​INTERVIU Jeffrey Franks despre scaderea CAS: Va fi foarte putin spatiu pentru noi initiative in bugetul pe 2012 / Cresterea din 2012 va fi mai mica decat ne asteptam

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 21 octombrie 2011, 10:29 Economie | Finanţe & Bănci


Jeffrey Franks
Foto: Agerpres
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca problemele din UE vor determina in 2012 o crestere economica pentru Romania mai mica decat estimarile. Referitor la o posibila scadere a contributiilor sociale - masura ceruta insistent de mediul de afaceri -  Franks spune ca "va fi foarte putin spatiu pentru noi initiative in bugetul pe 2012". Oficialul FMI amendeaza activitatea Guvernului in ceea ce priveste arieratele si reformarea companiilor de stat.

 • Reamintim ca o delegatie FMI va sosi in Romania saptamana viitoare pentru a discuta cu autoritatile proiectul de buget pentru 2012, precum si indeplinirea masurilor asumate in acordul de tip precautionary. Tot saptamana viitoare este asteptata si prognoza oficiala de crestere pentru 2012 realizata de Comisia Europeana, prognoza in functie de care Guvernul Romaniei isi va croi bugetul.

Reporter: Ar fi FMI de acord cu o potentiala cerere a Guvernului Romaniei de a renegocia tinta de deficit pentru 2012, avind in vedere ca anul viitor cresterea economica va fi mai mica decat o aratau prognozele initiale?
Jeffrey Franks: Autoritatile raman profund angajate sa realizeze tinta de deficit agreata pentru 2012. Orice deviere de la aceasta tinta ar necesita aprobare la nivel ministerial din partea UE, deoarece obiectivul face parte din angajamentul asumat de Romania prin Procedura de Deficit Excesiv. Suntem pe cale sa revizuim prognoza noastra de crestere economica si vom anunta rezultatele la finalul urmatoarei noastre misiuni. Cresterea din 2012 va fi mai mica decat ne asteptam, din cauza efectelor problemelor inregistrate in restul Uniunii Europene.

Reporter: Luati in calcul o posibila propunere a Guvernului privind scaderea a contributiilor sociale in 2012?
Jeffrey Franks: Va fi foarte putin spatiu pentru noi initiative in bugetul pe 2012. Guvernul va trebui sa decida ce masuri doreste sa implementeze in cadrul acestui spatiu limitat, fie ca este vorba de schimbari la nivel de contributii sociale, fie la nivel de salarii, cheltuieli de investitii etc.

Reporter: Cum caracterizati actiunile Guvernului in ultimele luni privind reformele si arieratele?
Jeffrey Franks: Lucrurile au evoluat diferit. In unele cazuri, exista realizari substantiale, pe cand in altele raman multe de facut. Este necesara o accelerare a masurilor atat in privinta arieratelor, cat si pentru reforma intreprinderilor de stat.

N.Red. Interviul cu Jeffrey Franks a fost realizat via e-mail​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3785 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  dar..??? (Vineri, 21 octombrie 2011, 11:12)

  catalin_mattei [utilizator]

  ma intreb insa de ce functionarimea FMI nu raspunde la intrebarea de baza a contestatarilor masurilor monetariste pe care grupul le promoveaza: caei tari i s-a aplicat cu succes reteta FMI???
  • +5 (5 voturi)    
   Depinde de care parte a succesului esti (Vineri, 21 octombrie 2011, 12:57)

   KingSnake [utilizator] i-a raspuns lui catalin_mattei

   Succesul, dpdv al FMI, este sa isi ia banii imprumutati inapoi, nu ca tara respectiva sa evolueze in vreun fel. Ba dimpotriva, as spune, daca evolueaza, n-ar mai avea in viitor nevoie de FMI.
   • +2 (2 voturi)    
    partial corect (Vineri, 21 octombrie 2011, 16:56)

    hoha [anonim] i-a raspuns lui KingSnake

    Corect ar fi :FMI, justificand ca doreste sa isi obtina banii inapoi, impune masuri astfel ca activele locale sa fie instrainate la preturi derizorii catre capitalul international.

    Se cheama blitzkrieg economic intr-un razboi de subordonare a natiunilor de catre elita financiar/corporatista.

    Dezbinari privati vs bugetari, armata vs civili, romani vs unguri, romani vs tigani, medici vs pacienti, functionari vs cetateni nu sunt decat parte a strategiei "Divide et impera".

    In timp ce societatea ciivila se pierde in discutii puerile drumul fluxurilor financiare ce traverseaza Romania si unde se duc ele este ferit cu grija din dezbatearea publica. Cresterea datoriei publice este prezentata ca un semn de maturitate economica un fel de aliniere la standardele tarilor civilizate, diferenta fiind ca vestul a reusit sa isi creeze o economie / infrastructura bine dezvoltata.

    Rezultatul este ca in Romania un numar mare de oameni munceste enorm pentru a produce un capital in loc sa se acumuleze pentru a produce o prosperitate generala se scurge in afara si ceva frimituri pe la potentatii locali.
 • +7 (15 voturi)    
  Scadere...da...sigur. (Vineri, 21 octombrie 2011, 11:28)

  BX [anonim]

  Pe scurt, angajatul ramane in Romania de azi cu maxim 20% din cat ar trebui sa castige. Explicatii mai jos:
  Atribuim procentul de 100% valorii totale a salariului pe care l-ar avea un angajat scutit de absolut orice taxa.
  Angajatorul trebuie sa plateasca statului din venitul brut acordat angajatului un procent total de 28.75% care include: contributia la asigurarile sociale (20.8%-30.8%, functie de conditiile de munca), contributia la fondul de somaj (0.5%), contributia la FNUASS (0.85%), fondul de garantare al salariilor (0,25%), contributia la asigurarile de sanatate (5,2%), fondul de accidente (0,4% – aici depinde însa de domeniul de activitate) si comisionul la Camera de Munca (0,75%).
  Bun. Deci ramanem cu 71.75%-61.75%.
  Din astia, angajatul trebuie sa plateasca statului din venitul brut un procent total de 32.5% format din: contributia la asigurarile sociale (10.5%), contributia la fondul de somaj (0.5%), contributia la asigurarile de sanatate (5.5%) si impozitul pe venit (16%).
  Deci angajatul ramane cu 48.45%-41.75%
  Din astia, oricum ar fi, se plateste TVA 24%.
  Raman 36.6%-31.75%. Deci aproximativ 1/3.

  Durerea si mai mare este ca din ce ramane mai platim si alte impozite statului: accize în combustibil, taxele pe proprietate, asigurarea obligatorie de locuinta (care e ilegal obligatorie – tot o taxa inventata de acest Guvern de ”dreapta”).
  Procentul ajunge fara nici o îndoiala undeva pe la 80%.
  Daca mai adaugam la acest tablou si inflatia de circa 8% (cea mai mare din Europa) pe care am avut-o anul trecut situatia se arata cât se poate de nasola.
  Va place democratia ? – Na, aveti acum parte de ea.
  Mai sclavie de atat ce vreti ?
  Scade CAS ? Cu cat ? Cu 0.1% ? Si ce alt taxe vor creste ? Si cu cat ?
  • +4 (8 voturi)    
   din pacate (Vineri, 21 octombrie 2011, 13:55)

   hehe [anonim] i-a raspuns lui BX

   Din pacate cred ca foarte putin sunt in stare sa priceapa ce ai explicat tu aici. Concluzia asta este, da. Statul iti ia cam 80% din ce produci, si tu nici nu-ti dai seama. E forma suprema de sclavie, ceea in care ai impresia ca esti liber :)
   • 0 (4 voturi)    
    Tot e mai bine sa fii sclav (Vineri, 21 octombrie 2011, 16:27)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui hehe

    in societate decat sa traiesti liber pe cont propriu. De ce?
  • 0 (2 voturi)    
   cu scuzele de rigoare (Sâmbătă, 22 octombrie 2011, 10:43)

   timeghost [anonim] i-a raspuns lui BX

   "...Deci angajatul ramane cu 48.45%-41.75%
   Din astia, oricum ar fi, se plateste TVA 24%..."
   Aici ceva nu pusca d.p.d.v fiscal. Din cite stiu, dupa 20 de ani de conta, obligatiile retinute de la angajat nu sunt taxabile TVA, ptr simplu motiv ca dubla taxare .
   Iar in cea ce-l priveste pe asasinul asta financiar, ar trebuisa se reduca la tacere prin incarcerare pentru fooooooooaaaaaarte multa vreme pentru subminarea economiei noastre, impreuna cu domni de la guvern care au acceptat ajutorul acestiucriminal financiar.
   • 0 (0 voturi)    
    Ba da, plateste TVA (Duminică, 23 octombrie 2011, 19:59)

    M&M [anonim] i-a raspuns lui timeghost

    Nu ati inteles corect: angajatul platest TVA din ce-i mai ramane prin simplul fapt ca mai toate servicile si produsele au TVA...Deci, daca angajatul vrea o paine sau isi plateste factura la curent, plateste si TVA., care ajunge tot la Guvern. In concluzie, rationamentul este corect!
 • +5 (5 voturi)    
  putin spatiu in buget (Vineri, 21 octombrie 2011, 11:46)

  costica [anonim]

  pentru cresterea nivelui de viata al amaratilor de romani, dar DESTUL spatiu ptr PIERDERILE de 20 de ani ale companiilor de stat, adevarate gauri negre la bugetul Romaniei si loc caldut ptr clientela politica si surse de bani ptr partidele de la guvernare de fiecare data !!!
  D-aia nu vor sa faca ordine in aceste companii cu personal umflat, cu management catastrofal, cu restante imense la contributiile la bugetul de stat(a-propos, de unde bani de pensii??!!), cu PIERDERI uriase an de an, pierderi compensate de la bugetul de stat, ptr ca salariile astora si cheltuielile acestor companii trebuie achitate, NU ?!!(piederile acestor companii compensate de la bugetul de stat sunt mai mari de cateva ori decat bugetul de pensii al Romaniei !!)
  Dar nici un Guvern si nici un partid nu vrea sa fie ordine acolo, stiu ei de ce....
  • 0 (2 voturi)    
   ai grija ce-ti doresti (Vineri, 21 octombrie 2011, 19:02)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui costica

   orice monopol de stat devine profitabil cat ai clipi. Dar ca orice "Nobel in economie" de pe forum, cum faci Hidroelectrica ultraprofitabil (ca sa dea bani la buget) si sa tii pretul kwh mic (ca sa nu dai bani de la buget pe subventii)????? ai prelua tu managementul al Hidro cu 1000 euro/luna salariu si cu procurorul la usa, ca sa nu mai vorbim de insultele unora ca tine de pe forum?
   • +1 (1 vot)    
    vezi ce spune CE.....despre "baietii destepti" (Vineri, 21 octombrie 2011, 19:27)

    costica [anonim] i-a raspuns lui prudent

    Comisia Europeană: Românii plătesc un preţ mare la energie din cauza „băieţilor deştepţi"

    Comisia Europeană a început o investigaţie în cazul contractelor încheiate de Hidroelectrica la preţuri cu mult sub media pieţei cu anumiţi furnizori de energie, precum şi cu ArcelorMittal şi Alro Slatina, a declarat astăzi comisarul european pentru Competiţie, Joaquin Almunia, prezent la Bucureşti.
    Peste 70% din energia produsă de Hidroelectrica este vândută către aşa-numiţii "băieţi deştepţi" din energie, prin contracte pe termen lung, încheiate în mod direct în afara bursei de energie.

    Întrebat dacă aceste contracte vor fi reziliate dacă se dovedeşte faptul că distorsionează piaţa, Alminia a răspuns afirmativ. "Distorsiunile trebuie eliminate!", a afirmat el, adăugând că în acel moment va fi deschisă o procedură de infringement.
    Oficialul european a mai spus că există deja precedente în Italia şi Grecia, unde contracte de acest tip au fost reziliate după ce s-a demonstrat că distorsionează competiţia pe piaţă.
    http://www.adevarul.ro/financiar/Comisia_Europeana-_Romanii_platesc_un_pret_mare_la_energie_din_cauza_-baietilor_destepti_0_576542501.html
 • +2 (2 voturi)    
  dar cand au iesit lucrurile cum le asteptati? (Vineri, 21 octombrie 2011, 12:45)

  xyz [anonim]

  nu tin minte o singura data cand fmi-ul sa fi prezis vreo cifra si sa fi iesit asa cum au zis. e o abureala totala.

  la ei economia e ca meteorologia, de obicei iese pe dos fata de ceea ce prezic: de cate ori nu ne-au asigurata ca romania va avea crestere de x% ca dupa aia sa apara din trei in trei luni si sa taie din x-ul ala copios.

  nici nu stiu ce ne chinuim atata cu ei: treaba lor nu e sa ne faca noua bugetul ci sa se asigure de un singur lucru - ca putem sa dam inapoi banii imprumutati aiurea cu miliardele. sunt fix niste recuperatori la costume pe care ii doare fix in pix de maretul nostru buget in afara de dobanzile si transele lor. deci, de ce ii intrebam atata si le ascultam prostiile, cand oricum nu le nimeresc niciodata?
 • +3 (3 voturi)    
  nu il mai suport pe asta!! (Vineri, 21 octombrie 2011, 12:55)

  Marius [anonim]

  cand il vad pe asta cum da comenzi , realizez ca guvernul nostre este un papagal care zice , sa traiti am inteles !! .
  • 0 (0 voturi)    
   Un sfat. (Vineri, 21 octombrie 2011, 21:32)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Sper sa nu te supere,dar situatia economica internationala este destul de fluida si acum o colaborare mai stransa cu FMI este benefica pentru Romania.Fereasca D-zeu de un derapaj necontrolat al zonei euro.Ne-ar afecta mai rau decat criza din America.S-ar ajunge in situatii dramatice in care cei saraci si cu probleme sa nu mai poata fi ajutati de loc.E trist dar este adevarul crud.Intr-o situatie de criza majora(care-i langa noi,ne sufla rece in ceafa)vor fi sacrificati tocmai cei mai slabi.Nu poti sa-i dai in cap celui care este in stare sa produca ceva,sa se autofinanteze si sa mai produca si ceva in plus.Nu stiu ce pregatire ai,dar se pare ca nu intelegi,sau nu vrei sa intelegi ca situatia economica este dezastruoasa si nu exista sperante de vre-un miracol pentru schimbare.Nimeni nu stie cand si cum vom iesi din actuala criza.Unii acuza bancile,dar nu inteleg ca inducerea unei senzatii de frica in functionarea unei banci inseamna dezastrul pentru toti.Sunt inconstienti si anarhisti cei care ataca bancile.Sfatul este.Strange cureaua acum ca sa te obisnuiesti cu greutatile care vor veni.Ce trebuie sa fie rau nu a fost dezvaluit in integritatea lui.E posibil ca raul mare si crunt sa vina in curand.Injurand-i pe cei mari ,riscam sa fim lasati in plata Domnului si iti garantez ca nu ne vom descurca.
 • +2 (2 voturi)    
  cresterea economica pe 2012 (Vineri, 21 octombrie 2011, 13:09)

  geticul [utilizator]

  astia vorbesc de cresterea economica pe 2012 dar nici 2011 nu s-a terminat sa vedem daca suntem in limite. niste aiuriti.
 • +1 (1 vot)    
  MAaaa (Vineri, 21 octombrie 2011, 14:34)

  sabo [utilizator]

  cine e prim-ministru?
  cine e la finante?
  cine e sef?
  da-ti in asta xa s-a umflat de cand vine la Bucuresti!
  ce antpatic este!
 • 0 (0 voturi)    
  nu iese socoteala (Vineri, 21 octombrie 2011, 16:33)

  george [anonim]

  au fost si tari care au luat bani de la FMI si s-au redresat
  Coreea de Sud ori Turcia
  dar acele popoare au conducatori corupti dar macar patrioti si in orice caz nu prosti cu carte
  adica?
  noi am luat bani pt simplu motiv ca debitorii sa poata plati creditele facute in euro (si nu e vb de 250000 oameni cu credite imobiliare, sunt si admin. locale, guvernul, patronii de mall-uri etc)
  deci pt. a salva expunerile bancilor austriece, franceze etc.
  in cehia 1% din credite s-au dat in euro .din cauza asta ei nu is in rahat cum suntem noi sau ungurii.plus ca la cehi exp. depasesc imp.(chiar si la unguri)
  ei nu au avut un academician ca dl. Isarescu care a robit Romania dansul e un fel de iluminist pe invers -in trecut existau conducatori iluministi care dezrobeau taranii, dl Isarescu, probabil din ignoranta. s-a crezut si el important ca a fost bagat in seama de iluminatii de pe afara care n-au nici o treaba cu masonii din sec 18 . s-a simtit bine in compania lor dar nota de plata o achita robii domniei sale.
 • 0 (0 voturi)    
  cresterea va fi scadere (Vineri, 21 octombrie 2011, 20:20)

  Dan Coe [anonim]

  Adeca "crestere negativa" cum ii place lu' tata Jef sa zica...
 • +1 (1 vot)    
  Panseu (Sâmbătă, 22 octombrie 2011, 11:58)

  danielush [anonim]

  Oamenii care cred in Moc Craciun si cei care cred in reformele guvernului Boc, se deosebesc doar prin varsta!
 • 0 (0 voturi)    
  austeritatea inutila (Duminică, 23 octombrie 2011, 10:00)

  sanki [anonim]

  bai distrugatorule de economii, INCA nepedepsit (poate ai noroc sa te prinda o revolutie pe undeva si sa termini precum Gaddafi, ceea ce o meriti din pliiin !!!) ai maltratat atita timp romanii saraciti si tot nu ti-ai facut niste mantinele de manevra. Atunci de ce ai mai fost atit de draconic, pingelutza !?? nu ca sa manevrezi ???


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by