Trebuie sa cautam un sablon diferit de crestere. Au existat, trebuie admis asta, reforme consistente in zona pensiilor. Sectorul financiar a fost si el reformat si a iesit bine din actuala criza. Trebuie sa ne concentram pe ceea ce se va intampla pe termen scurt si sa facem in asa fel incat Romania sa se inscrie pe un trend ascendant, a declarat miercuri la Bucuresti Peter Harrold, country director al Bancii Mondiale.

Peter HarroldFoto: Agerpres

El a vorbit despre cinci elemente ale planului de restabilire a cresterii economice in Romania, insistand asupra modernizarii administratiei publice si transformarea tarii dintr-un importator net de produse agricole intr-un stat care sa devina exportator net. "Trebuie sa restabilim procesul de crestere dar trebuie sa avem in vedere si problema convergentei la nivel European. Trebuie sa modernizam administratia publica pentru a putea furniza servicii modern. E nevoie si de un cadru de atragere a investitiilor private. Al cincilea element al unui plan de crestere este legat de faptul ca Romania este un importator net. Trebuie sa incercam sa schimbam acest lucru si sa treaca la o pozitie de exportator net de produse alimentare, asa cum a fost cu ceva vreme in urma", a spus Harrold.

Oficialul Bancii Mondiale a mai atras atentia asupra necesitatii cresterii absorbtiei fondurilor europene, repetand ca tara noastra se afla pe ultimele locuri din acest punct de vedere. La conferinta mai participa economistul sef al BNR, Valentin Lazea, prof. Daniel Daianu, Jeffrey Franks si alti oficiali romani.