Expunerea bancilor europene asupra datoriei Romaniei a crescut de la 96,4 miliarde de dolari (in trimestrul al doilea din 2010) la 117,7 miliarde in trim. II din acest an, arata Financial Times. Belgia, Germania, Grecia si-au redus expunerea pe datoria Romaniei, in vreme ce bancile din Austria, Franta, Italia, Spania, Portugalia si Turcia fac parte din grupul care si-au marit expunerea.

expunereFoto: Fianancial Times

Stirea se actualizeaza

Potrivit unui raport KPMG, "Cu toate ca bancile romanesti au expuneri nesemnificative fata de guvernele din zona euro ce sunt in acest

expuneri

expuneri

Foto: Hotnews

moment sub o stricta monitorizare, acestea au o expunere semnificativa la datoria suverana a Romaniei. Acest lucru poate prezenta un risc in cazul in care contagiunea datorata crizei datoriilor tarilor din zona euro ar pune presiune asupra finantelor guvernului Romaniei. In plus, seria noua de reglementari ce urmeaza a fi introduse este posibil sa afecteze profiturile bancilor", a declarat Serban Toader, Senior Partner al KPMG cu ocazia lansarii Raportului "Focus on Transparency".

Doua din cele 15 banci europene analizate au operatiuni in Romania, spune si Cezar Furtuna, partner Servicii

expunere trim II 2011

expunere trim II 2011

Foto: Hotnews

Financiare al KPMG in Romania. "Cu toate acestea, situatia celor mai multe banci romanesti, incluzand filialele romanesti ale unor grupuri mai mari, este diferita de cea a bancilor analizate la nivel european. In timp ce 2008 a fost un an bun in istoria recenta a sectorului bancar din Romania - in contrast marcant cu Europa de Vest dar influentat si de anumite vanzari profitabile realizate de banci in acel an- in 2009 si 2010 profiturile bancilor romanesti au scazut substantial", mai e xplica Furtuna. Motivul este ca recesiunea a lovit Romania (si Europa Centrala si de Est) mai tarziu decat Europa de Vest, incepand cu adevarat sa-si produca efectele in 2009, mai precizeaza reprezentantul KPMG.

De atunci, mai spune acesta, bancile romanesti au continuat sa fie afectate de scaderea economica care a fost

expunerile pe trim

expunerile pe trim

Foto: Hotnews

mai acuta decat in alte tari europene si, de asemenea, de restrangerea activitatii de creditare care s-a perpetuat de la inceputul recesiunii, rezultand astfel tendinta descrescatoare a profiturilor in 2009 si 2010. "Am analizat, spre exemplu, rezultatele IFRS publicate de 25 de banci romanesti care detineau active totale de aproximativ 71 miliarde euro la sfarsitul lui 2010. Profiturile IFRS cumulate ale acestor banci au fost de 517 milioane euro in 2010, in scadere cu 27% fata de nivelul inregistrat in 2009 (considerand cursul de schimb constant). Doar 15 din cele 25 de banci considerate in analiza au inregistrat profituri in 2010. 11 banci au fost profitabile in ambii ani insa doar 4 au inregistrat cresteri ale profiturilor comparativ cu 2009", conchide Furtuna.