Zona Euro ar putea fi obligata sa impuna o politica de austeritate pe termen lung, in fata cresterii datoriilor publice si a imbatranirii populatiei, avertizeaza marti Uniunea Europeana, intr-un raport trimestrial asupra celor 17 state membre ale uniunii monetare, relateaza AFP.

"Este clar ca, pentru a frana cresterea datoriilor si pentru a asigura sustenabilitatea finantelor publice, numeroase tari din Zona Euro vor trebui sa aplice masuri de austeritate permanenta, dincolo de cele adoptate deja", precizeaza Comisia Europeana, in acest raport.

"Deterioarea finantelor publice ale Zonei Euro de la inceputul crizei financiare apare in conditiile in care nivelul datoriei publice era deja ridicat", reaminteste Bruxelles.

Pe acest fundal se adauga imbatranirea populatiei, subliniaza documentul citat, inainte de a concluziona ca "fara noi masuri de austeritate, datorita publica ar urma sa depaseasca 100% din PIB in urmatorii 15 ani si va continua sa creasca".

Bruxelles recomanda in schimb masuri drastice de austeritate, asfel incat datoria tarilor din Zona Euro sa devina sustenabila.

Acest apel in favoarea austeritatii se contrazice insa cu recomandarile Fondului Monetar International (FMI), care, desi preseaza Zona Euro sa rezolve problema crizei, se teme ca taierile bugetare vor anula timida crestere economica. Cu atat mai mult cu riscul unei noi recesiuni creste.

FMI a apreciat saptamana trecuta ca este suficient timp ca Zona Euro sa gaseasca o solutie durabila la criza datoriilor.

Dar "dorinta de a atinge tinte exacte in materie de deficit nu trebuie sa se faca cu riscul unei contractii pe scare mare a activitatii economice", avertizeaza FMI.