Cresterea economiei Chinei a incetinit in al treilea trimestru la 9,1% fata de 9,5% in al doilea trimestru, intr-un context international mai putin favorabil, a raportat marti guvernul care se confrunta cu o inflatie ridicata. Si cresterea economiei mondiale s-a ridicat doar la 9,7% in primul trimestru fata de 9,5% in al doilea, potrivit cifrelor de la Biroul National de Statistica (BNS).

"Cresterea economica se confrunta in prezent cu probleme complicate pe ambele planuri, atat externe cat si interne", a declarat purtatorul de cuvant al BNS, Sheng Laiyun comentand aceste cifre.

Pentru a lupta impotriva cresterii preturilor (6,1% in luna septembrie de la un varf de 6,5% in luna iulie) guvernul a impus restrictii inca de anul trecut pentru credite si a crescut ratele dobanzilor.

La randul lor, exportatorii chinezi au inceput sa sufere de pe urma crizei datoriilor suverane din Europa, cea mai mare piata a lor, de pe urma situatiei economice dificile din Statele Unite, salariile au crescut iar yuanul s-a apreciat cu 7% intr-un an fata de dolar.