Cancelarul german Angela Merkel a declarat marti ca refuza ca statele europene sa impuna o linie de actiune Bancii Centrale Europene (BCE), adaugand astfel o noua sursa de tensiune in preziua unui summit european crucial, relateaza AFP.

"Negociem pentru o pozitie asupra BCE, care spune ce doreste sa faca" pentru a ajuta tarile din Zona Euro afectate de criza, a declarat cancelarul, si "nu trebuia sa cream falsa impresie ca politicienii asteapta ceva de la BCE".

Proiectul comunicatului final al summitului sefilor de stat si de guvern care va avea loc miercuri la Bruxelles, redactat saptamana trecuta, contine o fraza care prevede mentinerea, de catre BCE, a masurilor exceptionale in favoarea bancilor si a statelor din Zona Euro.

"Sustinem deplin BCE in actiunea sa de asigurare a stabilitatii preturilor in Zona Euro, inclusiv masuri exceptionale", scrie in acest proiect de comunicat.

"Germania nu accepta aceasta fraza asa cum apare ea in comunicat", a precizat cancelarul, cu ocazia unei vizite a omologului sau din Bangladesh Sheikh Hasina Wajed la Berlin.

Germania sustine fervent independenta BCE si vrea sa evite cu orice pret crearea impresiei ca institutia monetara de la Frankfurt s-ar afla la ordinele guvernelor europene.

Printre masurile exceptionale figureaza aportul nelimitat de lichiditati catre bancile din Zona Euro dar si rascumpararea obligatiunilor tarilor europene aflate in dificultate.

Acest program de rascumparare, pentru care s-au cheltuit deja circa 170 miliarde de euro, este contestat chiar in sanul BCE si nu este vazut bine nici de catre Berlin. Programul este legat de demisia, anul trecut, a presedintelui Bundesbank, Axel Weber, si de cea a economistului sef al BCE, Jurgen Stark, in cursul acestui an.

Planurile actuale prevad ca de rascumpararea de obligatiuni sa se ocupe Fondul european de salvare, FESF.

Indoielile se multiplica insa, in conditiile in care criza se extinde spre Italia, a treia economie a Zonei Euro. Presa germana scria marti, citand surse diplomatice, ca BCE nu va putea sa renunte complet la aceasta sarcina in favoarea FESF.