Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BERD a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2011 si 2012

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anii 2011 si 2012, apreciind ca tensiunile din zona euro ar putea avea un impact mai sever asupra economiilor europene emergente, potrivit unui raport al institutiei. Astfel, BERD se asteapta ca economia Romaniei sa avanseze cu 1,5% in acest an si cu 1,1% anul viitor. In luna iulie, analistii institutiei estimau ca economia romaneasca va cunoaste o crestere de 1,9% in 2011 si de 3,8% in 2012. Revizuirea in scadere a previziunilor economice pentru 2012 reflecta perspectivele de crestere mult mai lente in tarile din centrul si sud-estul Europei, care sunt vulnerabile la tensiunile din zona euro. Economistii BERD mai arata ca avansul economic din Rusia si alte tari din Comunitatea Statelor Independente va fi mai putin afectat de evenimentele din zona euro si se asteapta ca Produsul Intern Brut al acestor tari sa fie destul de puternic.

Emil Boc: Deficitul bugetar va fi sub 3% din PIB in anul 2012, dar il vom stabili impreuna cu CE / Scaderea CAS, "doar cand economia o va permite"

Tinta de deficit bugetar pentru anul 2012 va fi cu siguranta sub 3% din PIB, aceasta urmand sa fie stabilita, in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, a declarat marti premierul Emil Boc. Primul ministru a mai spus ca Executivul asteapta prognoza oficiala de crestere economica pe 2012, ce va fi facuta publica de Comisia Europeana pe 24 octombrie, urmand ca pe baza acestei prognoze sa fie definitivat bugetul pentru anul viitor. In ceea ce priveste o eventuala scadere a contributiilor sociale pentru salariati, masura ceruta insistent de mediul de afaceri, Emil Boc a spus ca "cea mai importanta prioritate e sa se gaseasca solutii pentru ca pe viitor sa se reduca CAS; aceasta se va intimpla cand economia va permite acest lucru".

Ministerul Economiei: Gazprom vrea sa faca livrari directe de gaze in Romania pentru centrale termice in care va investi

Directorul Gazprom, Alexey Miller, l-a anuntat pe ministrul roman al Economiei, Ion Ariton ca gigantul rus este dispus sa faca livrari directe pentru centrale electrice din tara noastra pe baza de gaze, a informat Ministerul Economiei, la solicitarea HotNews.ro. "Este reconfirmat astfel şi interesul Gazprom de a face investitii in centrale electrice din Romania. Referitor la modul de realizare concretă a ofertei contractuale, vom analiza cât mai curând aspectele pe care aceasta le implică", mai arata Ministerul Economiei. Astfel, acele livrari directe de gaze naturale despre care a vorbit ministrul Ariton vizeaza in principal alimentarea unor centrale care ar urma sa fie construite de Gazprom. Reprezentantii Gazprom si-au manifestat intentia de a investi in sectorul energetic din Romania si cu ocazia unei intalniri cu premierul Emil Boc. Reamintim ca Ion Ariton a efectuat la inceputul lunii octombrie o vizita la Moscova, unde a avut discutii cu conducerea Gazprom. Ulterior, o delegatie a gigantului energetic rus a venit in Romania, unde a discutat cu premierul Emil Boc despre potentiale investitii.

Unele tari din zona euro propun masuri suplimentare de supraveghere a Greciei, considerate de unii o forma de colonialism

Unele state din zona euro vor ca o echipa a Comisiei Europene sa primeasca atributii suplimentare pentru a superviza vanzarea de active ale statului elen si serviciile publice ale tarii, ca parte a unui plan de a inaspri supravegherea Atenei. Propunerea radicala, considerata de unii oficiali ca o forma de colonialism, subliniaza presiunile in crestere pentru un control mai strict al Atenei, unele tari fiind insa gata sa sustina chiar o reducere a suveranitatii statului elen. Liderii din zona euro se vor intalni duminica pentru a discuta noi planuri pentru a ajuta Grecia, pe agenda fiind si propuneri pentru un control mai strict. Un oficial a declarat ca exista un sprijin larg pentru o mai atenta supraveghere a statului elen, care a facut progrese lente in privinta privatizarilor si implementarea reformelor. CE a trimis deja un numar restrans de oficiali in Grecia ca parte a misiunii comune a UE, FMI si BCE, responsabila pentru evaluarea modului in care Atena isi indeplineste tintele economice. In plus, expertii europeni ajuta statul elen in reforma sistemului fiscal si atragerea fondurilor europene. Grecia urmeaza sa primeasca opt miliarde de euro de la UE si FMI in luna noiembrie, aceasta fiind o transa din pachetul de finantare de 110 miliarde de euro convenit in 2010.