Liviu Voinea: Scrisoare deschisa d-nei Christine Lagarde si d-lui Jeffrey Franks

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 26 octombrie 2011, 6:02 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(26 Oct 2011) DOC, 35KB
"Sub conducerea dumneavoastra (cred ca este corect sa spun asta), Romania nu a aplicat nici relaxare cantitativa -cum au facut SUA sau Marea Britanie, nici stimulare pe latura de investitii publice- cum au facut Germania sau Franta in 2009, de exemplu). Totusi, sub ochii dumneavoastra se fac excese in cheltuielile de achizitii publice si in cele de investitii - fara ca asta sa aiba ceva de-a face cu cresterea economica. Cereti infiintarea unui departament specializat cu analiza randamentului investitiilor publice si sa fie finantate doar acelea care au randament mai mare decat rata dobanzii la care ne imprumutam. Nici macar fondurile europene nu sunt o garantie a relansarii eocnomice daca sunt deturnate de grupuri de interese", scrie Liviu Voinea intr-o scrisoare deschisa adresata sefului FMI Christine Lagarde si sefului misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, document remis HotNews.ro.


"Va rog sa clarificati contributia politicilor recomandate de dumneavoastra la cresterea economica din 2011. Cum ati sprijinit exporturile si agricultura, domeniile care au dus economia inainte in 2011? Joseph Stiglitz spunea ca uneori economia isi revine nu datorita, ci in pofida politicilor publice. Dar nu isi poate reveni la infinit", sustine Voinea.

Reducerea deficitului bugetar- laudabila ca intentie-  nu se poate face sustenabil decat pe baza cresterii economice, ale carei beneficii sa fie mai bine administrate decat in trecut. Dumneavoastra va propuneti insa reducerea deficitului bugetar ca scop prioritar in sine si vreti sa atingeti acest obiectiv doar prin reduceri de cheltuieli. In acest fel nu veti reusi decat sa limitati perspectivele de crestere economica si, pe termen mediu, sa adanciti deficitul bugetar.

Cand si unde contractia fiscala poate fi expansionista? Raspunsul corect este atunci cand investitiile private inlocuiesc scaderea cheltuielilor publice. Dar acesta nu este cazul in Romania, fluxurile de investitii straine directe scazand in 2011 chiar sub nivelul din 2003.
 • Clarificati care este nivelul real al deficitului bugetar
De altfel, va rog sa clarificati care este nivelul real al deficitului bugetar. Luati in calcul deciziile definitive ale instantelor de judecata impotriva statului roman (indiferent daca aplicarea lor a fost amanata, ele reprezinta un angajament de plata), luati in calcul programul de constructie de drumuri judetene (care vor fi platite incepand din 2013, deci tot un angajament de plata reprezinta), luati in calcul arieratele si toate formele de deficite quasi-fiscale, si spuneti-ne la cat se ridica deficitul bugetar cu adevarat.
 • Cota unica a esuat lamentabil: nu a redus birocratia, nu a crescut veniturile bugetare si nu a stimulat oferta (ci doar cererea, o perioada)
O reforma bugetara nu este completa fara o reforma fiscala. Taxele pe proprietate trebuie sa creasca, pentru a aduce incasarile (de la 0,7% din PIB) catre media europeana (de 3% din PIB). Declaratiile de avere si de venit trebuie generalizate. Introduceti impozitarea progresiva, asa cum exista la dumneavoastra acasa. Cota unica a esuat lamentabil: nu a redus birocratia, nu a crescut veniturile bugetare si nu a stimulat oferta (ci a stimulat cererea, o perioada).

Si mai ales nu va fie frica de masuri de stimulare fiscala. Analiza economica arata ca scaderea contributiilor de asigurari de sanatate este pozitiva pentru buget, mai ales daca este insotita de cresterea salariului minim. Eliminati sistemul de pensii private obligatorii, care este responsabil de 15% din deficitul bugetului de pensii. Daca masurile de austeritate au dat roade, atunci nu mai aveti nevoie de TVA la 24%. Daca nu au dat roade, atunci admiteti ca este nevoie de schimbarea opticii de lucru. Faceti din cresterea ocuparii (atentie, rata ocuparii este foarte scazuta, desi somajul nu este mare) prioritatea dumneavoastra, in scopul stimularii cresterii economice. Doar asa veti putea reduce sustenabil si deficitul bugetar.

Descarca si citeste varianta originala a scrisorii  (in limba engleza) in atasament.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4373 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  unele observatii ... (Miercuri, 26 octombrie 2011, 6:45)

  fratii_max [utilizator]

  eu nu inteleg de ce se vorbeste numai de reducerea cheltuielilor !
  nu am auzit nici un analist care sa identifice cai si modalitati de crestere a veniturilor statului ! altele decit investitiile ...
  sunt averi colosale in Romania fara a fi justificate prin venituri. nu este mai eficient un sistem de impozitare a cheltuielilor ?
  la nivelul meu de "spectator" vad drepturi platite de la buget (si penalizari ... ) ilegale si neimputate celor vinovati ! inclusiv deturnarile de fonduri (cum lise zicea o data ... ).
  scaderea veniturilor clasei mijlocii duce la saracirea societatii, implicit a statului. inca sectorul de stat e platit mai bine decit sectorul privat !
  sunt constatarile unui nespecialist ....
 • 0 (6 voturi)    
  Lamentabil... (Miercuri, 26 octombrie 2011, 7:54)

  Trader [anonim]

  Domnul Voinea, are niste observatzii de student de anul I la A.S.E...Nu Propune niciun fel de metode de atragerea capitalului, de dezvoltarea burselor de valori mobiliare, de privatizari pe bursa, de limitarea cheltuielilor...Efectiv cu aceasta "minunata" scrisoare se poate face un avion de hartie si se poate arunca pe geam...
  • 0 (0 voturi)    
   Care bursa prietene? (Miercuri, 26 octombrie 2011, 17:05)

   vio [anonim] i-a raspuns lui Trader

   Cea mai mare companie romaneasca, Dacia Pitesti e delistata.
  • 0 (0 voturi)    
   pentu cine sunt platiti leggggggiuitorii sa (Vineri, 31 mai 2013, 14:10)

   voinea [anonim] i-a raspuns lui Trader

   cine a dat legea salariilor nesimtite trebuie sa si raspunda pentru efectul ei ca daca nu ai cap platesti nu trebuie sa sufere salariati daca a fost facuta sa distruga atatea vieti atunci va plati de doua orii si pentru jaf si in judecata divina sa aleaga nu mariti taxele doar sa va creste_ti salariile si sa da ti din gura cata umilinta la bietul popor??????
 • 0 (6 voturi)    
  demagogie sociallsta (Miercuri, 26 octombrie 2011, 8:17)

  unul de dreapta [anonim]

  Nimic sustenabil, numai propaganda electorala(o sa-l vedeti si pe asta in ceva constructie socialista ,gen USL)!!!
  Dar..., da bine la populatie sa le spui de-astea!
 • 0 (6 voturi)    
  demagogie, de acord!! (Miercuri, 26 octombrie 2011, 8:20)

  Rammstein [anonim]

  Dar de marirea pensiilor, care e responsabila de 40-50% din deficit nu se ia?!?!Nu, ca nu da bine!!
  Da bine sa se ia de ce e "privat", care nu rezolva decat 15%!!!!
 • +1 (5 voturi)    
  radiografie similara celei a Dlui Ionut Dumitru... (Miercuri, 26 octombrie 2011, 8:20)

  costica [anonim]

  De acord cu Liviu Voinea, Dl Ionut Dumitru a facut afirmatii similare, numai ca Guvernul Boc a infiintat Consiliul Fiscal degeaba, nu tine seama deloc de propunerile sau de observatiile lui.
  Ma indoiesc eu ca finantistii de la FMI vor tine seama de Scrisoarea Dlui Liviu Voinea de la GEA.
  O sa vedem probabil un raspuns de finantisti plin de argumente gen : Romania a facut si Romania a dres, iar noi vedem ca Romania a facut pe dracu', adica este in rahat cu FMI cu tot, desi fara FMI cred ca ne patea falimentul cu Dl Boc in fruntea Guvernului.
  Dar nici FMI nu a reusit sa-i determine sa faca prea multe, ne-a tinut in viata, sa nu murim cu Boc.
  Pana nu scapam de incompetentii portocalii nu vad Romania mai bine.
 • +2 (4 voturi)    
  desi nu imi e simpatic... (Miercuri, 26 octombrie 2011, 8:41)

  hot news [utilizator]

  Voinea are dreptate in foarte multe privinte in aceasta scrisoare.

  Cota unica nu a adus beneficii reale, inca exista exterm de multe taxe si impozite , iar guvernul (indiferent de culoarea politica) face cheltuieli care urmeaza sa fie platite abia in mandatul viitor.
 • -1 (5 voturi)    
  Cine e Voinea asta? (Miercuri, 26 octombrie 2011, 9:23)

  Misu [anonim]

  Am si eu o intrebare.. Cine e acest individ Voinea? Cu ce drept isi da cu opinia in public si scrie in numele unei natiuni FMI'ului?

  Singurele solutii economice ce le propaga sunt cauzele mizeriei noastre!!! Suntem bolnavi de un stat prea hapsan si prea incompetent, el vrea mai mult stat? El vrea taxe marite? Cum adica Cota unica nu e bouna? Cota unica de fapt este o taxare progresiva... cine munceste mai mult si produce mai mult plateste oricum infinit mai mult statului pentru aceleasi servicii lamentabile!

  In romania omul care munceste ii se ia de catre stat 90% din rezultatul muncii.. (47.5% taxe pe munca directe + TVA 24% + acize + impozite pe teren etc etc..) acum vine un asa zis economist si are ca solutie taxe si mai mari??? Adica daca cineva are tupeul sa faca eforturi mai mari... sa i se mareasca taxele sa aibe aproape aceleasi venituri ca si unul care trandaveste? Pai daca omul care munceste si castiga mai bine.. nu i se lasa lui banii sa ii economiseasca .. bani din care sa poata deveni antreprenor.. sa cumpere un echipament un utilaj.. sa produca ceva, sa creeze locuri de munca... de unde prosperitate in tara asta?

  Rusine,... rusine tuturor celor asa numiti economisti.... ce prin ale lor actiuni nu fac de cat sa perpetueze mizeria si saracia acestei natiuni!
  • +1 (1 vot)    
   Povesti vanatoresti (Miercuri, 26 octombrie 2011, 12:36)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui Misu

   Sistemul economic actual este astfel construit ca sa favorizeze un procent foarte mic din populatie (cei 1% de care vorbesc si manifestantii "Occupy Wall Street", poate putin mai mult). Sa vedem niste statistici din SUA (tara cu economia cea mai puternica si cu piata cea mai "autoreglementata" din lume) aparute in articolul din iulie 2010 (dupa administratia de dreapta a lui Bush) intitulat "Clasa mijlocie din America sufera o contractie extrema" ("The Middle Class in America Is Radically Shrinking"):

   - 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
   - 50% dintre americani detin mai putin de 1% (unu) din bogatia natiunii.
   - 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
   - Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor "de rand" este de pana la 500 la 1.
   - Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente ("food stamps", asigurate de stat, nu de societati comerciale) pentru a-i ajuta pe oamenii cu venituri mici sa-si cumpere alimente.
   - Aproximativ 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !!!
   - 43% dintre americani au contribuit (economisit) cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie (au alt sistem de pensii).
   - In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" ("whopping percent") de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).

   http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html
   • 0 (0 voturi)    
    lungul nasului e si tupeu (Vineri, 31 mai 2013, 14:39)

    voinea [anonim] i-a raspuns lui Victor

    ALOO nu privi in ograda altora priveste la ce I ce trag mata de coada sub umbrela a 80 la suta din legile contra omului cinstit care spera ca se va trezi generaratia minune fa ceva bun pentru ai tai nu_i mai slaviti pe altii care au si ei pacatele lor lumea buna nu are ce pune pe masa
  • 0 (0 voturi)    
   90% (Miercuri, 26 octombrie 2011, 17:10)

   vio [anonim] i-a raspuns lui Misu

   Daca statul ia 90% de ce incasarile bugetare nu depasesc 30% din PIB.
  • 0 (0 voturi)    
   24% (Miercuri, 26 octombrie 2011, 17:18)

   vio [anonim] i-a raspuns lui Misu

   24 % se ia din 52.5 % (ce ramane dupa 47.5%) adica 12,6%
 • -1 (5 voturi)    
  socialist (Miercuri, 26 octombrie 2011, 10:02)

  gigi [anonim]

  nea voinea este un socialist de scoala veche.
  Intai critica interventia statului in economie citandu-l pe Stiglitz si apoi propune noi masuri pe care ar trebui sa le ia statul. Jenanta logica.
 • +1 (5 voturi)    
  Cota unica (Miercuri, 26 octombrie 2011, 10:58)

  DS [anonim]

  Ceea ce scrieti despre cota unica este o aberatie. Daca va intereseaza uitati-va prin tarile din jurul nostru sau din Europa si ve-ti vedea ca toti au renuntat la cota progresiva.Si stiti de ce?
  Incurajeaza nemunca.
  De ce cel care lucreaza mai mult (si implicit castiga mai mult) sa plateasca mai mult decat cel care "freaca menta" si asteapta totul de la altii.
  Cu stima.
 • -2 (2 voturi)    
  un exemplu mic (Miercuri, 26 octombrie 2011, 11:10)

  MirceaA [utilizator]

  in parcul Floreasca se schimba bancile si se planteaza copaci noi din 6 in 6 luni, langa Casin se asfalteaza o strada care s-a asfaltat acum 2 ani
 • -1 (1 vot)    
  ce spui cum spui (Miercuri, 26 octombrie 2011, 12:13)

  Stan Horia [anonim]

  Dle Voinea

  Foarte buna initiativa dvs. Ar castiga in credibilitate daca ati respecta formalismul de prezentare pe care probabil il cunoasteti daca, cum spuneti, ati petrecut ceva timp afara.

  ° daca la semnatura va insirati toate titlurile, nu era normal ca destinatarilor sa le mentionati macar functile actuale ?

  ° daca doriti sa compunicati eficace si pragmatic concentratul dvs de gandire economica, cu entitati/persoane de cultura americana - de ce sa nu folositi canoanele /regulile punerii in pagina americana.

  ° se poate sa fie foarte bine ce spui dar daca nu stii cum sa o spui in scris se duce 75% din valoarea mesajului;

  ° fraza din introducere(se vrea amuzanta sau spirituala ?) referitor la, citez selectiv "eu am studiat la Buc si Stck si dl Franks la Chicago este o gugumanie. Si pe dna Lagarde de ce nu ati intrebat-o despre studiile ei ? Muuuult mai putin prestigioase dar are in spate anii de munca in USA.

  ° este surprinzator ca o minte luminata ca a dvs,si am avut ocazia sa constat calitatea interventiilor dvs este etansa la aspectele de imagine ale comunicatiei scrise.
 • 0 (2 voturi)    
  Nu va mai pierdeti vremea!! (Miercuri, 26 octombrie 2011, 13:24)

  Doru [anonim]

  Eu personal n-am inteles niciodata daca D-ul Voinea este un profesionist sau unul dintre cei multi care este in cautare de imagine in vederea unei viitoare pozitii intr-un guvern de stanga? Ceea ce stiu despre d-ul Voinea este ca a fost Expert National Detasat la JRC in Sevillia (un centru de cercetari cu profil economic al Directoratului de Cercetare). Mai stiu ca "a plecat" de acolo la cerea sa (!!!??) in realitate nemaiavand prelungit contractul. Mai stiu ca este sau a fost membru al grupului Daianu care a facut un ONG. Indraznesc sa afirm cu certitudine ca studiile si analizile acestui grup care au fost semnate Vionea, au generat politici la guvernul PSD si liberal care ne-au adus aici. Cel mai bun exemplu este analiza cercetarii din Romania care a avut ca solutie "mariti finantarea" si atat. Cei care observa atent iesirile sale pot face usor conexiunea cu programul economic al USL-ului care este identic. Scrisoarea aceasta pe care USL-ul nu si-a dorit sa si-o asume in schimb Voinea da, ne-a scos in fata un om prea mandru ca a trecut in vizita prin niste universitati celebre dar in care n-a putut ramane caci n-a depasit valoarea unei dimplome dambovitene. Va cam pierdeti timpul stimabiliior care i dati spatiu de exprimare. Sunt in lume cel putin 100 de romani economisti care chiar ar trebui promovati in tara.
 • -1 (1 vot)    
  Nimic despre garantarea pensiilor? (Miercuri, 26 octombrie 2011, 14:26)

  cobra [anonim]

  Fantastic! Uluitor! Acest individ a deschis gura şi n-a zis nimic despre garantarea unui randament al pensiilor private. Cum de-o fi uitat.
  Agariciul ăsta, fost consilier al lui Adrian Năstase şi care suge bani frumoşi de la Eximbank ăşi dă cu părerea despre lucruri pe care nu le stăpâneşte. Plin de ifose, exemplul perfect la care se referea Isărescu cu ceva timp în urmă (plin de diplome şi incapabil să rezolve probleme concrete) iese mereu pe sticlă la cele două mizerabile, Realitatea si Antena 1 să ne spună el nouă cum se face şi se drege. Dacă o fi aşa deştept, de ce n-a făcut nimic cât a fost sub Năstase?
 • 0 (0 voturi)    
  Vad ca sustinatorilor basisti le displace adevarul (Miercuri, 26 octombrie 2011, 22:40)

  .... [utilizator]

  Voinea spune un lucru vizibil chiar din satelit. Orbii oricum nu pot vedea realitatea decat cea pe care le-o prezinta altii sau cea pe care au interes (pecuniar???) sa o vada.
 • 0 (0 voturi)    
  corect (Vineri, 28 octombrie 2011, 1:30)

  laurentiucat [utilizator]

  supercorect


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by