Insuficienta cererii va afecta activitatea din industrie si constructii, blocajul financiar va continua sa limiteze puternic activitatea de constructii, iar influente negative relativ scazute vor exercita nivelul ridicat al ratelor dobânzilor bancare, evolutia cursului de schimb al monedei nationale si dificultatile întâmpinate în procurarea materiilor prime, arata rezultatele sondajului de conjunctura realizat de BNR pentru luna septembrie.

Productia industriala va înregistra o posibila revigorare, însa nu de mare intensitate – soldul opiniilor si-a inversat semnul, dar s-a situat la un nivel relativ moderat (+17 la suta). Constructiile vor consemna un avans mai lent al productiei (reducere a soldului conjunctural pozitiv la mai putin de jumatate din nivelul aferent lunii august: +35 la suta). Traiectoriile anticipate de managerii din cele doua sectoare economice se vor mentine probabil pe un orizont mai îndepartat, având în vedere faptul ca estimarile privind comenzile totale sunt asemanatoare celor referitoare la volumul productiei.

  • În constructii se întrevede o încetinire a angajarilor, însa nu este exclusa o majorare a preturilor

Respondentii din industrie indica drept probabila o noua crestere, de amplitudine redusa, a stocurilor de

Soldul conjunctural exprima tendinta indicatorului si se calculeaza ca diferenta între ponderea opiniilor favorabile si cea a opiniilor nefavorabile

produse finite, soldul pozitiv al opiniilor ajungând la +6 la suta. În constructii, indicatorul îsi va mentine panta ascendenta (+17 la suta). În privinta stocurilor de materii prime, circa 94 la suta din numarul total al managerilor intervievati anticipeaza cote normale.

Seria neajustata aferenta opiniilor cu privire la evolutia fortei de munca în industrie releva posibilitatea întreruperii disponibilizarilor (sold conjunctural marginal pozitiv). Concluzia nu este însa sustinuta de seria ajustata, potrivit careia soldul opiniilor ramâne usor negativ, în principal pe seama mentinerii trendului descrescator în industria prelucratoare. În constructii se întrevede o încetinire a angajarilor.

Aproximativ 95 la suta dintre managerii din industrie nu întrevad modificari ale preturilor de productie, rezultat care, coroborat cu nivelul scazut al soldului conjunctural, indica probabilitatea ridicata de mentinere a indicatorului la un nivel asemanator celui din intervalul precedent. Si în constructii, stabilitatea preturilor este anticipata de majoritatea respondentilor (79 la suta), însa nu este exclusa o majorare de mica intensitate, sugerata de dublarea soldului conjunctural.

  • Cele mai bune performante se întrevad în industria de prelucrare a petrolului

Industria va consemna probabil o redresare a investitiilor (trecere a soldului conjunctural în plaja valorilor pozitive). În constructii, investitiile îsi vor accentua panta ascendenta (majorare de peste doua ori a soldului opiniilor). Rata profitabilitatii companiilor industriale va consemna o posibila revigorare, de intensitate scazuta (de altfel, seria ajustata nu surprinde aceasta inversare de traiectorie, ci mai degraba o stagnare a indicatorului). În constructii, performanta economica va marca o noua îmbunatatire.

Cele mai bune performante (93-95 la suta) se întrevad în industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari si în industria mijloacelor de transport (în cel de-al doilea caz, gradul de utilizare a capacitatilor de productie a acumulat 16 puncte procentuale fata de luna august), dar niveluri înalte (de cel putin 84 la suta) sunt estimate si în industria textila, de confectii, pielarie si încaltaminte, industria materialelor de constructii si în industria de masini, echipamente si aparate electrice.

  • Rezultatele cele mai modeste sunt anticipate in industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV, activitatea de tiparire

Rezultatele cele mai modeste continua sa fie anticipate de respondentii din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV, activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a înregistrarilor si din activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde (niveluri cuprinse între 44 si 61 la suta). Opiniile formulate de participantii la sondajul de conjunctura indica influenta negativa exercitata de cererea deficitara asupra activitatii din cele doua sectoare economice, acest factor fiind invocat de circa 43 la suta din totalul companiilor din industrie si de 54 la suta din numarul operatorilor din constructii.

Ramurile cele mai afectate ramân industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV si activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a înregistrarilor (în cadrul fiecarei ramuri, insuficienta cererii este mentionata de aproape toti managerii intervievati). De asemenea, actiunea limitativa a acestui factor este din nou semnalata în industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal si în industria mijloacelor de transport (în proportie de 55 la suta si respectiv 84 la suta la nivelul fiecarei ramuri).

  • Reduceri de personal sunt mai probabile în industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari

Blocajul financiar va continua sa afecteze puternic sectorul constructiilor (în proportie de 46 la suta). În industrie, opinii de acest tip au fost formulate de circa 14 la suta din totalul respondentilor, expectatiile cele mai pesimiste mentinându-se în industria extractiva (78 la suta), dar si în industria chimica, de prelucrare a cauciucului si maselor plastice, industria de prelucrare a lemnului si în industria de masini, echipamente si aparate electrice (ponderi cuprinse între 21 si 27 la suta). Influente negative de intensitate relativ scazuta vor continua sa exercite nivelul ridicat al ratelor dobânzilor bancare (în opinia a 10 la suta din totalul companiilor industriale si de constructii), evolutia cursului de schimb al monedei nationale si dificultatile întâmpinate în procurarea materiilor prime (în proportie de sub 5 la suta în fiecare dintre ultimele doua cazuri).

Reduceri de personal sunt mai probabile în industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV si în industria extractiva. Angajari se întrevad mai ales în industria mijloacelor de transport, industria de prelucrare a lemnului, industria de masini, echipamente si aparate electrice si în activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde.