Cancerul spagii la stat: institutiile de control care sugruma mediul de afaceri

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 17 octombrie 2011, 12:35 Economie | Finanţe & Bănci


Sefi din Fisc, Vami, Inspectia Muncii, Politie, Garda Financiara, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si, mai nou, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca sunt cercetati pentru luare de mita. Procurorii dezvaluie retele intregi de colectare piramidala a banilor, dinspre inspectorii din teren catre sefii de la “Centru”. Sunt retele ale spagii cunoscute de 20 de ani de toti cei care au o afacere, calcati periodic de zecile de controale ale unui sistem corupt in mod cronic. Birocratia excesiva, reclamata de mediul de afaceri si de toate organismele internationale, se auto-hraneste din spagile care capuseaza atat fondurile bugetare, cat si pe cele europene.

Unii dintre cei anchetati de procurori afisau un trai peste posibilitati, altii mascau plauzibil veniturile ilegale. Coruptia piramidala, care plimba banii obtinuti ilicit de la inspectorii din teritoriu catre sefii regionali si, apoi, catre cei de la centru, ca un veritabil sistem mafiot, a fost denuntata inclusiv de un raport al Bancii Mondiale, obtinut in exclusivitate de HotNews.ro.

“Un aparat prea stufos, putin eficient si in anumite zone, suspectat de coruptie. Franta, la o populatie tripla, are 990 de angajati in Finante. Anglia are 1200, Germania are 1300. Romania are 1432 de angajati, potrivit unor calcule ale organismelor financiare internationale. „Alocarea de personal nu pare să fie pe deplin aliniata la nevoile curente. Distribuţia de personal din MFP este mai degraba o mosternire istorica decât o reflectare a nevoilor curente”, se arata intr-un raport elaborat de Banca Mondiala. Sistemul de salarizare este opac si asimetric, intreaga structura a ministerului trebuind regandita, se mai arata in document.

 •  Mai intai au fost politistii de frontiera

Februarie 2011. Curtea de Apel Bucureşti decide arestarea preventiva pentru 29 de zile a  15 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa,. Acuzatie: luare de mită. Printre ei- comisarul şef de poliţie Daniel Cristian Corbean, şeful Poliţiei de Frontieră (PF) Albiţa si multi agenti sefi sau agenti simpli de politie. Toţi sunt acuzaţi de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 - ianuarie, cei 15 inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat.

 • Vamesii, printre cei mai bine organizati
Februarie 2011. Fostul şef al Punctului de trecere al Frontiere Siret, Aurel Anea, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, sub acuzaţiile luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat, fiind implicat în contrabandă cu ţigări, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Procurorii anticorupţie arată în referatul cu propunere de arestare a angajaţilor de la punctul de frontieră Siret că aceştia luau mită de faţă cu colegii lor şi se consultau între ei pe această problemă, spunând totodată că "nu se iau bani oricum, oricât şi de la oricine". "Inculpaţii sunt învestiţi cu exerciţiul autorităţii publice, ceea ce face ca activitatea lor infracţională să fie de o mare gravitate şi de un ridicat pericol social, prin potenţialul de discreditare şi prin neîncrederea cetăţenilor în această instituţie a statului. Inculpaţii şi-au traficat atribuţiile de serviciu, făcând din exercitarea lor o sursă constantă de venituri ilicite, iar lăsarea lor în libertate şi, implicit în funcţiile pe care le deţin ar aduce o gravă atingere desfăşurării activităţii PTF Siret", a mai spus procurorul de caz.
 • Comisari ai Garzii Financiare, acuzati de mita
Iunie 2010. Doi comisari ai Garzii Financiare din Brasov au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru luare de mita, unul dintre inculpati fiind arestat preventiv pentru 15 zile. Cosmin Cristian Barbusoiu, arestat preventiv, a luat mita de cinci ori, iar Gigel Ursu de sase ori, se arata intr-un comunicat de presa al DNA, citat de Mediafax. Cei doi au cerut suma de 24.000 de lei, din care au primit 15.000 de lei, de la administratorii unor firme din Brasov si Rupea, in timpul unor controale efectuate in perioada 1 aprilie - 13 mai. Banii au fost pretinsi pentru a nu sanctiona reprezentantii firmelor in urma neregulilor constatate. 

Septembrie 2011. La Neamt, Comisarul-şef al Gărzii Financiare locale, Constantin Nistor, a fost reţinut de procurorii DNA sub acuzaţia de luare de mită. Împreună cu şeful Gărzii Financiare Neamţ au mai fost reţinuţi alţi doi subalterni ai acestuia. Potrivit unui comunicat al DNA, cei trei comisari au efectuat joi, 29 septembrie, un control la zece agenţi economici de pe raza judeţului Neamţ. Cu această ocazie, comisarii au primit de la reprezentanţii societăţilor comerciale verificate suma totală de 4.110 lei în scopul efectuării unui control formal, pentru a nu sancţiona contravenţional toate neregulile constatate şi pentru a aplica amenzi contravenţionale minime.

 • ANAF- consilier superior acuzat de spaga de 1,8 milioane de euro

Martie 2011. Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a fost arestat la începutul lunii martie, învinuit fiind de procurorii DNA de luare de şpagă în valoare de 1,8 milioane de euro. Asta pentru a înlesni importul fără plata taxelor vamale a aproape o mie de tone de tutun. În acest scandal “Galaxy Tobacco”, prejudiciul adus statului este de aproape 50 de milioane de euro, implicată Graţiela Iordache, fost secretar de stat în Ministerul Industriilor în guvernarea Adrian Năstase. De asemenea, în acest caz a fost arestat şi un avocat care ar fi indermediat o şpagă de un million de euro pentru un “mare şef din ANAF”.

 • Autoritatea Nationala pentru Restituirea proprietatilor- spaga de 100.000 de euro

Martie 2011. Vicepreşedintele de la „Restituirea Proprietăţilor“ a cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a urgenta acordarea despăgubirilor pentru un teren confiscat de comunişti. Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Remus Baciu, a fost arestat preventiv, fiind prins în flagrant când lua şpagă 100.000 de euro. Remus Baciu, care are şi rang de subsecretar de stat, este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, după ce în perioada iunie - august 2011, ar fi pretins prin intermediul Cameliei Andruşenco 15% din valoarea despăgubirilor acordate de ANRP pentru persoanele deposedate abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Şpaga era solicitată pentru a face demersurile pentru urgentarea soluţionării dosarelor şi remiterea banilor cuveniţi, prin convertirea sumelor în acţiuni la Fondul Proprietatea. 


Remus Baciu ar fi cerut aproximativ 1,5 milioane de euro pentru a urgenta despăgubirile pentru un teren din Capitală. Valoarea terenului, în suprafaţă de 8.180 de metri pătraţi, a fost stabilită la aproximativ 10,5 milioane de euro, iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din ianuarie 2007 se aprobase plata către titulari a despăgubirilor. Baciu a fost prins în flagrant când primea partea lui din şpaga cerută. Mai exact, la începutul lunii august, Remus Baciu a primit, prin intermediul Cameliei Andruşenco, 100.000 de euro de la una dintre proprietare - Elisabeta Androne, învinuită la rândul său pentru cumpărare de influenţă. La 8 august, Baciu a primit alţi 100.000 de euro de la Valeria Stan.

 • Oficiul pentru protectia Consumatorilor spaga de 300.000 de lei

Octombrie 2011. Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Ionel Spătaru, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat că a cerut de la administratorul unei firme 300.000 de lei pentru emiterea unei autorizaţii de funcţionare. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl cercetează pe Ionel Spătaru, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, pentru luare de mită.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada iulie - octombrie, în calitate de şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Ionel Spătaru a pretins de la o persoană denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 300.000 lei pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să emită o autorizaţie de funcţionare.

Din banii pretinşi, în 12 octombrie, Spătaru a primit de la persoana denunţătoare, prin intermediari, suma totală de 60.000 de euro, în două tranşe, procurorii organizând acţiunea de prindere în flagrant delict.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii - Secţia Judeţeană Braşov şi Structura de securitate internă. Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Spătaru acuzaţiile formulate, el fiind reţinut pentru 24 de ore.

 • APIA- 10.000 de euro in flagrant

Septembrie 2011. Şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, Sergiu Drăgancea, a fost prins în flagrant delict, vineri, de către procurorii anticorupţie, în timp ce lua 10.000 de euro mită, potrivit unor surse judiciare. Sursele citate au precizat că Sergiu Drăgancea va fi adus în Capitală, unde va fi audiat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În acest caz ar fi implicaţi şi alţi funcţionari de la APIA Dolj, au precizat sursele citate. Sergiu Drăgancea are, potrivit declaraţiei de avere completate în mai 2011, un apartament de 84 de metri pătraţi în Craiova, pe care l-a cumpărat în 2008. El are un credit de 92.600 de euro, pe care l-a contractat în 2008 şi este scadent în 2038. Ca şef al APIA Dolj, Drăgancea a câştigat 51.882 de lei, el având şi acţiuni la SC Transchim SA Bucureşti.

 • Procuror sef de sectie, acuzat de spaga

Ianuarie 2010. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Alexandru Kiss, procuror şef secţie urmărire penală în cadrul Parchetului Tribunalului Covasna, acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, în zilele de 9 decembrie 2009 şi 15 decembrie 2009, în calitate de procuror şef secţie urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, procurorul a pretins unui denunţător suma de 4.000 lei (în două tranşe) pentru ca în schimb să-i restituie câteva obiecte reprezentând probe materiale într-un dosar, în care denunţătorul fusese trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni, între care şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, se arată într-un comunicat al DNA.

Banii au fost primiţi în două tranşe, la datele de 15, respectiv 18 decembrie 2009, zi în care inculpatul a fost prins în flagrant după primirea sumei de 2.000 de lei. De asemenea, la datele de 9 şi 18 decembrie 2009, inculpatul a înlocuit o parte din aceste corpuri delicte (săbii-n.r.) cu produse asemănătoare de serie.

Ca urmare a acţiunii de prindere în flagrant delict, la data de 19 decembrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea procurorului Alexandru. Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea acestuia, iar la data de 19 decembrie 2009, Curtea de Apel Braşov a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Dosarul urmează a fi judecat la Curtea de Apel Braşov.

 • Casa de pensii, spagi de 3000 de euro/zi

Iunie 2011 Doctoriţa Liliana Teodoroiu (56 ani) din Botoşani a primit, zilele trecute, titlul de „Regina a şpăgii” din România. Ea ar fi primit o şpagă zilnică de 3.000 de euro, fiind angajată a Casei de Pensii Botoşani, unde întocmea dosare pentru persoanele cu handicap. Bolnavii care nu dădeau şpagă, erau  fie amânaţi, fie nu li se acorda certificatul cuvenit. În schimb, primeau titluri de handicapat români sănătoşi, buni de muncă. Taxa minimă era de 100 de euro, iar în fiecare zi, Liliana Teodoroiu avea şi câte 30 de pacienţi, spun anchetatorii, care au calculat că doctoriţa primea sume şi mai mari, dar şi alte cadouri precum: curcani, bijuterii, parfumuri sau haine. Anchetatorii au anunţat că au găsit sume fabuloase (sute de mii de euro) cash în casa inculpatei, dar şi că există informaţii potrivit cărora femeia îşi cumpăra apartamente, prin oraşele din ţară, aproape în fiecare lună.

 • Sefa ITM- acuzata ca vrea bani pentru partid

Septembrie 2011. Seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Timis, Cornelia Corescu, acuzata de fapte de coruptie, a fost arestata preventiv, joi seara, iar secretarul executiv al PDL Timis, Vasile Medesan, va fi cercetat in libertate, au decis joi seara magistratii Tribunalului Timis, anunta Mediafax, citata de HotNews

In cazul secretarului executiv al PDL Timis, Vasile Medesan, magistratii Tribunalului Timis au impus interdictia de a parasi localitatea. Decizia Tribunalului Timis a fost atacata imediat cu recurs atat de catre avocatii Corneliei Corescu, cat si de catre procurorul de caz, urmand ca acesta sa se judece la Curtea de Apel Timisoara. 


Seful ITM Timis, Cornelia Corescu, retinuta pentru trafic de influenta, este acuzata de DNA ca a cerut suma de 10.000 de lei de la administratorul unei firme indicand ca banii sa fie donati pentru organizatia judeteana a Partidului Democrat Liberal.

 • Cu voia Dv, ultimul pe lista, ANOFM
Octombrie 2011. Tribunalul Bucuresti a admis, duminica seara, propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de arestare preventiva pentru 29 de zile a presedintelui Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, Silviu Bian, acuzat de luare de mita in forma continuata de la subalterni ai sai pe care ar fi urmat sa ii mentina in functii in schimbul banilor primiti, anunta Agerpres. Sedinta de judecata de duminica seara a fost secreta. Decizia poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti. 

UPDATE Silviu Bian a fost demis, duminica seara, de premierul Emil Boc din functia de secretar de stat.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au retinut, in noaptea de sambata spre duminica, pentru 24 de ore pe presedintele ANOFM, Silviu Bian, sub acuzatia ca a primit sumele de 22.000 de euro si 19.000 de lei de la functionarii structurilor judetene ale ANOFM, potrivit unui comunicat al DNA.

 

 Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2859 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Spaga ca institutie (Luni, 17 octombrie 2011, 12:51)

  matei spagaton [anonim]

  Ei sunt sistemul care corupe si cangrezeaza economia ,viata sociala,invatamantul,biserica in Romania. Romania este o societate bazata pe coruptie.Coruptia se invata de copil si se practica ca adult.Sunt familii care iau spaga si sunt corupte din generatie in generatie.Stiu toti ca traiesc din spaga si coruptie.Parintii isi admira fii ca se descurca bine cu spaga,sotiile sunt invidiate de prietene ca al ei se descurac bine cu coruptia si spaga,copii sunt admirati la scoala ca parintii lui se descurca bine cu spaga.Parintii isi educa copii sa ia spaga.Ii invata sa mearga ,sa vorbesca si apoi sa se descurce sa ia spaga.Generetie de generetie iau spaga tot mai vartos tot mai apasat cu multa imaginatie.Este tara lor restul populatiei ,cei care nu au posturi unde se ia spaga ii invidiaza si abia asteapta se se elibereze un post unde se ia spaga.Unul mic,macar infirmiera la spital sau parcator la consiliul local.Preotii ii buinecuvanteaza pe cei care iau spaga cai in felul lor sunt credinciosi,nu pe morala crestina, pe morala lor de spagangii,si se roaga la bunul D-zeu sa nu fie prinsi si sa le meraga bine.Si dau o spaga la preot ca sa iasa mai bine rugaciunea Asa se taraste prin istorie acest popor , dand spaga .
 • +2 (2 voturi)    
  coruptia de la OPC/ANPC (Luni, 17 octombrie 2011, 13:21)

  antiotp grupul [anonim]

  excelent articol, insa lipsesc datele cele mai importantr, adica in ce faza se afla procese acestor corupti. Cum bine stim sistemul legislativ romanesc este facut ca sa poata scapa toti coruptii mari.
  intetesant ar fi sa se cerceteze de exemplu de ce OPC/CJPC -urile din tara judeca in mod diametral opus petitiile clientilor abuzati de catre banca OTP. Cum poate constata OPC Timis de ex ca contractul de credit Nu contine clauze abuzive, cand OPC Mures constata conform legii 193/2000 ca Da exista articole cu continut abuziv si trimit dosarzl spre instanta.
  www.antiotp.com contine baza da date cu procesele din toata tara impotriva OTP bank
  cei abuzati veniti alaturi de noi, caci vom invinge banca in instanta.
  Maria
  fondatoare grup antiotp
 • +4 (4 voturi)    
  Sistemul spagilor (Luni, 17 octombrie 2011, 17:13)

  Alina [anonim]

  Ati uitat de ANSVSA - fostul DSV ?
  Dar de cei de la Mediu ?
  Dar de cei de pe langa Primarii cu toate
  serviciile lor de autorizare ?
  Justitia...

  JAF TOTAL
 • +3 (3 voturi)    
  INDIGNANT PINA LA SUFOCARE (Luni, 17 octombrie 2011, 18:59)

  pointless man [utilizator]

  este ca ni se spune mereu ca nu sint bani la buget. Pai cita vreme orice lucrare publica va costa de trei ori cit face (33% functionarii care aloca fondurile, 33% antreprenorul "agreat", restul lucrarea propriu-zisa) nimic nu va ajunge niciodata.

  Un banc de pe vremea comunismului spune cam asa:

  Un inginer constructor roman, aflat in delegatie in URSS este invitat acasa de un inginer constructor sovietic. Acolo romanul se mira cit de frumoasa este casa acestuia. Rusul ii spune
  - Ia uita-te pe fereastra. Vezi podul acela ?
  - Il vad. Care-i legatura ?
  - Ei, eu l-am construit si casa din ce am ciupit acolo.

  Dupa o vreme vine rusul in vizita la inginerul roman si se mira la rindul lui de splendida vila a acestuia. Replica e simetrica:
  - Priveste pe fereastra. Vezi podul acela ?
  - Dar nu vad nici o umbra de pod.
  - Asta-i explicatia pentru casa mea.

  Desigur este o hiperbolizare dar reflecta raul profund al sistemului fanariot "taxeaza tot ce misca" combinat cu metoda bolsevica "controleaza tot ce misca". Din astea doua radacini foarte vechi se trage mizeria actuala.
 • +2 (2 voturi)    
  A-ti uitat si ARR-ul si CNADN-ul (Luni, 17 octombrie 2011, 20:40)

  eu [anonim]

  A-ti uitat printre altele si ARR-ul si CNADN-ul .
 • +2 (2 voturi)    
  agentiile care ne sufoca (Marţi, 18 octombrie 2011, 5:55)

  mircea [anonim]

  Nu sufoca doar mediul de afaceri . Sunt frana a dezvoltarii fiecarui cetatean roman .
  Sunt cel putin 40 de agentii la care trebuie sa dai explicatii daca vrei sa faci afaceri in Romania .
  Rezumand viata economica din tara : - au inceput sa faca afaceri fostii oameni din esalon 2 partid , sindicate , si securitate politie .
  Apoi au contaminat vechile structuri de control ale statului si au infiintat altele noi .
  Guvernul ( si asta si celelalte ) nu au niciun interes sa reduca aceste agentii pentru ca sunt pusculite ale partidelor .
  Chiar si ardeleanul asta mic , este ca toti ceilalti sefi de guvern , mincinos si cu gura mare , ca face ca drege . Pentru cetateni = nimic . Probabil ca au si dreptate , aproape toti cetatenii sunt otevizati si nu mai merita facut nimic pentru ei .
  Raul cel mare la facut tot gasca de infractori tolerata de Iliescu si de jidov .
  Apoi ceilalti au creat structuri , structuri si asa mai departe.
  Mai ca te intrebi daca nu cumva Basescu are dreptate si spune ca aceste structuri trebuie desfiintate pentru ca sufoca mediul de afaceri

  Dar cine ?
  • 0 (0 voturi)    
   DE CE CREDETI CA "FILOSOFII NATIEI" (Marţi, 18 octombrie 2011, 11:51)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   (aia vesnic cracanati in dileme nerezolvate) - macar ei - NU vorbesc despre reformele din Georgia ? DE CE ?
 • +2 (2 voturi)    
  De cand astept ... (Marţi, 18 octombrie 2011, 9:54)

  unul [anonim]

  Ma bucur ca in sfarsit se misca ceva si in Romania in lupta impotriva coruptiei. Mai ramane ca si justitia sa-si faca treaba. Din pacate in justitie situatia e mai imputita ca nicaieri si acolo va fi cel mai greu de intervenit. Sa cada primele capete si apoi va merge ca uns. Doamne ajuta!
 • +1 (1 vot)    
  UE (Marţi, 18 octombrie 2011, 9:55)

  buzelan corneliu [anonim]

  Credeti ca daca in 2007 nu intram in UE s-ar fi ajuns la aceste dezvaluiri?Din 1989 ,camarila lui Iliescu au pus in functiune aceasta masinarie corupta la nivel de stat,care au spoliat si vandut pe nimic totul.Putinii reprezentanti ai autoritatii care au incercat sa corecteze anomaliile create de un aparat de stat corupt si bine articulat,ori au fost indepartati ori li sa pus calusul in gura prin diverse metode.Daca se va cerceta intreaga istorie de dupa lovitura de stat din '89,multi din cei ce sau perindat la conducerea tarii ar trebui sa infrunte plutonul de executie pentru TRADARE.- FARA MILA!-
 • +2 (2 voturi)    
  Oficiul de Cadastru (Marţi, 18 octombrie 2011, 17:52)

  gabriel [anonim]

  Alt organism de stat care sugruma si i-si bate joc de toti contribuabilii este Oficiul de Cadastru.Sa vedeti citi angajati are Oficiul de Cadastru Galati,cite fetisoare si baietasi tineri care se misca toti agale,schimbind glume intre ei,intre doua sorbituri de cafea,cum plimba niste hirtii agale dintr-un birou intr-altul ,cum se leaga de niste detalii fanteziste lungindu-ti timpul de executie pentru a te obliga sa platesti taxa de urgenta,care nu este decit pretul normal{deja exorbitant} inmultit cu cinci.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by