Acordul prin care creditorii privati ai Greciei vor avea pierderi de 50% din obligatiile pe care le detin inseamna ca povara datoriei Greciei este sustenabila, a afirmat joi premierul elen George Papandreou, dupa summitul liderilor zonei euro de la Bruxelles, potrivit Reuters.

George Papandreou, la conferinta de presa Foto: Reuters

Grecia nu va mai inregistra incepand de anul viitor deficit bugetar primar, insa unele din bancile elene s-ar putea confrunta cu o nationalizare temporara, ca rezultat al acordului privind reducerea datoriei Greciei, a avertizat Papandreou.

"Datoria este absolut sustenabila acum. Sa speram la zile mai bune, pentru Grecia si pentru Europa ... Grecia isi poate gestiona probleme din trecut, odata si pentru totdeauna", a spus premierul elen intr-o conferinta de presa.

Din acordul de 130 miliarde de euro, Grecia va obtine 30 miliarde de euro direct de la alte guverne, ca garantii pentru bancile care iau parte la reducerea voluntara de 100 miliarde de euro a datoriei pe care o detin.

Papandreou a declarat ca se asteapta ca acordul, care va fi implementat printr-un schimb de obligatiuni, va fi incheiat pana la sfarsitul anului.

Acordul reduce datoria Greciei cu 50 de puncte procentuale din PIB, fata de doar 12% cat stipula precedentul acord incheiat in iulie de liderii UE, a precizat premierul elen.

Acesta a adaugat ca daca Grecia va adopta suficient de repede reformele, va putea chiar reveni pe piete mai devreme de 2021, asa cum estimeaza in prezent FMI.

Acordul este asteptat sa duca la pierderi semnificative pentru bancile elene si fondurile de pensii de stat, care detin obligatiuni guvernamentale elene de pana la circa 100 miliarde de euro.

Guvernul de la Atena va intregi capitalul fondurilor de pensii, dar bancile s-ar putea confrunta cu o nationalizare temporara, a avertizat Papandreou.

"Este foarte probabil ca o mare parte din actiunile bancilor sa ajunga in proprietatea statului", a explicat premierul elen, dand asigurari ca aceste participatii vor fi revandute investitorilor privati dupa restructurarea bancilor.

"Dupa restructurare, le vom duce pe piata, asa cum au facut alte state ... O procedura standard, nu este nimic de care sa ne temem", a spus el.

Banca Eurobank detine in Romania Bancpost, iar Alpha Bank este prezenta pe piata romaneasca printr-o subsidiara cu acelasi nume. Cele doua grupuri elene detin impreuna peste 9% din activele sistemului bancar din Romania. De asemenea, sunt prezente in Romania si National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, Piraeus Bank si ATE Bank.