Din 2007, de cand a inceput criza bancara, a inceput un concurs mondial de care se ratoieste mai tare la banci si la bancheri. Multi chiar cer executii in piata publica, eventual prin metode demne de evul mediu. Multe banci si societati de asigurari au fost deja desfiintate sau nationalizate total sau partial inca din 2008/2009, de exemplu: AIG, RBS, Lloyds sau Dexia, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

Si daca scapam de bancheri si de banci, ce punem in loc? Ne-ar place sa mergem la servici si sa fim platiti in mere, pere sau ce produce firma la care lucram? Sau daca lucram la stat sa fim platiti in obligatiuni pe 30 de ani? Vrem sa nationalizam bancile? Foarte bine, dar oare am uitat de cazurile Bancorex sau Banca Agricola? Sau am uitat de cum gestioneaza statul firmele aflate in subordonare, de ex. Hidroelectrica?

Este adevarat, bancherii poarta buna parte din vina pentru criza actuala pentru simplul motiv ca nu si-au facut datoria: iar datoria lor este de a estima corect riscul: si au gresit atat in ceea ce priveste imobiliarele cand s-a spart buba in 2007 / 2008, dar si in ceea ce priveste datoriile suverane (de exemplu cazul Greciei & co in 2010 / 2011).

Ceea ce cred ca este util in schimb este un efort din partea tuturor in a intelege cum functioneaza creditul si care sunt riscurile. Si asta am aratat in Episodul 1.

Insa daca suntem de acord ca bancile trebuie sa ramana private, dar sa nu faca excese care se sparg ulterior in capul contribuabililor, solutia ar fi mai mult control din partea statului, mai multa reglementare: de ex. BNR a invatat din lectiile din anii ’90 si acum vedem beneficiile. De asemenea, ne putem uita la planul din Marea Britanie care cere separarea bancilor in 2: partea de utilitate publica si partea de cazinou. In definitiv persoanele fizice pot merge la Las Vegas si sa sparga cati bani vor fara sa ceara ajutor de la stat. La fel ar trebui sa functioneze si bancile de tip cazinou: doar cu banii persoanelor fizice private. Desigur, sistemul bancar de utilitate, fiind de utilitate, ar trebui sa lucreze cu costuri mai mici: de ce ar fi platiti bancherii cu mult mai mult decat medicii sau profesorii, in definitiv produc o utilitate publica…

Comenteaza pe blogul Jeopardy.