Romania a coborat 7 pozitii in clasamentul statelor dupa criteriul usurintei de a derula o afacere, se arata in editia pe 2012 a raportului realizat de IFC si Banca Mondiala "Doing Business 2012: Doing Business in a More Transparent World". Romania a facut mai dificila demararea unei afaceri prin solicitarea unui certificat fiscal pentru sediul unei noi companii inainte de inregistrarea acesteia. In schimb, plata taxelor pentru companii a fost usurata prin introducerea unui formular unic pentru contributiile sociale, care poate fi depus electronic. De asemenea, Romania a amendat legea insolventei pentru a scurta perioada procedurilor de insolventa, se mai arata in document.

Descarca din atasament si citeste Raportul integral

Raportul evalueaza reglementarile ce afecteaza societatile comerciale care functioneaza in 183 tari. Raportul face un clasament al economiilor din tari aflate in cele 10 domenii unde au fost cercetate reglementarile din domeniul afacerilor, din punctul de vedere al posibilitatilor de demarare a unei afaceri, solutionarea problemelor legate de insolventa si comertul international. Metodologia de realizare a studiului a fost extinsa anul acesta pentru a include si indicatori referitori la alimentarea cu energia electrica.

  • UPDATE Cea mai mare reducere este inregistrata in privinta demararii afacerilor, unde Romania a cazut 32 locuri ajungand de pe pozitia 31 pe 63. Romania inregistreaza si o crestere si anume procedurile de intrare in insolventa. La acest capitol, Romania a ajuns de pe locul 109 pe 97, urcand astfel 12 pozitii.

Raportul arata ca pentru inregistarea unei firme, o persoana este nevoita sa treaca prin 6 proceduri birocratice. De asemenea, pentru inregistarea unei firme se face in 14 zile.

Costul demararii afacerilor in Romania este de 3% din veniturile pe cap de locuitor. Acest cost include toate taxele oficiale si onorariile pentru servicii juridice sau profesionale.

Procedurile necesare infiintarii unei firme

  • Obtinerea unui certificat de la Registrul Comertului care dovedeste disponibilitatea numelui pe care compania l-a propus si rezervarea acestuia costa 64 de lei si dureaza o zi.
  • Depunerile in banca si obtinerea unui document care confirma faptul ca depozitul contine fonduri suficiente dureaza o zi.
  • Obtinetirea unui certificat de la agentia de administrare fiscala pentru sediu dureaza 5 zile.
  • Inregistrarea la Biroul Unic de la Registrul Comertului, la Tribunalul Bucuresti; publicarea unui anunt si inregistrarea in scopuri statistice si de securitate sociala dureaza 3 zile
  • Inregistrarea pentru TVA dureaza 3 zile
  • Inregistrarea contractelor angajatilor la Inspectoratul Teritorial de Munca dureaza 1 zi

Romania se afla pe locul 72 dupa tari precum Belarus, Turcia, Cehia, Polonia, Bulgaria, Ungaria, dar inaintea Croatiei, Italiei, Chinei sau Ucrainei.

Pe primele 10 locuri se claseaza Singapore, Hong Kong, Noua Zeelanda, SUA, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Islanda si Irlanda, iar pe ultimele trei locuri se claseaza Republica Congo, Republica Centrafricana si Ciad.

In ultimul an, 21 dintre cele 24 tari studiate si-au imbunatatit reglementarile din domeniul afacerilor prin implementarea a 53 de reforme in domenii cum ar fi solutionarea problemelor de insolventa, acordarea autorizatiilor de constructie, executia contractelor si protejarea investitorilor. In mijlocul crizei economice globale, 40% din economiile din regiune si-au imbunatatit procedurile in materie de insolventa, prin implementarea unor masuri ca modificarea legilor in materie de faliment.

Situata pe locul 16, Georgia este lider in domeniu cu privire la usurinta de a face afaceri. Georgia isi continua amplul sau program de reforma prin simplificarea procedurii de demarare a unei afaceri, precum si prin extinderea accesului la credite. Incepand din anul 2005, in Georgia au fost introduse noi coduri comerciale si vamale, un registru al proprietatilor imbunatatit, o ampla reforma a sistemului juridic, precum si un birou de credite.

Armenia a avansat sase pozitii in clasamentul global pana la locul 55, prin implementarea a cinci reforme legislative si institutionale in perioada iunie 2010 - mai 2011, adica cele mai numeroase reforme din regiune. Ciprul a avansat si el pana pe locul 40 consolidand modalitatile de protectie a investitorilor.

In Federatia Rusa s-a simplificat procesul de inregistrare a proprietatilor, s-a redus numarul de documente necesare pentru activitatile comerciale si s-a ieftinit electricitatea prin revizuirea tarifelor la energia electrica. Georgia, Letonia, FRI Macedonia, Republica Moldova, Federatia Rusa si Ucraina au implementat fiecare cate patru reforme in domeniul legislativ.

  • Detalii privind seria de rapoarte Doing Business

Doing Business analizeaza reglementarile care se aplica activitatii societatilor comerciale pe toata durata de existenta a acestora, de la infiintare, in cursul activitatii comerciale, al comertului transfrontalier, mergand pana la modalitatea de plata a taxelor si impozitelor, si pana la solutionarea cazurilor de insolventa. Totalul clasificarilor referitoare la usurinta in afaceri se bazeaza pe 10 indicatori si acopera 183 de economii. Clasificarile anului anterior au fost recalculate pe baza includerii de noi indicatori, corectii de date si modificari metodologice ale indicatorilor existenti astfel incat sa ofere o comparatie cu sens cu noile clasificari.

Doing Business nu masoara toate aspectele mediului de afaceri care ar putea fi relevante pentru firme si investitori. Bunaoara, nu masoara gradul de securitate, stabilitatea macroeconomica, coruptia, nivelul de competenta profesionala, sau soliditatea sistemelor financiare. Constatarile formulate in rapoartele Doing Business au stimulat dezbateri pe teme de politici publice in peste 80 de tari si au dat posibilitatea realizarii din ce in ce mai multor cercetari cu privire la modul in care reglementarile dedicate societatilor comerciale influenteaza randamentul economic la nivelul anumitor tari.