Premierul elen George Papandreu intentioneaza sa organizeze un referendum national prin care poporul grec sa se pronunte daca accepta rezultatele acordului incheiat saptamana trecuta la summit-ul UE de la Bruxelles prin care se sterge o parte a datoriei publice, anunta Reuters. Context: Bancile si fondurile de investitii private care detin titluri de stat grecesti au acceptat sa piarda 50% din banii imprumutati Greciei. Practic, 100 de miliarde din datoria statului elen (de 350 de miliarde euro) a fost stearsa, Papandreu declarand atunci fericit ca "a inceput o noua era" pentru Grecia.

UPDATE: Ministrul elen al Finantelor-Evangelos Venizelos (54 de ani)a fost internat la spital in cursul diminetii de marti, acuzand dureri abdominale. Starea lui este stabila, scrie presa internationala.

Optiunea premierului grec poate fi considerata surprinzatoare pentru vest-europeni (desi are explicatii populiste/politicianiste), in contextul in care se stie ca populatia nu priveste cu ochi buni tratamentele la care tara a fost supusa de catre creditori. "Vointa poporului grec este obligatorie pentru noi", a declarat Papandreu, adaugand ca in cazul in care grecii nu sunt de acord cu acordul de la Bruxelles, acesta nu va fi adoptat.

Temerea grecilor este ca tara lor va trebui sa accepte o inasprire a controalelor asupra politicii fiscale (pana in prezent acestea se derulau la fiecare trei luni) din partea "troicii" formate din UE, BCE si FMI sau chiar sa isi piarda suveranitatea. Un sondaj publicat la sfarsitul saptamanii trecute au aratat ca majoritatea grecilor cred ca deciziile luate la Bruxelles sunt negative, doar 12,6% considerandu-le pozitive.

Papandreu, al carui partid socialist a suferit cateva dezertari in lunile in care a trecut prin parlament valurile de masuri de austeritate, a declarat ca are nevoie de o sustinere politica mai ampla pentru masurile fiscale si reformele structurale cerute de creditorii internationali, mai noteaza Reuters

  • In scenariul unui vot negativ, Grecia ar declara imediat faliment. Nu ii vad ramanand in zona euro

"Daca va fi un referendum, putem considera in mod rezonabil ca ei ar putea sa nu accepte masurile de austeritate. Putem trage concluzia ca aceasta va prabusi intregul pachet de carti de joc", explica Howard Wheeldon, analist senior la firma BGC Partners de la Londra.

In opinia analistilor, organizarea unui referendum la inceputul anului viitor este consternanta, in conditiile in care cel mai recent sondaj de opinie a aratat ca majoritatea grecilor (60%) privesc nefavorabil acordul de la Bruxelles, mai scrie Reuters.

Indirect, un posibil program suplimentar de austeritate va avea impact asupra Romaniei prin presiunea pusa pe dinamica exporturilor, dar si asupra investitiilor straine in Romania, spune si economistul roman Florin Citu.

Noua incertitudine va constitui un subiect stanjenitor pentru liderii G20 la summitul din 3-4 noiembrie, la care vor incerca sa obtina ajutorul Chinei pentru zona euro.

Primele reactii la anuntul surpriza au mers de la acuzatii ca Papandreu joaca viitorul tarii si predictii de faliment, pana la indoieli privind legalitatea referendumului si declaratii ale unor parlamentari potrivit carora un vot negativ ar obliga la demisia premierului si alegeri anticipate.

"Este greu de prezis ce se va intampla daca grecii resping planul. Va fi suficient de rau pentru Uniunea Europeana si mai ales pentru zona euro, dar va fi mult mai rau pentru Grecia", considera Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru economie. "In scenariul unui vot negativ, Grecia ar declara imediat faliment. Nu ii vad ramanand in zona euro", estimeaza Pissarides.

  • Falimentul Greciei- nimic nou in istoria tarii

Pe pietele financiare, moneda euro a continuat sa piarda teren marti, slabita fiind de ingrijorarea in fata crizei datoriilor europene, dar si de anuntul privind organizarea unui referendum in Grecia. La ora 9 (ora Romaniei), un euro se tranzactiona la 1.3797 dolari.

Pana acum, grecii au mai falimentat ca tara de vreo 5-6 ori. In cazul falimentului declarat din 1932, tot printr-un referendum s-a decis stoparea rambursarii datoriei externe. Moratoriul astfel instituit a tinut pana in 1964.

Vezi aici mai multe despre cand au mai falimentat grecii in istorie.

La inceputul anilor 1930, multe tari aveau probleme. Economia mondiala cunostea ceea ce urma sa se cheme Marea Depresiune. Grecia a impus un moratoriu privind plata datoriei sale externe in 1932. Ghiciti ce au votat grecii.