"Ar fi foarte bine sa ajungem la un deficit sub 3%. Pe partea de venituri nu ne putem astepta la o crestere semnificativa. Cele mai realiste prognoze sunt la 2% si se pare ca bugetul se bazeaza pe o asemenea crestere. Asta inseamna ca veniturile din 2012 nu au perspectiva foarte optimista. Asta inseamna sa reducem cheltuielile. Dar daca luam post cu post bugetul, e destul de dificil acest lucru, a declarat Aurelian Dochia, fost director in cadrul BRD, in prezent comentator economic, pentru TVR Info. Mesajul este partial intemeiat, spun alti comentatori pentru HotNews.ro: ce castigam prin consolidare fiscala pierdem prin cresterea serviciului datoriei publice. Iar lucrurile s-ar putea deteriora mai mult", sustin analistii contactati de HotNews.ro.

Dl Presedinte nu a subliniat suficient nevoia de a elimina din risipa banului public, de a sista din investitii inutile, de a reduce achizitii publice "cu cantec". Si mai ales nu a spus nimic despre lupta contra evaziunii. Fiindca daca vom tinti un deficit bugetar mic aceasta inseamna o politica prociclica, care va accentua declinul economiei, daca o noua recesiune este inevitabila", mai spun acestia.

Potrivit lui Aurelian Dochia, deschiderea acum a unei discutii despre indexarea pensiilor este prematura, iar situatia actuala nu permite ca in 2012 sa fie indexate pensiile. 2012 este si an electoral si exista presiuni puternice pentru mentinerea sau cresterea unor cheltuieli. Din acest punct de vedere, declaratia presedintelui este binevenita si se adreseaza clasei politice, a mai spus Dochia.

Multi repeta conditiile de la Maastricht (care prevad tinta de deficit de 3% - n. red.) precum un catehism. O problema care, din punctul meu de vedere, este mai suparatoare priveste servitutea intelectuala, explicita si implicita". In istoria moderna, tarile care au reusit sa surmonteze decalaje de dezvoltare majore, sunt cele care au avut forte motrice interne puternice. Aici am in vedere si capacitate intelectuala, adica creier propriu. Ma gandesc deci la “stapanirea intelectuala” a programelor de stabilizare, de dezvoltare economica/modernizare. Institutiile financiare internationale ne-au ajutat in momente grele, dar au si gresit", a explicat profesorul de economie Daniel Daianu intr-un text remis luni HotNews.ro. Potrivit fostului ministru de Finante, exista reguli in UE care nu avantajeaza o economie emergenta.

Nici analistul economic Dragos Cabat nu crede ca limitarea deficitului la 3% ar fi cea mai buna solutie. Nu stiu cat de mult ne dorim sa avem un deficit atat de mic in loc sa vrem sa crestem. Marea noastra problema este cresterea ecoomica. Eu as merge la limita de deficit poate putin peste 3% si as incerca sa obtin o crestere economica, a explicat Cabat la TVR Info.

Reamintim ca presedintele Traian Basescu a declarat luni ca bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, este bine sa il abordam cu un deficit mult mai mic de 3 procente.