Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat duminica dimineata, in emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro Tv, ca exista posibilitatea ca subsidiarele institutiilor de credit sa transfere bani in afara Romaniei daca bancile mama o vor cere, mentionand in acelasi timp ca la Bruxelles au fost stabilite masuri pentru pastrarea expunerilor, potrivit Mediafax.

Mihai TanasescuFoto: Hotnews

"Mentinerea expunerii subsidiarelor bancilor din Romania este cruciala. Si cred ca in mesajul presedintelui Romaniei la aceasta reuniune (de miercuri a Consiliului European, la Bruxelles - n.r.) un mesaj care a fost imbratisat de toate statele, a facut ca in comunicatul final sa apara acea fraza la mentinerea expunerii subsidiarelor in toate tarile din Europa", a afirmat Tanasescu.

Cu toatea aceastea, el a admis ca exista si posibilitatea ca banii sa iasa din tara: "Exista aceasta potentiabilitate ca, in cazul in care parintii, mamele, tatii acestor subsidiare sa ceara o plecare a banilor, sa se intample".

Reprezentantul Romaniei la FMI a punctat ca politica de supraveghere a BNR este una "foarte adecvata", demonstrata prin iesirile infime de capital de pana acum.

In ceea ce priveste bugetul pentru anul 2012, Mihai Tanasescu spune ca acesta va fi construit pe stablitatea sistemului fiscal si a cheltuielilor, "cumpanirea banului public" jucand un rol foarte important pentru ca risipa nu ar face decat sa distruga viitorul acestei tari: "Cred ca aceste vremuri pe care le traim nu sunt vremuri care sa dea posibilitatea unei risipe si cred ca acest lucru a constientizat si clasa politica. A face risipa in momentul de fata nu inseamna decat sa distrugem, daca vreti, un viitor al acestei tari. De aceea, a cumpani banul public cu strictete este rolul cel mai important pe care Romania trebuie sa-l joace ".

Mihai Tanasescu a mai aratat ca este necesar un control strict al cheltuielilor bugetare, care trebuie dimensionate astfel incat sa raspunda interesului public: "Si o sa vedem in perioada urmatoare un control mai profund al acestor cheltuieli".

Reprezentantul Romaniei la FMI a firmat ca bugetul pentru 2012 reprezinta si un semnal pentru mediul de afaceri, mentionand ca in momentul de fata constuctia se bazeaza pe stabilitate atat la nivelul sistemului fiscal, cat si a modului in care cheltuielile vor fi efectuate: "Este complicat intr-o perioada turbulenta, de instabilitate pe pietele financiare, sa vii sa modifici sistemul fiscal, de aceea o stabilitate este de preferat unei schimbari in acest moment".

Mihai Tanasescu a mai anuntat ca bugetul pentru anul viitor va fi construit pe un curs mediu de 4,3 lei/euro, paritate cu 9 bani peste cea stabilita la elaborarea bugetului pentru 2011 si apropiata de cotatiile actuale ale monedei nationale in raport cu euro: "Nu vreau sa dau o cifra grestia, dar undeva in jurul cifrei de 4,3, daca nu ma insel".

El a adaugat ca moneda nationala a ramas stabila in toata aceasta perioada de turbulente internationale si a evoluat in limite "mai mult decat acceptabile": "Nu este vorba ca l-a tinut Banca Nationala, este vorba de o politica monetara pe care Banca Nationala a dus-o pentru a face acest lucru, iar pentru perioada urmatoare sunt ferm convins ca cursul va avea aceeasi stabilitate".

Vineri, moneda nationala s-a apreciat, iar cursul a inchis saptamana sub 4,32 lei/euro, in contrast cu deprecierea valutelor din regiune. Potrivit mediilor lunare anuntate de BNR, in primele noua luni ale anului cursul de schimb nu a fluctuat semnificativ, fiind cotat la sfarsitul lunii septembrie la 4,28 lei/euro, cu 0,24% sub cotatia de la finele anului trecut, de 4,29 lei/euro.