China se va implica in salvarea crizei europene, dar pune anumite conditii obligatorii, au declarat pentru Financial Times doi consilieri ai Guvernului chinez. "Orice sprijin va depinde de contribuţiile altor state si de garantiile puternice care trebuie sa i se acorde Chinei cu privire la siguranţa investiţiei sale", explica Li Daokui, membru al comitetului de politica monetara al Bancii Centrale a Chinei.

Mana de ajutor intinsa de China ridica multe semne de intrebare, noteaza si Europe1. De fapt, China este dispusa sa se atinga din cele 3200 de miliarde de dolari din rezerve pentru a sprijini EFSF, dar nimeni nu stie cu precizie in ce conditii. Una dintre conditii, spun cei apropiati acestor informatii, ar fi ca sprijinul Chinei sa fie denominat în moneda nationala- renminbi, pentru a se proteja in fata posibilelor fluctuatii ale dolarului si a euro. China are nevoie de o Europa puternica pentru ca aici exporta cel mai mult, iar criza ii afecteaza afacerile in regiune.

Daca vor investi 100 de miliarde de euro (echivalent in moneda nationala), China va detine 600 de miliarde de euro in bonduri europene.

Franta este de acord cu participarea Chinei la intarirea rolului EFSF, insa exista si lideri care privesc cu scepticism sprijinul oferit de chinezi. Banca Centrala a Chinei a propus recent inlocuirea dolarului ca valuta internationala de rezerva cu un nou sistem global controlat de Fondul Monetar International.

Propunerea vine dupa ce Rusia si Kazahstanul au facut, in ultima perioada, declaratii similare, cerand analizarea acestei idei.

Intr-o nota postata pe site-ul Bancii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan​, guvernatorul institutiei, afirma ca scopul acestei propuneri este crearea unei valute de rezerva “deconectata de natiuni individuale si care se poate mentine stabila pe termen lung, inlaturand astfel deficientele create de folosirea unor monede bazate pe emisie monetara”.