Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Primele detalii despre bugetul 2012: crestere economica de 2%, inghetarea pensiilor si salariilor in primele sase luni

Primele detalii despre bugetul pentru 2012 au aparut miercuri. Potrivit declaratiilor lui Varujan Pambuccian pentru Agerpres, liderii coalitiei de guvernare au discutat un proiect al bugetului de stat pe anul 2012 pornind de la o estimare de crestere economica de aproximativ 2% pentru anul viitor, comunicata de Comisia Europeana. Surse din coalitie au declarat pentru Mediafax ca proiectul de buget ar include inghetarea pensiilor si salariilor din mediul bugetar cel putin in primele sase luni din 2012. In plus, surse apropiate procesului de negociere a bugetului au declarat pentru HotNews.ro ca deficitul bugetar asumat de Guvern va include si pierderile companiilor de stat si va fi fixat sub pragul de 3%. Sursele citate au mai spus ca este posibil ca 2012 sa aduca inchiderea unor companii de stat aflate pe pierdere sau privatizarea unor pachete majoritare la alte companii. Bugetul pentru anul 2012 va fi construit pornind de la o tinta de deficit care va fi stabilita impreuna cu reprezentantii FMI si CE, precum si de la o prognoza de crestere economica facuta de Romania, impreuna cu cei doi creditori externi.

INS: Declararea CNP-ului la recensamant este obligatorie. Cine nu-l declara va fi amendat

Declararea codului numeric personal la recensamant este obligatorie, iar persoanele care refuza sa il declare vor fi amendate, a anuntat presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu. El a mai precizat ca purtatorul de cuvant al INS, care afirmase zilele trecute ca declararea CNP-ului la recensamant nu este obligatorie, a fost destituit in urma acestei erori. Seful INS a apreciat ca declaratiile purtatorului de cuvant au avut ca motiv fie graba, fie pregatirea insuficienta. Presedintele INS a subliniat ca toate persoanele care de acum inainte vor refuza sa declare CNP-ul la recensamant vor fi amendate conform legii, in timp ce persoanele care au raspuns deja la recensamant fara sa declare CNP-ul, din cauza erorii purtatorului de cuvant al INS, vor fi vizitate din nou de catre recenzori, pentru a isi declara si codul numeric personal.

Romania ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni la Oltchim in aprilie sau mai 2012

Romania ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni al combinatului chimic Oltchim in luna aprilie sau mai a anului viitor, in conditiile in care negocierile cu OMV Petrom pentru cumpararea rafinariei Arpechim nu au ajuns la niciun rezultat, a declarat Karoly Borbely, secretar de stat in Ministerul Economiei, citat de Bloomberg. El a mai spus ca Romania intentioneaza sa selecteze pana la sfarsitul anului o banca de investitii pentru a gestiona vanzarea Oltchim Ramnicu Valcea. Comisia Europeana a cerut Guvernului sa ii prezinte un calendar al privatizarii Oltchim Ramnicu Valcea, iar Ministerul Economiei s-a angajat in fata FMI sa privatizeze Oltchim. De asemenea, Comisia Europeana va analiza si posibilitatea conversiei datoriilor in actiuni, pentru a vedea daca acest procedeu se incadreaza in legislatia ajutorului de stat.

Dacia ar putea permite in viitor publicului larg sa viziteze uzina cu un trenulet electric

Dacia ar putea permite in viitor publicului sa viziteze uzina de la Mioveni cu un trenulet electric. De cateva luni, angajatii Dacia si familiile lor pot vizita uzina intr-un mod inedit, la bordul unui mic trenulet electric cu 17 locuri. Traseul acestuia cuprinde uzina de vehicule, centrul logistic si uzina de motoare. Cei de la Dacia analizeaza posibilitatea ca in viitor sa organizeze astfel de tururi si pentru publicul larg, daca va exista cerere. In prezent publicul larg nu poate vizita uzina Dacia si nu exista programe de vizita la nicio uzina a grupului Renault.

Peugeot - Citroen va renunta la 6.000 de angajati

Grupul PSA Peugeot - Citroen a anuntat ca va renunta la 3.500 de angajati pe perioada nedeterminata si nu va reinnoi 2.500 de contracte pe perioada determinata in incercarea de a reduce costurile si de a evita acumularea de stocuri mari. PSA spune ca mediul din piata devine complicat fiindca cererea a scazut mai ales in sudul Europei. Compania spune ca cererea a scazut si anticipeaza un 2012 slab ca vanzari, astfel ca a luat decizia de a opri cateva zile productia la mai multe uzine din Franta si Slovacia.