Rezervele internationale ale BNR - 36,29 miliarde euro. Vezi de ce nu e bine sa ai o rezerva prea mare si cum se utilizeaza ea

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 1 noiembrie 2011, 14:11 Economie | Finanţe & Bănci


Rezervele valutare ale BNR erau se situau la 1 noiembrie 2011 la nivelul de 32,198 miliarde de euro, fata de 33,626 miliarde euro, in urma cu o luna, se arata intr-un comunicat al Bancii de emisiune. Scaderea se datoreaza iesirilor de valuta mai mari decat intrarile. Astfel, in octombrie au iesit de la rezerva 1,8 miliarde de euro reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de banci, avand loc si plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice, plati din contul Comisiei Europene. Sedintele ​Comitetului de Administrare a rezervelor internationale- CARI, dupa cum este denumit in interiorul BNR- din cadrul Bancii Centrale nu dureaza mai mult de o ora si nu utilizeaza nici instrumente derivate. Invaluite in mister, reprezentantii  CARI au acceptat sa vorbeasca pentru HotNews.ro despre cum se  iau deciziile legate de plasarea rezervelor Romaniei.

Intrarile la rezerve au fost de 383 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,092 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie 2011 au fost de 36,290 miliarde euro, faţă de 37,642 miliarde euro la 30 septembrie 2011.

Plăţile scadente în luna noiembrie 2011 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 292 milioane euro.
 • Daca BNR ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie de ea
Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.
rezerva de aur 1929-1938
Foto: Hotnews


Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. El a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara internationala a tarii creste.

In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, guvernatorul a mentionat ca rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia - de 7,8 tone, a Lituaniei - de 5,9 tone, din Polonia - de 103 tone, iar a Slovaciei - de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.

Isarescu a mai atras atentia ca Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.

"Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit
practici administrare aur
Foto: Hotnews
despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care "a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult".

"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale", a comentat Isarescu. El a mai vorbit despre ideea potrivit careia rezerva valutara ar trebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.

 • La ce e folosita rezerva internationala a Romaniei?

Scopul rezervei internationale a Romaniei este onorarea plăţilor aferente obligaţiilor externe ale statului român, asigurarea credibilităţii ţării, fluidizarea împrumuturilor externe, limitarea vulnerabilităţii externe (absorbţia şocurilor
randamente comparate
Foto: BNR

financiare adverse în perioade de criză sau în situaţia restrângerii accesului la pieţele internaţionale de capital), consolidarea credibilităţii politicii economice, a politicii monetare şi a celei de curs de schimb, inclusiv prin posibilitatea intervenţiei în sprijinul monedei naţionale si acumularea de avuţii pentru generaţiile viitoare şi pentru a face faţă unor şocuri exogene neprevăzute.

Rezerva valutara este utilizata pentru rambursarea împrumuturilor externe contractate de statul român, a dobânzilor şi comisioanelor aferente. De asemenea, mai este utilizata pentru onorarea obligaţiilor externe rezultate din garanţiile emise de Guvernul României, sub forma participaţiilor Romaniei la organismele internaţionale, pentru plata comisioanelor şi spezelor aferente operaţiunilor de administrare a rezervei, pentru rambursări către băncile comerciale în limita rezervelor minime obligatorii deţinute de acestea sau pentru vânzarea de valută pe piaţa valutară interbancară.
 • Fructificarea rezervei internationale
Conform practicii internaţionale, valutele sunt menţinute la bănci centrale din străinătate, emitente ale valutelor respective (în cazul euro, bănci centrale din Eurosistem) sau la alte instituţii financiare internaţionale.

Stocul de aur este păstrat parţial în cadrul Băncii Naţionale a României, parţial la alte bănci centrale.

Conform standardelor FMI, menţinerea rezervei valutare în ţară ar determina pierderea calităţii acesteia de rezerve internaţionale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2755 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  sugestie (Marţi, 1 noiembrie 2011, 15:09)

  Vlad-I [utilizator]

  Nu ar fi rau daca am analiza ideea sa avem si mici rezerve in alte metale scumpe dar foarte apreciate in industrie: litiu, antimoniu, cadmiu, nichel. Ar mai trebui sa studiem cum am putea exploataeficient zacamintele care au metele rare, dar intr-o concentratie scazuta, avem foarte multe in ro.
 • -1 (3 voturi)    
  China are 3500 miliarde dolari rezerva si nu (Marţi, 1 noiembrie 2011, 15:19)

  Eneas [anonim]

  se mai intreaba nimeni daca China ascunde ceva,citez=S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.!!buna ,ha,ha,ha...
  eu cred ca pur si simplu este vorba de o alta vorba din duhul gubernatorului...
  avem putin mai mult decat Ungaria-cu 1 miliard euro, dar de doua ori mai putin decat Polonia ,de ex.,..care are peste 70 miliarde euro rezerve -se intreaba cineva de ce ? pur si simplu atat au fost in stare sa adune domnii din BNR in 20 de ani !
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns pt eneas (Marţi, 1 noiembrie 2011, 19:03)

   Alexandru Pietrovschi [anonim] i-a raspuns lui Eneas

   Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei! Do the math Jose!
   • -1 (1 vot)    
    n-ai ghicit!Ungaria are o populatie de 2 ori mai (Marţi, 1 noiembrie 2011, 19:19)

    Eneas [anonim] i-a raspuns lui Alexandru Pietrovschi

    mica!asa ca te rog ,fa un efort si nu mai trage concluzii aberante ,aici nu e matematica tataitza!
    Singapore are o populatie de 4,5 mil si o rezerva de cca 250 miliarde dolari adica de 4 ori mai mare ,in dolari!
 • 0 (2 voturi)    
  Curios! (Marţi, 1 noiembrie 2011, 15:22)

  Marian [anonim]

  Eu stiu o vorba ca "ce-i in mana nu-i minciuna".Pastrarea rezervelor in diferite banci internationale cred ca este supusa unor riscuri majore in conditiile crizei din zona euro. Pe cine ar interesa daca valoarea rezervelor noastre este mare sau mica. Daca ne uitam la China valoarea rezervelor acesteia cresc continuu si au depasit 3000 de miliarde de dolari dupa cum am citit pe HN
 • 0 (0 voturi)    
  rezerve valutare (Marţi, 1 noiembrie 2011, 18:42)

  Ion [anonim]

  Imi puteti spune care sunt rezervele valutare+aur ale Greciei la aceasta data?
 • 0 (0 voturi)    
  Rezervele valutare internationale ale Romaniei (Marţi, 1 noiembrie 2011, 21:31)

  Bancheru [anonim]

  Domnule Dan Popa,

  1. Denimirea corecta este " Rezervele valutare internationale ale Romaniei".
  2. Nimeni nu precizeaza insa cat din suma totala de 32.198 miliarde EURO reprezinta rezerva minima obligatorie (RMO) a bancilor comerciale din Romania si cat reprezinta propriu-zis rezervele valutare internationale ale Romaniei. Acest aspect este mereu NETRANSPARENT si as sugera BNR sa faca precizarile de rigoare. Marimea RMO este foarte importanta pentru ca, cu cat aceste banci sunt obligate sa constituie o rezerva mai mare, cu atat creste costul imprumuturilor luate de acestea si implicit dobanda la creditele acordate agentilor economici sau populatiei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by