Banca olandeza nationalizata ABN Amro va cumpara active financiare din zona euro ce vor fi scoase la vanzare de bancile cu probleme din aceasta regiune, a declarat Gerrit Zalm, director executiv al institutiei, intr-un interviu acordat Financial Times, potrivit Reuters. El a mai aratat ca "a vorbit cu aproape toate" bancile europene rivale despre aceasta idee.

"Suntem bine capitalizati si nu suntem in situatia de a avea nevoie de capital suplimentar. Suntem cu certitudine interesati sa preluam portofolii", a mai spus el.

Conform FT, acest plan de achizitii face parte din strategia bancii de a-si reconstrui identitatea de banca internationala.

Gerrit Zalm a mai aratat ca strategia de crestere a ABN Amro, inclusiv planurile de achizitii, se concentreaza pe domenii de nisa.

"De aceasta data suntem axati pe acest lucru. Vrem doar sa activam pe plan international in domenii in care credem ca ne putem bate cu bancile de top din lume", a spus seful ABN Amro.

ABN Amro a fost preluata in anul 2007 de un consortiu format din RBS, Fortis si Santander pentru 70 miliarde de euro. In urma unei crize de incredere, guvernul olandez a preluat in luna octombrie a anului 2008 operatiunile locale ale Fortis, printre care participatii la ABN, cu 16,8 miliarde de euro.

Autoritatile olandeze au promis sa uneasca operatiunile celor doua entitati, pentru ca dupa 2011 sa privatizeze grupul creat.

ABN Amro a activat si pe piata romaneasca pana in 2008, cand operatiunile bancii olandeze au trecut sub brandul RBS.