Referendumul din Grecia ar putea fi organizat in decembrie - ministru elen
"Exista posibilitatea sa tinem referendumul mai devreme de ianuarie, in decembrie", a declarat Haris Kastanidis la televiziunea publica.
Acest lucru va fi posibil daca Grecia si partenerii sai internationali vor reusi sa puna la punct detaliile acordului mai devreme decat este programat, a spus Kastanidis.
Initial, Kastanidis anuntase ca referendumul va fi organizat in ianuarie, insa miercuri dimineata purtatorul de cuvant al guvernului a afirmat ca acest lucru se va intampla "cat mai curand posibil".
"Referendumul va reprezenta un mesaj clar in interiorul si exteriorul Greciei privind parcursul nostru european si prezenta in zona euro", a declarat Papandreou. "Nimeni nu ar trebui sa puna la indoiala prezenta Greciei in zona euro", a mai spus premierul.
Sedinta extraordinara de Guvern de marti seara a avut loc inaintea reuniunii de la Cannes, unde Papandreou se va intalni cu lideri ai UE si FMI, intr-o incercare de a calma ingrijorarea provocata de anuntul referitor la referendumul din Grecia.

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Papandreu pare increzator ca va convinge o majoritate de electori (trebuie o participare de miinim 50% din cei inscrisi pe listele electorale) sa voteze acordul pentru ca Grecia sa ramana in zona euro si ei sa-si pastreze salariile si pensiile in euro.
Asta ar fi singurul argument valabil, ca drahma va fi mult mai slaba ca euro si oamenii risca sa-si piarda economiile si puterea de cumparare.
Dar adversarii acordului cu UE (va dam 130 miliarde, va reducem datoria cu 30% din total, in schimbul implementarii unor reforme) se tem de controlul sporit asupra bugetului, de reducerea numarului de bugetari, de faptul ca vor trebui sa plateasca taxe si impozite.
Ce va fi mai mare, teama de a plati impozite sau teama de a ramane fara euro?
Cred ca Papandreu isi cunoaste conationalii, electorii greci se vor gandi ca e mai bine sa pastreze euro si macar sa se prefaca cumva ca vor respecta acordul cu UE, vor trage de timp in speranta ca Grecia va gasi treptat alta solutie.
Grecii s-au obisnuit de mult timp sa faca evaziune fiscala, probabil unii nici nu-si mai dau seama de asta, li se pare perfect natural sa nu dea statului socoteala, sa nu-si plateasca taxele si impozitele, fara sa se intrebe din ce bani se construiesc autostrazi, spitale, scoli, muzee, porturi..
E un exemplu fascinant de tara falimentara cu cetateni relativ prosperi, un model de egoism individual prin care interesul colectiv e distrus.
Prin comportamentul lor iresponsabil, grecii au fost (si inca sunt) la un pas de a-si pune la pamant propria tara.
Oricum, in ce priveste imaginea Greciei, chestiunea e deja transata, pagubele sunt foarte mari si pe termen lung: tara de fraudatori si lenesi, asta gandesc majoritatea europenilor acum !
Putem ignora faptul ca in ultimii 30-40 de ani, cei care s-au aflat cel mai mult timp la putere au fost de stanga si "boborul" a alunecat rapid si trainic in mentalitati stangiste?
Impletirea traditiei coruptiei orientale cu socialismul este extrem de nociva. Cam asta vedem azi in Grecia. Si nu numai!
1. salariile si pensiile pierd valoarea de cumparare - si intra in haos
2. pierd si bruma de capacitate de a plati datoriile externe
3. vor fi fortati sa-si vanda o parte din insule si sa emigreze
daca raman la euro:
1. salariile si pensiile vor fi diminuate ( deci tot isi pierd puterea de cumparare)
2. nu cred ca vor avea capacitate de a-si plati datoriile
3. tot vor fi fortati sa-si vanda niste insule si sa emigreze
Inca un punct comun pt ambele variante: toti cei care au de recuperat bani de la greci si care sperau la un castig baban in timp, intra in faliment
Poate ca in viitor sa nu se mai accepte ca tarile sa traiasca pe datorie si in nici un caz cei cu deficit nu vor mai fi primiti in zona euro ( adica noi) pt ca daca esti pe minus si ai aderat la euro, nu poti decat mai devreme sau mai tarziu sa dai faliment si noi deja am vandut tot ( sol si subsol)
O dictatura e mai eficienta.
Du-te in Coreea Jiji.
Sa faca referendum cat sa fie salariul ? sau cat sa fie pensia? ... raspunsul este evident ca ... nu
Valoarea vine normal, natural.
Este cinstit? Da, doar daca ar fi fost acum 20 de ani un referendum cu intrebarea "facem sau nu datorii mai mari decat ne permit mijloacele".
Nici eu nu as plati niste banii furati din buget de privati.
Banii nu s-au dus pe salariile bugetarilor.
Bugetarii cistigau venitul mediu pe economie, nu era peste PIB/locuitor.
Banii i-au furat firmele ce capuseau statul grec.
Se stie ca este foarte mare coruptia in Grecia.
Nu doar doctorii luau spaga.
Se uita ca si firmele private dadeau spaga la politicieni?
ce au facut cu ei?
Investitiile ar fi trebuit sa aduca bani - drumuri mai bune, hoteluri, piscine - turisti mai multi.
Daca i-au mancat si baut trebuie sa fie siguri ca vor fi nevoiti sa stranga cureaua ca nu vor mai primi altii...E valabil si pt noi...
Sint in profiturile /dividendele firmelor care au construit drumuri, spitale, etc.
Profituri mutate in paradisuri fiscale.
Numai cei mai prosti platesc impozite la stat.
Corporatiile isi muta profiturile in paradisuri. Verficati si voi, fiecare.
Desi primesc subventii de la stat, terenuri gratuit, etc.
Unde sunt banii?
Cea mai mare parte, aici:
http://www.youtube.com/watch?v=nqno8H-mjeY
regret! subtitrarea este in spaniola. Suficiet ca sa se inteleaga esentialul.