Ministrii de finante din zona euro au pus la punct un acord pentru recapitalizarea bancilor europene, propunere care va fi discutata duminica la summit-ul liderilor UE. Germania si Franta spera sa ajunga la o solutie pentru criza datoriile din zona euro la summit-ul de miercuri, relateaza Reuters.

Liderii UE, la summitul de duminicaFoto: Agerpres/AP

Dupa 10 ore de discutii, ministrii de finante au reusit sa invinga opozitia Spaniei, Italiei si Portugaliei, si au cazut de acord asupra nevoii de injectare a 100 miliarde euro in bancilor europene, pentru a le proteja de amenintarea unui faliment al Greciei si de riscurile contagiunii in zona euro.

Liderii UE s-au reunit duminica la Bruxelles. Ministrii urmeaza sa isi prezinte propunerea astazi.

Nu se asteapta nicio decizie majora in urma intalnirii de duminica, insa cancelarul german Angela Merkel a afirmat ca spera intalnirea de miercuri va aduce solutii definitive, iar liderul francez Nicolas Sarkozy a fost de acord.

"Trebuie sa luam decizii cu impact major. Cred ca ministrii de Finante au facut progrese, astfel incat sa ne atingem tintele ambitioase pana miercuri", a afirmat Merkel.

La randul sau, presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat: "S-au facut progrese. Pana miercuri trebuie gasita o solutie, structurala si ambitioasa, o solutie definitiva". Intrebat daca este increzator ca se va ajunge la un acord, Sarkozy a spus: "Da, altfel nu as fi aici".

Italia, Spania si Portugalia, tari care se confrunta cu note de plata consistente pentru a-si consolida bancile, au avut rezerve in a accepta intelegerea, despre care considera ca le expune mai mult decat Franta sau Germania, tari care au o expunere mare pe Grecia.

De altfel, inainte de intalnirea intre cei 27 de lideri UE a avut loc o intalnire privata intre Sarkozy, Merkel si Silvio Berlusconi, in care primii doi au subliniat "nevoia urgenta de reforme concrete si credibile" pentru stimularea potentialului de crestere economica a Italiei.