Ministrul ungar al Economiei, Gyorgy Matolcsy, a avertizat ca este posibila degradarea ratingului tarii la categoria 'investitii speculative' (junk). "Pericolul este real la una dintre agentiile de rating", a afirmat ministrul, intr-un interviu publicat joi de saptamanalul conservator Heti Valasz si citat de AFP.

Datoria suverana a Ungariei este acum cotata cu o treapta deasupra categoriei "junk" de cele trei mari agentii: Fitch, Moody's si Standard and Poor's.

Datoria Ungariei in devize externe, adaugata la indatorarea publica ridicata, expunerea tarii la finantarile externe si problemele de evaziune fiscala sunt motivele pentru care "Ungaria este cea mai vulnerabila din regiune", a precizat el.

Ministrul a spus insa ca o eventuala degradare nu va schimba costurile de refinantare. "Agentiile de rating si-au pierdut credibilitatea facand multe erori inaintea crizei", a explicat Valasz.

Guvernul conservator al lui Viktor Orban lucreaza in prezent la un "sistem de finantare alternativ" pentru a elimina datoriile in devize straine ale gospodariilor in interval de un an si doreste ca sectorul bancar sa contribuie la asta, a continuat el.

Aproximativ un milion de unguri au contractat inaintea crizei imprumuturi in valute, in special franci elvetieni, in general pentru a finanta achizitii imobiliare. Pe fondul devalorizarii monedei nationale, forintul, rambursarea imprumuturilor a devenit tot mai dificila.

Guvernul a permis atunci gospodariilor sa-si ramburseze la o rata de schimb preferentiala creditele in valuta, o masura aspru criticata de bancile straine, in special cele austriece, foarte prezente in Ungaria.