Summitul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se pregateste sa impuna miercuri noi cerinte legate de recapitalizarea bancilor, pentru a putea absorbi socul pierderilor legate de datoria greceasca, potrivit unui proiect al documentului final obtinut de AFP.

"Exista un larg acord pentru a solicita o rata de solvabilitate de minim 9%" din activele ponderate cu risc, precizeaza proiectul acestui document.

Reuniunea va incepe la Bruxelles la ora 18,00 (16,00 GMT), inaintea summitului celor 17 state membre ale Zonei Euro, care ar urma sa se prelungeasca tarziu in noapte.

Acest obiectiv de 9% din capitalul de calitate superioara "va trebui sa fie atins in 30 iunie 2012", precizeaza textul, care adauga ca, pentru a ajunge la acest obiectiv, "bancile vor trebui sa faca apel cu prioritate la surse de capital private, inclusiv prin restructurari si conversii ale datoriilor in capital".

Textul adauga ca, pana la indeplinirea obiectivului de 9%, "bancile ar trebui sa fie subiectul anumitor constrangeri legate de distribuirea dividendelor si plata primelor".

Documentul nu mentioneaza in schimb suma totala a recapitalizarii bancilor, evaluata la 108 miliarde de euro de unele surse europene.

Suma finala va depinde de marimea pana la care va fi anulata datoria Greciei. Or, deocamdata negocierile nu s-au incheiat, in conditiile in care bancile nu sunt dispuse deocamdata sa accepte pierderi mai mari de 50%.