Dolarul american s-a depreciat puternic, luni dimineata, pe pietele asiatice pana la un nivel istoric de 75,32 yeni, cu mult sub recordul inregistrat dupa Al doilea razboi mondial, 75,67 yeni. Dupa ce a atins acest prag, dolarul s-a restabilit la 75,70 yeni, un nivel considerat de nesuportat pentru companiile japoneze.

Imediat, Guvernul japonez a intervenit pe piata valutara pentru a slabi yenul, scrie mass-media japoneze. In cateva minute, dolarul a sarit de pragul de 78 de yeni, dupa ce coborase la 75,32 yeni, cel mai scazut nivel de la sfarsitul celui de-Al doilea Razboi Mondial.

Dolarul continua de luni de zile sa se deprecieze fata de moneda japoneza, din cauza problemelor economiei SUA si a crizei datoriilor suverane din tarile europene, care ameninta tot mai mult economia Japoniei.

Cu putin inaintea crizei financiare din 2008-2009, dolarul era cotat la 120 de yeni.

Autoritatile japoneze isi afirma public, in fiecare zi, ingrijorarea legata de cresterea fara precedent a yenului, dar raspunsurile lor nu impiedica investitorii sa continue sa caute refugiu in moneda japoneza, spre disperarea intreprinzatorilor din Japonia, scrie AFP.