Standard & Poor’s ar putea reduce ratingurile a cinci state europene, inclusiv pe cel al Frantei, cu una sau doua trepte, daca Zona Euro va reintra in recesiune sau costurile imprumuturilor guvernamentale vor creste, potrivit Reuters. Agentia a prezentat un raport in care analizeaza capacitatea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International de a sustine Zona Euro in cazul a doua scenarii: o dubla recesiune si o recesiune insotita de o crestere puternica a dobanzilor.

"Ratingul suveran al Frantei, Spaniei, Italiei, Irlandei si Portugaliei probabil ca va fi coborat cu una sau doua trepte in cazul ambelor scenarii", se arata in raportul S&P datat 20 octombrie.

Conform celui mai pesimist scenariu, numeroase banci din Spania, Italia si Portugalia vor trebui recapitalizate. Agentia mai adauga ca actualele mecanisme de sprijin ar putea sa nu fie suficiente daca situatia se degradeaza peste asteptari.

"Franta ar putea fi retrogradata la 'AA+' de la 'AAA' din cauza deteriorarii pozitiei fiscale, chiar daca tensiunile vor fi modeste", se mai arata in analiza agentiei de evaluare financiara.

Standard & Poor’s se asteapta ca necesarul de imprumut al acestor state sa creasca, pe fondul adancirii deficitelor bugetare ca urmare a inrautatirii conditiilor economice.

"Aceste scenarii nu reprezinta principalele noastre prognoze, ci o simulare a posibilelor evolutii in cazul in care aceste evenimente ipotetice isi vor face aparitia", a declarat un purtator de cuvant al agentiei.

Liderii europeni se vor intalni duminica in cadrul unui summit la care vor incerca sa gaseasca solutii la criza datoriilor din Zona Euro.