile de intarziere, precum si jumatate din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca principalul si dobanzile aferente acestora sunt stinse prin plata sau compensate pana la 31 decembrie 2011. Pentru contribuabilii care vor achita datoriile principale pana la jumatatea anului viitor, se va aplica o reducere de 50% a penalitatilor de intarziere, precum si o diminuare cu 25% a majorarilor de intarziere. Daca vor fi personae care nu primesc notificari privind posibilitatea stergerii datoriilor, acestea se pot adresa organelor fiscale pentru clarificarea situatiei. Obligatiile fiscale pentru care se pot acorda facilitati fiscale sunt cele administrate de ANAF, precum contributii sociale, impozite si TVA. Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile mentionate sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010. Potrivit sefului ANAF Sorin Blejnar, suma datorata de companii se ridica la circa 14 miliarde de lei la finele lunii august, iar daca aceasta va fi achitata in integralitate pana la finele anului, vor fi sterse penalitati de 2 miliarde de lei.

O misiune comuna a FMI, CE si BM vine in Romania la sfarsitul lunii octombrie pentru a treia evaluare a acordului de tip precautionary

O delegatie a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale va veni la Bucuresti peste doua saptamani. Expertii finaciari vor evalua pentur a treia oara acordul stand-by de tip preventiv, anunta FMI intr-un comunicat. Oficialii institutiilor internationale se vor intalni cu autoritatile si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile. Misiunea va dura doua saptamani, de pe 25 octombrie, pana pe 7 noiembrie si va fi condusa de Jeffrey Franks. Specialistii urmaresc reformele profunde asumate de autoritatile de la Bucuresti in domeniile energiei si transporturilor, inclusiv reforme in stabilirea tarifelor, imbunatatirea reglementarilor din aceste sectoare si restructurarea si privatizarea intreprinderilor de stat.

Volkswagen Group recheama aproape 170.000 de masini cu motoare TDI pentru posibile probleme la conductele de alimentare

Grupul auto german Volkswagen a anuntat ca recheama in service 168.000 de masini ale marcilor Volkswagen si Audi. Actiunea are loc in statele unite si defectul vizat esteacela ca masinile rechemate pot prezenta scurgeri de combustibil ce pot duce in cazuri exceptionale la incendii. Nu s-au inregistrat accidente, iar recall-ul afecteaza modele precum Golf, Jetta si A3 fabricate intre 2009 si 2012 ce dispun de motorizarea diesel common-rail, de 2 litri. Din cauza vibratiilor pot aparea fisuri in conducta de alimentare cu combustibil, iar in service se va monta un amortizor si se va schimba conducta de alimentare, daca este nevoie.