Germania studiaza cumpararea a trei noi CD cu date fiscale, anunta cotidianul financiar Handelsblatt in editia de luni, dupa ce Berlinul a confirmat saptamana trecuta achizitionarea de liste cu potentiali evazionisti care si-au plasat averile in Luxemburg, pentru a evita plata taxelor, relateaza AFP.

Aceste noi CD au facut deja obiectul unei analize si administratia fiscala germana negociaza in prezent achizitionarea lor, potrivit cotidianului, care nu precizeaza insa tara de origine a acestor date.

Ministerul german al Finantelor a confirmat saptamana trecuta cumpararea, de catre statului Rhenania-de-Nord-Westfalia a unui CD legat de conturile din Luxemburg. Acesta ar contine numele a 3.000 de persoane care si-au plasat banii la banca HSBC din Luxemburg pentru a eluda impozitele.

Potrivit sindicatului german al inspectorilor fiscali, datele ar putea permite administratiei sa incaseze pana la 800 - 900 milioane de euro, gratie procedurilor judiciare sau auto-denuntarilor.

Handelsblatt explica luni ca perchezitii de mare amploare au urmat achizitionarii CD-ului din Luxemburg, acestea vizand in special gestionarea activelor detinute de unul dintre marile nume ale aristrocratiei germane, baronul August von Finck.

Germania s-a lansat in ultimele luni intr-o adevarata cruciada impotriva evaziunii fiscale, folosind inclusiv date bancare din Liechtenstein si Elvetia, ceea ce a contribuit la deteriorarea relatiilor cu cele doua tari.

Curtea constitutionala germana a validat principiul utilizarii acestor date pentru a urmari evazionistii.

Germania a incheiat ulterior un acord fiscal cu Elvetia, care trebuie insa supus validarii de catre parlamentul german.