Eurodeputata PSD Rovana Plumb il acuza pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ca dezinformeaza populatia atunci cand spune ca UE va taxa centralele de apartament. Rovana Plumb spune ca taxa de poluare nu se va aplica in cazul incalzirii gospodariilor. Contactati de HotNews.ro, oficiali de la Bruxelles au declarat ca vor furniza un raspuns oficial joi, intrucat marti si miercuri sunt zile de sarbatoare religioasa, in care nu se lucreaza la CE.

Laszlo BorbelyFoto: HotNews.ro

Reamintim ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni ca Uniunea Europeana va impune o taxa de poluare pentru centralele de apartament, masura urmand sa intre in vigoare "in 2013 sau in 2015".

UPDATE 1: Laszlo Borbely a revenit marti asupra declaratiei de luni, spunind ca nu se va introduce o taxa pentru centralele de bloc. "Se discuta la nivelul UE despre o taxă pe combustibili pentru încălzire... Trebuie să fie o unanimitate. În momentul de faţă, România în principiu este de acord ca, în anumite condiţii, să vedem ce taxe noi introduce, dar este foarte dificil pentru că fiecare ţară are problemele şi nivelul de trai specifice. Noi nu ne-am pronunţat până acum dacă suntem 'pentru' sau 'împotriva' acestei taxe suplimentare, să fie foarte clar. După părerea mea, cred că din 2013 nu se va putea introduce o asemenea taxă. Nu putem vorbi de niciun fel de taxă suplimentară. Repet, nu se introduce niciun fel de taxă pentru centralele de bloc', a spus Borbely pentru Agerpres.

Rovana Plumb, atac dur la Borbely

“Laszlo Borbely a anuntat luni ca Uniunea Europeana va impune o taxa de poluare pentru centralele de apartament, iar acest lucru fara indoiala sperie si ingrijoreaza un numar foarte mare de romani care au ales aceasta varianta pentru incalzirea locuintei. Insa informatia este falsa”, explica Rovana Plumb, membra in Comisia de Mediu din PE.

"UE vrea sa taxeze marii poluatori si subliniaza in mod special ca masura nu trebuie sa loveasca in consumatorii casnici, statele membre sunt obligate sa-i protejeze pe acestia. Guvernul nu trebuie sa ne minta si sa mai inventeze o taxa, sub pretextul directivelor europene", adauga eurodeputata, care este raportor al socialistilor europeni in privinta propunerii de directiva privind impozitarea energiei.

Argumentele aduse de Rovana Plumb:

1. Textul actual al directivei revizuite privind impozitarea energiei prevede faptul ca se vor lua in considerare aspectele sociale, statele membre avand posibilitatea de a scuti in totalitate de impozit energia consumata pentru incalzirea gospodariilor, fara a tine cont de produsul energetic utilizat.

2. Propunerea este formulata de Consiliu, insa decizia finala in legatura cu aplicarea directivei va fi luata impreuna cu Parlamentul European, conform procedurii de codecizie.

3. Statele membre, in contextul acestei noi directive, au responsabilitatea de a lua toate masurile pentru a sustine consumatorii casnici care traiesc la limita conditiilor de risc de saracie.

4. Grupul socialist din PE a depus deja o serie de amendamente la textul directivei, care urmaresc sprijinirea categoriilor vulnerabile, prin scutirea acestora de la plata taxei de poluare. Unul dintre obiectivele centrale ale socialistilor europeni este lupta impotriva saraciei energetice.

5. Directiva ar putea intra in vigoare din 2013, insa implementarea sa efectiva se va realiza pana in 2023, deoarece exista perioade de tranziție lungi prevazute pentru alinierea completa a sistemelor de impozitare, necesare atat pentru state, cat si pentru industriile afectate.

6. Directiva revizuita privind impozitarea energiei este menita sa stimuleze dezvoltarea durabila, taxand generarea de emisii de carbon.