Complexitate si istorie

de DP     HotNews.ro
Sâmbătă, 29 octombrie 2011, 14:44 Economie | Finanţe & Bănci


Teoria lui Tainter spune aşa: că şi în cazul complexităţii unei societăţi funcţionează legea randamentelor descrescânde (law of diminishing returns), care ne spune că până la un punct creşterea unui factor de producţie, în cazul de faţă complexitatea, conduce la creşterea producţie, după trecerea acelui punct creşterea conduce la reducerea producţiei. Mai pe scurt, ce e prea mult strică. În cazul societăţilor, complexitatea, scrie Dan Selaru pe blogul lui.

În primul rând complexitatea este o fenomenală consumatoare de resurse, mai ales financiare şi energetice. Când acestea lipsesc sau problemele încep să se acumuleze, din varii motive, complexitatea creşte pentru că, aşa cum bine spune Tainter, instituţiile care definesc o societate şi care nu reuşesc să rezolve problemele îşi pierd legitimitatea. Şi atunci instituţiile cresc complexitatea pentru a rezolva problemele, unele dintre ele generate chiar de complexitate. Şi se intră într-un cerc vicios.

Mulţi cred că ideea e o chestiune teoretică, e foarte practică şi ţin să le reamintesc faptul că aproape tot ce am scris în
Top_Oil_Producing_Counties
Foto: Hotnews
articolul anterior s-a întâmplat deja în timpul vieţii lor cu sistemul socialist (cei mai tineri să mă ierte). Şi mai trebuie amintit că "peak oil" pentru regimul socialist, de fapt pentru URSS, a fost la jumătatea anilor '80.

Imperiul Roman a fost în pragul colapsului când a ajuns împărat Diocleţian. Ce a făcut? Politic a mărit înfiorător complexitatea prin creşterea birocraţiei, a trecut sistemul spre autocraţie, a centralizat sistemul. Economic a făcut un dezastru încercând să supună piaţa forţând preţuri fixe. Şi, ca orice dictator, a găsit nişte duşmani exteriori, creştinii. Deja complexitatea era prea mare. Ruperea Imperiului în Est şi Vest a permis supravieţuirea Imperiului Bizantin.

Şi acesta, Imperiul Bizantin, a avut momentul său de cădere dar a evitat colapsul reducându-şi voluntar complexitatea. Constans II, un împărat relativ obscur a început acest proces. Merită citit articolul. Simplificarea a dat impresia bunăstării, oamenii nu au învăţat nimic şi au reluat procesul complexificării şi extinderii conducând la colapsul din 1453.

Imperiul Britanic în secolul XVIII, în goana după oţel, şi-a consumat la propriu pădurile (metropola). Moment în care a fost pus în faţa folosirii cărbunelui ca sursă de energie, de aici Revoluţia Industrială. Ştiinţa, mai curând ingineria, a salvat Imperiul, societatea s-a adaptat la noua sursă de energie crescând complexitatea, a fost începutul societăţii occidentale pe care o ştim.

Există exemple de societăţi care au ales în mod voluntar austeritatea. Lipsa unor surse alternative de energie, lipsa energiei necesare dezvoltării ştiinţifice şi controlul strict al populaţiei, dar şi un mod raţional de a gândi, au permis stabilitatea pe perioade de mii de ani. Un exemplu este insula Tikopia. Pe la 1600 au renunţat voluntar la porci pentru că din punct de vedere energetic aceştia nu erau "rentabili". Japonia şogunatului este un alt exemplu de societate stabilă timp de sute de ani.

energy2
Foto: Hotnews
Istoria ne-a lăsat 4 exemple de drumuri de parcurs. Plus un drum iraţional de tip Insula Paştelui în care şi-au tăiat iraţional orice şansă în aşteptarea unei salvări venite de undeva de la orizont. Totul s-a terminat într-o baie de sânge şi o mizerie de nedescris. Amatorii de astfel de soluţii nu şi-au găsit locul aici.

Complexitatea se păstrează cu energie. Suntem pe un platou al producţiei de energie per capita de peste 30 de ani, maximul a fost în 1979.

Avem soluţia cea mai plăcută, o nouă sursă de energie, soluţii miraculoase bazate pe ştiinţă. Nu cred că avem timp şi soluţii să hrănim 7 miliarde de oameni pentru multă vreme fără petrol ieftin. Ca să ai eficienţa agriculturii americane trebuie să consumi anual pentru fiecare hectar 1000 de litri de echivalent petrol (petrol şi gaze). Dependenţa de petrol e legată direct de hrană şi transport.

Avem soluţia Diocleţian - SUE, birocraţie sporită, limitarea drepturilor, devalorizare a monedei. China şi Islamul sunt deja la poartă. Nu ne prăbuşim acum, mai amânăm, dar finalul este pecetluit. O să avem parte de un dezastru economic dat de inflaţie.

Varianta bizantină este cea care ar presupune o masivă descentralizare, transmiterea responsabilităţilor la un nivel cât mai de jos. Câtă vreme Angela Merkel şi alţii ameninţă cu războiul nu cred că va fi considerată o soluţie. O descentralizare masivă presupune costuri şi pierderi sociale pe care clasa politică nu şi le permite. Plus creşterea pericolului conflictelor.

Varianta austerităţii voluntare e destul de greu de abordat atâta vreme cât sistemul îşi doreşte creştere economică. Principala problemă este că fără creştere economică nu se pot plăti datoriile. Vezi Grecia. Şi e doar începutul.

Despre informaţie ca reducere a entropiei şi creştere a eficienţei am vorbit. Este soluţia cu care am reuşit să evoluăm de trei decenii. Doar o parte a reuşit, partea Occidentală, regimul sovietic a blocat informaţia şi nu a supravieţuit peak-oil.

Se pare că mergem pe direcţia lui Diocleţian. Clasa politică nu mai poate spune că nu există nicio problemă dar ne vinde soluţia Imperiului Britanic şi nu face nicicum legătura cu energia. Reducerea drepturilor cetăţeneşti şi centralizarea ne duc spre Diocleţian chiar dacă ni se spune că sunt spre binele nostru.

Soluţia aleasă mai depinde încă de noi. Sunt unii care spun că nu. Eu cred că da, încă.

PS Cam lung. Marea Britanie iese de pe direcţia Diocleţian.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1669 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  lol (Sâmbătă, 29 octombrie 2011, 15:48)

  a [anonim]

  sa speram ca cineva din comitetul nobel citeste articolul :)))
  • 0 (0 voturi)    
   De ce? Eu cred ca este doar o "masonereala" (Sâmbătă, 29 octombrie 2011, 17:13)

   hnnkhkhhkd [anonim] i-a raspuns lui a

   Chiar de Nobel o fi articolul ? Cred ca este doar o explicatie care se lipeste perfect pe conceptia masonica de dezvoltare a societatii. Eu zic ca o societate se prabuseste atunci cand o parte prea mica de oameni concetreaza o parte prea mare de putere (de orice fel -financiara , politica, decizionala etc), iar ceilalti membri actioneaza din interiorul societatii ca forta centrifuga.
   Atata timp cat puterea sociala este distribuita la cat mai multi membri ai societatii , echilibrul este asigurat.
   Eu cred ca un ciclu social imita miscarea materiei din spatiu nori de gaze si praf stelar- protostea, stea , metastea, gaura neagra, supernova in explozie -materie pentru alte stele.
   Masa critica de explozie sau prabusire a societatii depinde, dupa parerea mea de nivelul si numarul celor care participa la decizia sociala reala.
 • 0 (0 voturi)    
  1000 l? (Sâmbătă, 29 octombrie 2011, 23:14)

  laurentiucat [utilizator]

  in agricultura,motorina consumata este cam cam 100 de l/ha.deci diferenta ar fi de la gaz?sau e cam umflat?
  • 0 (0 voturi)    
   articolul este bun (Duminică, 30 octombrie 2011, 10:49)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

   Nu-i vorba doar de arat, ci si de irigat, pesticide, selectia semintelor nu-i zero energetic, producerea ingrasamantului consuma multa energie, si transportul productiei la sute sau mii de km, ca doar consumatorii nu stau la capul locului si mananca productia.
   • 0 (0 voturi)    
    pai eu ce am zis? (Duminică, 30 octombrie 2011, 12:42)

    laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    17 l arat,inca pe atat discuit,5 l semanat,tratamente fitosanitare 2 l,recoltat 20-30 de l in functie de productie,transport recolta incarcat 5 litri,hai 10,ar mai fi ceva la uscare daca e cazul.
    mari consumatoare de energie si gaz ar fi ingrasamintele si irigatul,restul daca consuma cativa litri.deci ar fi 8-900 litri de gaz ptr irigat si ingrasaminte.1000 de mc de apa de irigat ar costa cam 200 de euro,deci sa zicem 200 de litri de motorina considerand ca la pomparea apei motorina reprezinta costul principal...
    ar mai ramane cam 600 de litri de gaz ptr ingrasaminte..scump doamna,scump...sau umflat.
    pana la urma putem face si altfel.
    plecam de la productie
    4-5 tone de grau pe ha cu un pret de 600-700 lei/tona ar iesi 3000 lei venit pe ha.
    deci cheltuielile cu consumul energetic pe ha ar fi mult mai mari decat venitul.nu mai zic ca in aia 3000 de lei sunt multe alte cheltuieli si profitul.deci..umflat.
    parerea mea...
 • 0 (0 voturi)    
  Articolul e foarte interesant!!! (Duminică, 30 octombrie 2011, 11:50)

  John Romano [anonim]

  Numai ca autorul lui omite niste chestii de bun simt, pe care le stie orice om care a citit cate ceva (in afara de etichete ... la cumparaturi ... ):
  a) Imperiul Britanic stapanea la un moment dat peste 50% din pamant, asa ca a avut un acces enorm la resurse ....
  b) URSS-ul sau imperiul raului s-a destramat cu sprijinul lui GORBACIOV (care ar merita Premiul Nobel pentru Pace in fiecare an!!!), economic cred ca mai putea rezista mult si bine ... Romania nu mai rezista pentru ca in comunism ca si acum a fost condusa de oameni fara morala, fara caracter (Nu uitati ca, caracterul este destin!)
  c) Daca nu se deschidea aceasta piata est-europeana si ex-sovietica, in anii 1990 ... cred ca occidentul era inca de atunci intr-o mare criza ... Asa criza s-a amanat si s-a complicat!
  d) Crizele intervin atunci cand volumul de bani castigati prin nemunca devine prea mare si sufoca economia.
  e) Daca nu se face ce trebuie o sa asistam neputinciosi la renasterea unei Rusii mari si agresiva, care impreuna cu China vor reinstaura tirania pe pamant!
 • 0 (0 voturi)    
  un calcul (Duminică, 30 octombrie 2011, 12:42)

  laurentiucat [utilizator]

  17 l arat,inca pe atat discuit,5 l semanat,tratamente fitosanitare 2 l,recoltat 20-30 de l in functie de productie,transport recolta incarcat 5 litri,hai 10,ar mai fi ceva la uscare daca e cazul.
  mari consumatoare de energie si gaz ar fi ingrasamintele si irigatul,restul daca consuma cativa litri.deci ar fi 8-900 litri de gaz ptr irigat si ingrasaminte.1000 de mc de apa de irigat ar costa cam 200 de euro,deci sa zicem 200 de litri de motorina considerand ca la pomparea apei motorina reprezinta costul principal...
  ar mai ramane cam 600 de litri de gaz ptr ingrasaminte..scump doamna,scump...sau umflat.
  pana la urma putem face si altfel.
  plecam de la productie
  4-5 tone de grau pe ha cu un pret de 600-700 lei/tona ar iesi 3000 lei venit pe ha.
  deci cheltuielile cu consumul energetic pe ha ar fi mult mai mari decat venitul.nu mai zic ca in aia 3000 de lei sunt multe alte cheltuieli si profitul.deci..umflat.
  parerea mea...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by