Cele trei mari banci franceze, carora autoritatea europeana de reglementare le-a cerut sa-si majoreze fondurile proprii, au anuntat joi ca vor face acest lucru cu propriile mijloace, fara a apela la ajutorul statului, relateaza AFP.

Societe Generale a precizat intr-un comunicat ca va fi in masura sa atinga rata solicitata de solvabilitate de minim 9% pana la finele lunii iunie 2012 "prin propriile mijloace, fara a face apel la fonduri publice si continuand sa finanteze economia franceza".

Grupul cooperativ BPCE a anuntat ca va realiza acest lucru "fara a face apel la fondurile publice".

"Nu este avut in vedere si nu este necesar un apel la piata sau la stat" pentru a majora fondurile proprii, a precizat un purtator de cuvant al grupului.

BNP Paribas a precizat, la randul sau, ca va ajunge la aceasta rata fara a colecta fonduri de pe piete, potrivit unui purtator de cuvant.

In cadrul planului de recapitalizare a bancilor europene, autoritatea de reglementare bancara EBA a evaluat fondurile proprii suplimentare necesare pentru patru mari banci franceze testate.

In detaliu, nevoile BPCE sunt evaluate la 3,4 miliarde de euro, cele ale Societe Generale la 3,3 miliarde, iar BNP Paribas ar avea nevoie de 2,1 miliarde, a precizat Autoritatea de Control Prudential (ACP).

Credit Agricole nu are nevoie de o majorare a fondurilor proprii, potrivit EBA.

Bancile spaniole, ale caror nevoi de recapitalizare sunt printre cele mai importante din Europa, "pot avea capacitatea de a gasi aceste fonduri ele insele si nu din fonduri publice", a afirmat joi ministrul Economiei, Elena Salgado.

"Convingerea mea este ca bancile vor face tot posibilul pentru a nu avea nevoie sa solicite acest ajutor public", a subliniat aceasta, la postul national de radio.

La randul lor, bancile din Spania au inceput sa-si prezinte joi dimineata necesitatile de capitalizare, cea mai semnificativa fiind BBVA, a doua entitate a tarii, care a anuntat ca are nevoie de 7,087 miliarde de euro.

Potrivit noului plan de recapitalizare decis la Bruxelles in noaptea de miercuri spre joi, sectorul bancar spaniol are nevoie de 26,16 miliarde de euro, fiind astfel a doua tara din Europa din punct de vedere al nevoilor de capital, imediat in urma Greciei (30 de miliarde).