Erste Group va amortiza partial fondul comercial al subsidiarei sale din Romania cu 700 milioane de euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa impozitare), pe fondul revenirii economice sub asteptari si a unei evolutii mai slabe a sectorului bancar, se arata intr-un comunicat al grupului austriac.

Potrivit reprezentantilor bancii, amortizarea reprezinta diferenta dintre suma platita pe BCR si valoarea contabila a activelor bancii.

"Aceasta masura nu are nici un efect asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil. Dupa preluarea participatiilor actionarilor minoritari (SIF-uri) - conform anuntului din 14 septembrie 2011 - fondul comercial ramas va fi sustinut de catre o detinere semnificativ mai mare la BCR", se mai spune in comunicat.

Comitetul Executiv al Erste Group a prezentat luni o serie de masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS, la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective, ce vor avea un impact de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere pentru primele noua luni.

Astfel, Erste Group si-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, de la 1,9 miliarde de euro la sfarsitul lui 2010 la 0,6 miliarde de euro la 30 septembrie, si a schimbat metoda de evaluare a portofoliul CDS de la cost de amortizare la pretul pietei.

Totodata, Erste Group va amortiza in totalitate fondul comercial al subsidiarei din Ungaria in valoare de 312 milionae de euro inainte de impozitare si va constitui provizioane de risc in valoare totala de 450 milioane de euro inainte de impozitare (450 mil. EUR dupa impozitare), pe fondul interventiei "fara precedent" a statului in sectorul bancar.

In contextul implementarii standardelor de contabilitate IFRS 9, Erste Group va alinia aplicarea modelelor de dobanda efectiva in cadrul intregului grup, ceea ce va duce la un efect negativ singular asupra capitalului propriu in valoare de 210 milioane de euro, datorita faptului ca veniturile vor fi inregistrate pe toata perioada derularii unui credit si nu in momentul platii.

Programul de masuri va avea un impact total de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere al grupului Erste pentru primele noua luni ale acestui an.

Reprezentantii grupului mai arata ca Erste va raporta in primele noua luni ale exercitiului 2011 o pierdere neta de circa 920-970 milioane de euro, iar pentru intregul an o pierdere neta de aproximativ 700 - 800 milioane de euro (fara impactul masurilor extraordinare se estima un profit net de aproximativ 850 - 950 milioane euro).

Vezi aici toate masurile adoptate de Erste Group.