China este dispusa sa ajute Europa in criza economica si financiara si in special in criza datoriilor suverane, "deoarece toate tarile sunt in aceeasi barca si trebuie sa se ajute unele pe altele, astfel incat Europa sa-si refaca sanatatea", a declarat luni, la Viena, ministrul chinez al Comertului exterior, Chen Deming, citat de AFP.

Chen Deming il insoteste in Austria pe presedintele chinez Hu Jintao si a facut aceste declaratii dupa intalnirea cu ministrul austriac al Economiei, Reinhold Mitterlehner.

Ministrul chinez a promis "un sprijin real", solicitand totodata Austriei sa intervina impotriva restrictiilor impuse unor produse chinezesti la exportul in Europa.

In cursul diminetii, seful statului chinez, Hu Jintao, s-a declarat convins ca Europa poate depasi criza datoriilor, fara a-si asuma insa cel mai mic angajament in ceea ce priveste rolul pe care China ar putea sa-l joace in acest delicat dosar.

Dupa vizita in Austria, Hu Jintao se va deplasa miercuri 2 noiembrie la Cannes (sud-estul Frantei) unde va participa la summitul G20 consacrat crizei datoriilor suverane din Zona Euro si situatiei economice mondiale.