Finantele au imprumutat joi 182,09 milioane de lei de la bancile locale, adica o treime din suma pe care dorea sa o atraga. Restul de doua treimi au fost respinse din cauza randamentului cerut de bancheri. Emisiunea de obligatiuni a fost una de tip benchmark, cu scadenta la trei ani, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei. Titlurile de stat sunt scadente in octombrie 2014, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 7,49%, cu o rata cuponului de 6,25%. Valoarea totala a emisiunii a fost de 600 milioane lei, iar cererea totala din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de 835,78 milioane de lei. MFP a acceptat ofertele bancilor pana la un randament maxim de 7,50%.

Bogdan DragoiFoto: HotNews.ro, EurActiv.ro

Vezi in atasament comunicatul BNR

  • Trezoreria are un program de imprumuturi de 4 miliarde de lei de la banci in octombrie

La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.

Trezoreria are un program de imprumuturi de 4 miliarde de lei de la banci in octombrie, prin sase emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat. In primele noua luni din 2011, MFP a imprumutat de la banci aproape 40 de miliarde de lei, iar in 2010 a imprumutat de pe piata interna peste 41 miliarde de lei.

  • In noiembrie urmeaza  o noua emisiune pe pietele externe

Finantele se vor concentra in urmatoarele luni pe emisiunile de titluri de stat cu scadenta de pana la cinci ani, iar in a doua parte a lunii noiembrie vor lansa o noua emisiune pe pietele externe, conditiile din prezent fiind mai atractive in SUA, potrivit secretarului de stat Bogdan Dragoi.

"In a doua jumatate a lunii noiembrie vrem sa iesim pe una dintre cele doua piete, Europa sau SUA. In momentul de fata, SUA arata mai interesant, principalul motiv fiind volumul si preferinta lor pentru maturitati mai lungi, dar avand in vedere contextul de piata, in care orice se poate intampla de la o zi la alta, vom decide unde iesim dupa ce vom avea documentatia finalizata", a declarat Dragoi.

  • Ce sunt titlurile de stat?

In cazul cumpararii de titluri de stat de tip benchmark (serii de titluri de stat pe termen mediu si lung emise anterior si care sunt redeschise ulterior de emitent), luand in considerare faptul ca la scadenta investitorul va incasa dobanda (cuponul) calculata pe toata perioada de cupon (1 an), acesta trebuie sa asigure in contul curent, pe langa suma de participare la licitatie, si valoarea dobanzii acumulate (precizata in prospectul de emisiune)

pentru intervalul cuprins intre data anterioara platii cuponului si data emisiunii/redeschiderii curente.

titlu de stat pe termen mediu sau lung, de tip benchmark (de referinta) - obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an (3, 5 si 10 ani), vandute la valoarea nominala, cu discont sau prima si pentru care emitentul plateste anual dobanda (cupon), conform conditiilor din prospectul de emisiune. In cazul obligatiunilor de stat de tip

benchmark, valoarea nominala a seriei de titluri emise si aflate in circulatie poate fi majorata ulterior de catre emitent prin redeschideri ulterioare, in conditiile mentinerii caracteristicilor initiale ale emisiunii (rata dobanzii, data platii dobanzii si data scadentei), se arata in Ghidul Investitorului in titluri de stat, publicat de MFP.