Previziunile cunoscute de Comisia Europeana privind cresterea economica pentru Romania pentru 2012 sunt pozitive, dar este foarte important ca aceste estimari facute de autoritati sa devina si reale, a declarat vineri Joaquin Almunia, Comisar de Concurenta si vicepresedinte al Comisiei Europene. Un mediu concurential sanatos, a mai spus acesta, este principalul ingredient al cresterii economice. In acest context, comisarul a mai precizat: "nu putem permite fuziuni care vor reduce concurenta in piata".

"Concurenta este principalul ingredient al cresterii economice, pentru ca stimuleaza antreprenoriatul si crearea de noi locuri de munca. (...) Nu putem permite sa se formeze carteluri in piata. In ultimele doua saptamani Comisia Europeana a descoperit un cartel de fixare a preturilor laa banane. (...) Este important ca Consiliul Concurentei sa incurajeze un mediu concurential sanatos", a precizat Joaquin Almunia, in cadrul unei conferinte pe teme de concurenta organizata in Bucuresti de Consiliul Concurentei.

UPDATE Joaquin Almunia, despre informatiile privind o posibila tranzactie RCS&RDS si UPC: Daca nu ma insel, nu am primit nici o notificare la Bruxelles pe acest subiect

Intrebat de catre HotNews.ro daca la Bruxelles se stie despre informatiile din Romania legate de o posibila tranzactie de achizitie intre principalii doi mari operatori de servicii de comunicatii prin cablu, RCS&RDS si UPC, Joaquin Almunia a spus: "Este de competenta Consiliului Concurentei sa analizeze fuziuni la nivelul pietei din Romania si daca nu ma insel nu am primit nici o notificare la Bruxelles pe acest subiect".

Intrebat daca mai are vreun semnal privind o posibila achizitie a UPC de catre RCS&RDS, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a precizat ca: "In afara de zvonuri, nu. Nu e nici o notificare oficiala si fiind o problema de piata romaneasca, nu se ajunge in conditii normale la Comisia Europeana. Comisia se amesteca doar cand sunt mai multe state implicate si nici asa intotdeauna".

La inceputul acestei luni, HotNews.ro a relatat citand surse din piata ca grupul RCS&RDS a reluat negocierile pentru cumpararea operatorului de cablu UPC Romania, iar sansele ca afacerea sa fie incheiata "sint extrem de mari".

Cele doua companii au reluat discutiile dupa ce RCS&RDS se retrasese din negocieri in septembrie. La acel moment, dupa cum scria HotNews.ro, UPC Romania a fost scoasa la licitatie, dar ofertele nesatisfacatoare au determinat managementul UPC Broadband (compania cu sediul in Olanda care detine UPC Romania) sa revina la masa negocierilor cu compania controlata de Zoltan Teszari.

UPC este un concurent direct pe piata cablului TV pentru RCS&RDS. Daca tranzactia va fi finalizata, RCS ar cistiga peste 1,1 milioane clienti doar pe piata de cablu si satelit TV.

In iulie 2011, Bogdan Chiritoiu - presedintele Consiliului Concurentei - a fost prima persoana care a recunoscut, fie si indirect, discutiile despre o posibila fuziune intre RCS&RDS si UPC. Chiritoiu a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca noua Lege a Concurentei da posibilitatea ca firmele care doresc sa realizeze o concentrare economica sa notifice aceasta intentie catre autoritate, inainte de semnarea actului si ca in acest an juristii RCS&RDS si ai UPC ar fi intrebat institutia care ar putea fi obiectiile Consiliului la o eventuala fuziune.

Dupa cateva zile, UPC Romania reactiona pentru prima data de la aparitia acestor informatii in piata cu urmatoarea declaratie: "In ultimele luni, au existat multiple speculatii in piata si zvonuri cu privire la o eventuala preluare a UPC de catre RCS&RDS. Dorim sa clarificam aceasta situatie: UPC nu deruleaza niciun fel de discutii cu RCS&RDS pe tema unei potentiale tranzactii. Singurul angajament al UPC este in fata propriilor clienti, acela de a le oferi servicii de televiziune, internet si telefonie la cele mai inalte standarde".