Acord al celor 27 privind recapitalizarea bancilor: Rata de solvabilitate de minim 9% din activele ponderate cu risc - draft

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 26 octombrie 2011, 15:23 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(26 Oct 2011) PDF, 949KB
Summitul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se pregateste sa impuna miercuri noi cerinte legate de recapitalizarea bancilor, pentru a putea absorbi socul pierderilor legate de datoria greceasca, potrivit unui proiect al documentului final obtinut de AFP.

"Exista un larg acord pentru a solicita o rata de solvabilitate de minim 9%" din activele ponderate cu risc, precizeaza proiectul acestui document.

Reuniunea va incepe la Bruxelles la ora 18,00 (16,00 GMT), inaintea summitului celor 17 state membre ale Zonei Euro, care ar urma sa se prelungeasca tarziu in noapte.

Acest obiectiv de 9% din capitalul de calitate superioara "va trebui sa fie atins in 30 iunie 2012", precizeaza textul, care adauga ca, pentru a ajunge la acest obiectiv, "bancile vor trebui sa faca apel cu prioritate la surse de capital private, inclusiv prin restructurari si conversii ale datoriilor in capital".

Textul adauga ca, pana la indeplinirea obiectivului de 9%, "bancile ar trebui sa fie subiectul anumitor constrangeri legate de distribuirea dividendelor si plata primelor".

Documentul nu mentioneaza in schimb suma totala a recapitalizarii bancilor, evaluata la 108 miliarde de euro de unele surse europene.

Suma finala va depinde de marimea pana la care va fi anulata datoria Greciei. Or, deocamdata negocierile nu s-au incheiat, in conditiile in care bancile nu sunt dispuse deocamdata sa accepte pierderi mai mari de 50%.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de KRUK Romania

Datoria - un cuvânt la fel de urât precum lunea din săptămâna lucrătoare

Definiția cuvântului datorie, conform DEX-ului, este una simplă: sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva. Dar dincolo de o definiție seacă, datoria este un cuvânt care transmite de cele mai multe ori o stare negativă. “Am o datorie” - știi că trebuie să dai ceva înapoi, o obligație care trebuie să fie îndeplinită. Fie că ai o datorie la un prieten, la o bancă sau la furnizorul de utilități, datoria apare ca urmare a unei nevoi într-un anumit moment, iar veniturile nu îți permit să acoperi acea nevoie. Soluția cea mai la îndemână pare a fi împrumutul. Dar este oare chiar cea mai bună soluție?

2855 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version