Rezervele valutare ale BNR erau se situau la 1 noiembrie 2011 la nivelul de 32,198 miliarde de euro, fata de 33,626 miliarde euro, in urma cu o luna, se arata intr-un comunicat al Bancii de emisiune. Scaderea se datoreaza iesirilor de valuta mai mari decat intrarile. Astfel, in octombrie au iesit de la rezerva 1,8 miliarde de euro reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de banci, avand loc si plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice, plati din contul Comisiei Europene. Sedintele ​Comitetului de Administrare a rezervelor internationale- CARI, dupa cum este denumit in interiorul BNR- din cadrul Bancii Centrale nu dureaza mai mult de o ora si nu utilizeaza nici instrumente derivate. Invaluite in mister, reprezentantii CARI au acceptat sa vorbeasca pentru HotNews.ro despre cum se iau deciziile legate de plasarea rezervelor Romaniei.

Intrarile la rezerve au fost de 383 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,092 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2011 au fost de 36,290 miliarde euro, faţă de 37,642 miliarde euro la 30 septembrie 2011.

Plăţile scadente în luna noiembrie 2011 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 292 milioane euro.

  • Daca BNR ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie de ea

Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.

rezerva de aur 1929-1938

rezerva de aur 1929-1938

Foto: Hotnews

Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. El a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara internationala a tarii creste.

In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, guvernatorul a mentionat ca rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia - de 7,8 tone, a Lituaniei - de 5,9 tone, din Polonia - de 103 tone, iar a Slovaciei - de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.

Isarescu a mai atras atentia ca Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.

"Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit

practici administrare aur

practici administrare aur

Foto: Hotnews

despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care "a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult".

"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale", a comentat Isarescu. El a mai vorbit despre ideea potrivit careia rezerva valutara ar trebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.

  • La ce e folosita rezerva internationala a Romaniei?

Scopul rezervei internationale a Romaniei este onorarea plăţilor aferente obligaţiilor externe ale statului român, asigurarea credibilităţii ţării, fluidizarea împrumuturilor externe, limitarea vulnerabilităţii externe (absorbţia şocurilor

randamente comparate

randamente comparate

Foto: BNR

financiare adverse în perioade de criză sau în situaţia restrângerii accesului la pieţele internaţionale de capital), consolidarea credibilităţii politicii economice, a politicii monetare şi a celei de curs de schimb, inclusiv prin posibilitatea intervenţiei în sprijinul monedei naţionale si acumularea de avuţii pentru generaţiile viitoare şi pentru a face faţă unor şocuri exogene neprevăzute.

Rezerva valutara este utilizata pentru rambursarea împrumuturilor externe contractate de statul român, a dobânzilor şi comisioanelor aferente. De asemenea, mai este utilizata pentru onorarea obligaţiilor externe rezultate din garanţiile emise de Guvernul României, sub forma participaţiilor Romaniei la organismele internaţionale, pentru plata comisioanelor şi spezelor aferente operaţiunilor de administrare a rezervei, pentru rambursări către băncile comerciale în limita rezervelor minime obligatorii deţinute de acestea sau pentru vânzarea de valută pe piaţa valutară interbancară.

  • Fructificarea rezervei internationale

Conform practicii internaţionale, valutele sunt menţinute la bănci centrale din străinătate, emitente ale valutelor respective (în cazul euro, bănci centrale din Eurosistem) sau la alte instituţii financiare internaţionale.

Stocul de aur este păstrat parţial în cadrul Băncii Naţionale a României, parţial la alte bănci centrale.

Conform standardelor FMI, menţinerea rezervei valutare în ţară ar determina pierderea calităţii acesteia de rezerve internaţionale.