Europa trebuie sa gaseasca o cale de a spori puterea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) pentru a impiedica raspandirea crizei financiare, a declarat un oficial al Trezoreriei Statelor Unite, potrivit Reuters. Ea a precizat ca exista mai multe metode prin care se poate face acest lucru, insa nu a precizat care ar fi cea mai potrivita.

Europa ar trebui sa extinda EFSF “pentru a fi credibil in piata si pentru a ii da forta necesara de a elimina amenintarea intrarii in incapacitate de plata”, a declarat Lael Brainard, subsecretar pentru afaceri internaţionale la Trezoreria SUA, în cadrul unei audieri în Comisia de Finanţe din Senatul american.

Franta sustine ca cea mai eficienta metoda pentru extinderea EFSF este tranformarea Fondului in banca, care ar putea utiliza finantare de la Banca Centrala Europeana pentru a garanta o parte din datoriile statelor cu probleme din zona euro. BCE si autoritatile de la Belin se opun insa acestei propuneri.

O alternativa ar fi utilizarea Fondului pentru a garanta o parte din pierderile potentiale ale noilor obligatiuni emise de zona euro pentru a restaura increderea in piete si a convinge investitorii ca datoriile Italiei si Spaniei sunt sigure.

Oficialul american a mai aratat ca actuala criza financiara din Europa reprezinta un risc pentru redresarea economiei mondiale si creeaza “turbulente” pentru relansarea economiei americane.

La sfarsitul acestei saptamani va avea loc un summit al UE, unde liderii europeni vor incerca sa gaseasca solutii pentru solutionarea crizei datoriilor suverane din zona euro.