UPDATE: Ministrul elen al Finantelor-Evangelos Venizelos (54 de ani)a fost internat la spital in cursul diminetii de marti, acuzand dureri abdominale. Starea lui este stabila, scrie presa internationala.
Optiunea premierului grec poate fi considerata surprinzatoare pentru vest-europeni (desi are explicatii populiste/politicianiste), in contextul in care se stie ca populatia nu priveste cu ochi buni tratamentele la care tara a fost supusa de catre creditori. "Vointa poporului grec este obligatorie pentru noi", a declarat Papandreu, adaugand ca in cazul in care grecii nu sunt de acord cu acordul de la Bruxelles, acesta nu va fi adoptat.
Temerea grecilor este ca tara lor va trebui sa accepte o inasprire a controalelor asupra politicii fiscale (pana in prezent acestea se derulau la fiecare trei luni) din partea "troicii" formate din UE, BCE si FMI sau chiar sa isi piarda suveranitatea. Un sondaj publicat la sfarsitul saptamanii trecute au aratat ca majoritatea grecilor cred ca deciziile luate la Bruxelles sunt negative, doar 12,6% considerandu-le pozitive.
Papandreu, al carui partid socialist a suferit cateva dezertari in lunile in care a trecut prin parlament valurile de masuri de austeritate, a declarat ca are nevoie de o sustinere politica mai ampla pentru masurile fiscale si reformele structurale cerute de creditorii internationali, mai noteaza Reuters
- In scenariul unui vot negativ, Grecia ar declara imediat faliment. Nu ii vad ramanand in zona euro
In opinia analistilor, organizarea unui referendum la inceputul anului viitor este consternanta, in conditiile in care cel mai recent sondaj de opinie a aratat ca majoritatea grecilor (60%) privesc nefavorabil acordul de la Bruxelles, mai scrie Reuters.
Indirect, un posibil program suplimentar de austeritate va avea impact asupra Romaniei prin presiunea pusa pe dinamica exporturilor, dar si asupra investitiilor straine in Romania, spune si economistul roman Florin Citu.
Noua incertitudine va constitui un subiect stanjenitor pentru liderii G20 la summitul din 3-4 noiembrie, la care vor incerca sa obtina ajutorul Chinei pentru zona euro.
Primele reactii la anuntul surpriza au mers de la acuzatii ca Papandreu joaca viitorul tarii si predictii de faliment, pana la indoieli privind legalitatea referendumului si declaratii ale unor parlamentari potrivit carora un vot negativ ar obliga la demisia premierului si alegeri anticipate.
"Este greu de prezis ce se va intampla daca grecii resping planul. Va fi suficient de rau pentru Uniunea Europeana si mai ales pentru zona euro, dar va fi mult mai rau pentru Grecia", considera Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru economie. "In scenariul unui vot negativ, Grecia ar declara imediat faliment. Nu ii vad ramanand in zona euro", estimeaza Pissarides.
- Falimentul Greciei- nimic nou in istoria tarii
Pe pietele financiare, moneda euro a continuat sa piarda teren marti, slabita fiind de ingrijorarea in fata crizei datoriilor europene, dar si de anuntul privind organizarea unui referendum in Grecia. La ora 9 (ora Romaniei), un euro se tranzactiona la 1.3797 dolari.
Pana acum, grecii au mai falimentat ca tara de vreo 5-6 ori. In cazul falimentului declarat din 1932, tot printr-un referendum s-a decis stoparea rambursarii datoriei externe. Moratoriul astfel instituit a tinut pana in 1964.
Vezi aici mai multe despre cand au mai falimentat grecii in istorie.
Se pare ca stergerea a 100 miliarde nu e suficient. Si pentru ca au vazut ca se poate grecii vreau mai mult. Sunt sanse mari ca in orizontul de timp apropiat (pana in 5 ani) grecii sa nu mai faca parte din UE. Chiar daca ei mai vor dar nu recunosc din cauza fuduliei, marea majoritate a europenilor nu ii mai vor.
Asa ca in loc sa ajungeti pe mana nemtilor, va vor hali turcii...
Iar dupa inca 20 de ani isi vor aduce aminte cu nostalgie ce bine era cand Europa le dadea...
Omul a supt cât de mulţi bani a putut înainte de a spune: Pa!
Este el oare chiar atat de istet?
El baga zazanie in pietele internationale, induce tulburari sociale in Europa, si, in curand, violenta generalizata la nivelul continentului.
Cati dintre voi stiati ca Papandreu e nascut in America si ca s-a mutat in Grecia abia la 22 de ani! O papusa a americanilor.
-Grecii antici aveau dubii cu privire la elenitatea macedonenilor, o spun ei insisi. Si nu e intamplator ca tocmai in acea regiune, unde azi se afla Epirul, sudul Albaniei si Macedoniei, e leaganul a 1,5 milioane de aromani..
Bizantul a fost condus de greco-romani, de dinastii elenizate, cultura greaca si organizare romana. A fost distrus din interior de lideri iresponsabili, care n-au pregatit imperiul suficient in fata invaziilor turcice (bulgarii si selgiucizii), slave (sarbii si sclavinii), germanice (gotii) sau arabe.
Otomanii au sters mult din ce mai ramasese element grecesc/elen, au pastrat familii de negustori hrapareti, stiutori ai Balcanilor si porturilor egeene. Si Tarile Romane au avut parte timp de 100 de ani de impunerea unor domni greci fanarioti (dupa moldoveanul Cantemir si pana la olteanul Vladimirescu).
-Grecii medievali si cei de azi au avut o cultura a negustoriei, nu a productiei si inovatiei industriale, asta e marca lor, una orientala. Poti face tu avere in felul asta, dar nu poti face un stat adevarat. Fata de Grecia, Romania produce ingineri si matematicieni mai multi si mai buni.
-Daca acordul nu e validat, Grecia iese din zona euro, UE va fi obligata la reforme adevarate, va suferi si Romania.
Asa ca are dreptate Basescu, incaa o data, prudenta si iar prudenta !
Pai daca e adevarat e clar: sunt o tara de ratati...si hoti pe deasupra.
Trebuie lasati sa crape. Sa-i vedem peste cateva luni, fara bani pentru salarii si pensii ce vor mai face (munca e clar ca nu e punctul lor forte).
Asa cum au inventat democratia grecii, prin lenea lor, pot gasi o solutie si pentru intrebarea de mai sus. In definitiv asta-i visul omenirii: s-o duci din ce in ce mai bine fara sa faci nimic. Iar istoric spre acest vis de indreptam: muncim din ce in ce mai putin si avem din ce in e mai mult.
Munca are si parti bune: ofera satisfactii, incredere in fortele proprii, senzatia ca faci ceva pentru lumea in care traiesti.
1. Cand Grecia a cunoscut perioade de dezvoltare; in timpul diferitelor ''memorandumuri financiare'' sau atunci cand ''s-au gospodarit'' singuri, furand la greu?
2. Este in acest moment Grecia o tara guvernabila cu aproape jumatate din populatie in strada intr-o demonstratie perpetua?
3. Ce se va intampla daca grecii vor vota la referendum pentru ajutorul UE si nu impotriva, dar de a doua zi vor reincepe demonstratiile? Cred ca toti ne amintim de ultimul refendum de pe la noi si ''aplicarea'' lui...
4. Cum ar duce-o mai bine grecii (si poate nu numai ei); sub o administrare financiara straina profesionista, sau cu aceiasi administratie care i-a adus unde sunt acum?
Astept parerile D-stra.
Altfel...la ce-i serveste performanta???
Ce va place sa aruncati cu noroi in altii dar sa nu vedeti barna din ochii vostri.
Referendumul sunt sigur ca va fi ptr. neacceptarea planului de salvare si au dreptate. S-a decis stergerea a 50% din datorie, dar adoptarea unor masuri draconice cu repercusiuni impotriva populatiei. Ideea este ca toti creditorii privati vor pierde jumatete din bani. Pe de alta parte, bancile vor fi recapitalizate. Cu ce, de unde, care va fi directia fluxului de capital? Cunoasteti mecanismul, ati citit undeva de el?
Studiati, ganditi si o sa vedeti ca toti creditorii privati, respectiv cine sta in spatele lor NU vor pierde in final, chiar daca jocul se va intinde pe ani de zile.
Ii admir pe greci ptr. curajul de care dau dovada, de aia sunt cu mult peste Romania, unde acceptam toate deciziile fara cracnire.
Studiati neaparat si EPISODUL ISLANDA, de acum cativa ani, cand in urma unui referendum s-a decis neplata datoriilor, ba mai mult creditorii au fost urmariti cu Interpolul, fiind considerati vinovati ptr. subminarea si agravarea situatiei tarii.
Ati vazut ceva la tv ori in presa despre aceste? Nu!
in Islanda a fost o bula bancara si niste falimente de banci, dupa care guvernele straine ai caror cetateni depusesera bani in bancile respective au cerut despagubiri. referendumul a respins strict aceste despagubiri. Grecia, in schimb, face referendum asupra conditiilor care i se impun pentru stergerea unei parti din datoriile contractate de statul grec. unde vezi aici situatii comparabile?
iar daca tu nu citesti presa, nu inseamna ca nu s-a scris. ia da o cautare pe google cu "referendum islanda" si vezi ce iese!
O fi ,frate,performanta in Europa de la nemti in sus,spre Scandinavia! Mai pe la poale pare ca mai toti au alte prioritati decat organizarea si performanta!
Spaniolii cu fiesta,francezii cu siesta...Si tot asa!
Eu nu am inteles deloc de ce se generalizeaza in cazul Grecilor. Acolo e un esec politic datorat zecilor de ani de luat spaga si furat din buget de catre politicieni. Partea buna ca s-a impartit si la lume, mai tot agricultorul are tractoare si utilaje, si sa stiti ca stiu sa munceasca si sa produca, ba chiar au avut si un sistem bun de colectare si vanzare a produselor.
Ce avem in Romanica?
Politicieni spagari care distrug tara, nu se investeste nimic, fondurile europene nu se absorba ca de', nu iese spaga , etc, nici macar din turism nu traim.
Deci ghici unde o sa ajunga Romania in curand?
Tu ce investitii ai facut?
Cu oameni ca tine care asteapta ca altii sa faca ceva pentru tara asta,nu-i greu de ghicit unde o sa ajunga Romania in curand.
Stie-tot. Continui sa intreb, ce naiba sunt alea coacaze, da numele grecesc daca esti asa informat.
Cand ai o datorie de peste 300 miliarde si nu o poti achita, nu prea mai ai libertate.
Asistam poate la nasterea unei noi moralitati. Statele (guvernele) si afacerile cu statul nu vor mai prezenta niciodata pentru banci (si pentru lumea afacerilor in general) monumentul de siguranta de care s-au bucurat pina acum. Afacerile cu statul, de orice fel, devin riscante. De aceea investitiile de stat vor deveni o raritate dupa aceasta criza.
Cat despre nasterea unei noi moralitati,ma faci sa rad! Care era vechea moralitate?
Decizia a fost de aparare a zonei euro, iar grecii nu vor avea viata atat de usoara in urmatoarea perioada, nimeni nu sterge nici 100 euro de pomana, dar 100 miliarde.
Asa ca Grecia are ghinionul de a fi doar prima victima a spiralei datoriilor. Celelalte tari din UE erau pe aceeasi directie neinteleapta a consumului de dragul consumului. Sa nu ne credem virtuosi ca nu sintem. De acum incolo o sa trebuiasca sa ne bazam pe realitate, nu pe vise si teorii economice vechi. Iar politicienii au fost alesi de catre noi, asa ca n-are rost sa dam vina pe cei care ne-au spus ceea ce doream sa auzim.
grecii nu isi dau seama ca daca pierd sprijinu UE o sa moara de foame... la propriu.
daca refuza ajutoru UEului nu cred ca o sa mai investeaza cineva in grecia in urmatorii 100 de ani...
am tinut de mutle ori partea greciei si inca sunt convins ca a si fost "ajutata" sa ajunga in situatia asta, dar pur si simplu nu poti refuza asa ceva...
oricum daca chiar refuza ajutorul UE, urmatoare miscare care ar trebui sa o faca ar fi sa se retraga singuri din UE si zona euro. acum nustiu ce impact ar putea avea asta asupra UE..
faliment presupune ca nu mai poti sa iti platesti datoriile.
deci investitorii si speculantii care au facut miliarde prin obligatiuni de stat cumparate si revandute si re revandute vor pierde banii respectivi.
grecia va spune - sorry nu putem plati
si grecia mai spune - sorry nu putem plati nimic in exterior pana cand nu ne redresam economic.
so
de santajat se pare ca grecia nu mai poate fi santajata asa ca raman doua optiuni:
instaurarea unui guvern marioneta care sa faca ce ii spune ue si sua - pe scurt - dictatura militara
sau
invadarea greciei cu trupe pentru a a le lua cu forta armelor macar tezaurul de aur, argint si ce mai au ei pe acolo
care din ele se va intampla???
NICI UNA deoarece grecii ca natiune au demonstrat in ultimii doi ani ca sunt gata sa stea in greva generala cat vor ei. si daca sunt uniti vor rezista si nu are nimeni ce sa le faca.
Poate exagerez dar hai sa ne gandim logic in 2008 in plin avant si bum economic turismul Greciei era de 18% din PIB iar exporturi in jur de 6% = 24%
Venituri la buget aproximativ 31% deci sa o luam scurt si matematic.
Sa spunem ca doar 80% din turisti vin din EU deci 15% si sa zicem ca doar 80% exporta in UE deci 5%.
Avem o poblema de 20% din PIB legata de UE, daca superi UE si pierzi 20% din PIB, taxe la importurile din Grecia, vize si taxe mai scumpe pentru tot ce inseamna Grecia, eventual o sa ajunga sa te ocoleasca toate companii de transport aerian, iar compania ta o sa mearga doar cu pasageri la dus si super scump, pt.ca la intoarcere o sa fie goala.
Deci pierzi usor si cel putin 20%, situatia sta cam asa, din ce ai nevoie tu stangi de la popor 30% dar din cei 30% se duc dracu 20% ramai sa traiesti cu 10%. Eu ma indoiesc de faptul ca o sa le ajunga si de seminte, daramite sa plateasca pentru siguranta granitelor si politie.
O sa ajunga in evul mediu, fiecare cu treaba lui, aia care se ocupau de turism o sa moara de foame sau se reprofileaza, ma indoiesc de acest lucru, pe o insula plina de pietre poate doar sa pescuiesti iti mai ramane.
O sa ii urasca toata Europa mai rau ca pe tigani, deci nu o sa le mai calce nimeni granita, terestru o sa creasca siguranta granitelor (vrei sa intri in Grecia din UE? ai basca? dc ai? dc. nu ai?), aerian o sa fie prea scump si mult prea nerentabil eventual si pe aeropoarte o sa existe un terminal special pt Grecia unde o sa fi cautat la piele daca nu ai "ceva".
O sa fuga din Grecia precum potarnichile, iar marele canal pe care ei l-au sapa la granita cu Turcia o sa fie plin de greci impuscati.
Astia chiar nu-si dau seama ca ajung pe mana turcilor daca nu inghit galusca? pai o sa mai sara NATO pentru ei? UE sigur nu o sa se bage, ba chiar micutul Napoleo este in stare sa merga cu turcii peste ei. O sa investeasca Rusia in ei? cine dreaq o sa ii apere?
Poupulatia nu e la fel de vinovata ca marii corbi care s-au infruptat din hoitul numit buget, de aceea se rascoala si vrea dreptate zicand, o.k. platesc dar vreau sa plateasca si Grasii, sa vad macar cativa la puscarie. Cum nici un gras nu poate sa infunde parnaia pt ca s-ar divulga tot sistemul corupt si ar insemna sa ramana Grecia fara parlamentari, grecul de rand prefera sa cada tot sistemul.
Si vai de furia poporului dupa aia, vezi Gaddafi.
Macar de ar fi romanii lenesi ca grecii, dar la fel de mandri in sensul bun al cuvantului.
Nu tin cu grecii, dar nu mai pot cand vad ca s-au gasit cine sa ii critice- romanii care am fost o natie de sclavi, suntem, si dupa cum merge fom fi. Si ne mandrim cu asta!
Oameni buni, grecii sunt poporul, majoritatea. Ei sunt ca si noi. Doar ca grecii ies in strada cand ceva nu miroase bine, orice ar fi. E curaj sa zici ca ceva nu e drept.
Numai bine.