Bugetul general consolidat a inregistrat in primele noua luni ale anului un deficit de 13,7 miliarde de lei, adica 2,5% din Produsul Intern Brut, dupa ce in perioada ianuarie-august s-a inregistrat un deficit de 2,4% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finatelor Publice (MFP). Reprezentantii MFP arata ca deficitul inregistrat la noua luni "permite incadrarea in tinta anuala de 4,4% din PIB".

Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 145,25 miliarde de lei, in vreme ce veniturile s-au ridicat la 131,6 miliarde de lei. Datele mai arata ca veniturile la bugetul general consolidat au fost cu 9,3% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile cu 1,1%.

La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au avansat cu 25,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar cele din accize cu 12,9%. "Incasarile din TVA pe lunile august si septembrie s-au mentinut de asemenea peste cele din perioada similara din anul precedent, aceastea fiind luni in care s-a aplicat aceiasi cota de impozitare, respectiv 24%. La accize veniturile au fost influentate si de majorarea cotelor de accizare la unele produse: motorina, benzina fara plumb, produse intermendiare si tigarete precum si a masurilor de combatere a evaziunii fiscale", se arata intr-un comunicat al Finantelor.

Veniturile din contributiile de asigurari sociale au fost cu 8,7% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce incasarile din impozitul pe profit le-au depasit cu 1,9% pe cele din aceeasi perioada a anului precedent.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 52,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele cu bunuri si servicii s-au majorat cu 6,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente. "Cresterea s-a inregistrat in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (16,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale", se mai spune in comunicatul MFP.

Reprezentantii institutiei spun ca se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-14,1%), subventii (-14,8%) si asistenta sociala (- 1,2%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 61,5% fata de primele noua luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 26,0% fata de anul precedent, reprezentand 61,5% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele noua luni in suma de 22,9 miliarde lei, fata de 19,6 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.