"Puteti contracara o eventuala pozitie de forta din partea inspectorului vamal prin garantarea diferentei de taxe vamale solicitate, in loc sa modificati declaratia vamala la cererea acestuia", recomanda Mihai Petre, Senior Manager Taxe Vamale si Accize, Deloitte Tax. Este mult mai usoara procedura de recuperare a unei garantii, sustine Petre, decat a unei sume platite, in cazul in care la finalizarea controlului ulterior de catre autoritatea vamala se dovedeste ca informatiile indicate initial de declarant au fost corecte.

Orice persoana (fizica sau juridica) care introduce marfuri din afara Uniunii Europene are obligatia sa le prezinte la biroul vamal de intrare in Comunitate si sa indeplineasca formalitatile vamale necesare, respectiv sa depuna o declaratie vamala impreuna cu documentele insotitoare ce sustin informatiile din declaratie.

"In practica, ne intalnim cu situatii in care, inainte de acceptarea declaratiei vamale, inspectorul vamal solicita modificarea unor informatii mentionate in declaratia vamala, sub amenintarea neacordarii liberului de vama, pentru bunurile ce urmeaza a fi importate", mai atrage el atentia.

Intrucat fiecare ora de intarziere in vama costa, organul vamal se afla automat intr-o pozitie de forta, prin urmare, in practica, sugestiile de modificare a declaratiilor vamale emise de catre acesta sunt acceptate.

Pot fi cazuri pertinente, cand informatiile din documentele comerciale ce insotesc marfa (de ex. factura, document de transport) nu coincid cu cele declarate in declaratia vamala. Este normal ca astfel de erori sa fie corectate de catre declarant, deoarece elementele din declaratia vamala trebuie sa corespunda cu cele din documentele ce insotesc marfa.

Exista insa cazuri cand inspectorul vamal solicita modificarea unor elemente din declaratia vamala cu consecinte majore asupra taxelor vamale sau masurilor comerciale aplicabile, cum ar fi clasificarea tarifara a marfurilor.

"Conform legislatiei comunitare si a jurisprudentei, declaratia vamala este un act de vointa a celui care declara marfa si nu o decizie a autoritatii vamale. La momentul acceptarii declaratiei vamale, autoritatea nu se pronunta cu privire la corectitudinea informatiilor furnizate de catre declarant, deoarece acesta isi asuma responsabilitatea pentru respectivele informatii", continua Mihai Petre.

De subliniat ca acceptarea unei declaratii vamale nu inseamna ca autoritatile vamale nu pot controla ulterior acuratetea informatiilor declarate.

"Inspectorul vamal nu va poate impune modificarea unor informatii cum ar fi codul tarifar, calculul valorii in vama fara a tine cont de posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli", conchide Mihai Petre.