
Un grup de bloggeri-
Bogdan Glavan, Florin Citu, Cristian Paun, Dan Selaru si Dan Popa - a decis sa atace frontal ideile proaste care bantuie analiza si politica economica. Cei cinci bloggeri se vor intalni in cadrul unei serii de
dezbateri online in care vor invita si alti economisti. Impreuna, vor incerca sa explice ce e cu criza, cum e cu solutiile si mai ales ce scenarii alternative exista. Discutiile vor avea un ton relaxat si fundamental ne-didactic. Vor fi de fapt discutii intre cinci prieteni, pe teme economice. Cei care doresc raspunsuri la intrebari punctuale, pot utiliza formularul de la finalul articolului sau pe
pagina de FacebookVineri a avut loc prima dezbatere, transmisa in direct la Hotnews. Intalnirea, gazduita de Universitatea Romano Americana, a abordat meritele si binefacerile "contractului cu FMI".
Vezi inregistrarea dezbaterii
Nota redactiei:
Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate
As avea o intrebare pentru dumneavoastra! Peste tot in presa vad ca lumea spune ca nu mai sunt bani, ca s-a terminat cu sistemul bancar samd. CUM apar domnule Banii astia, CINE ii face si ce ar trebui sa facem noi "ca sa fie bine", pentru "toti"..
E buna concurenta asta monetara sau nu? Pentru ca Rothschild zice ca nu. Si inca ceva - cine si de cand, ma rog, il obliga pe Isarescu sa tipareasca bani? Nu ar fi mai bine daca nu ar mai tipari deloc?
Multumesc!
(un cetatean ingrijorat din nordul patriei)
:)
Dacă creditatul dă faliment sau i se iartă datoria (vezi Grecia), banii respectivi devin ne-acoperiți în datorie/muncă și generează inflație.
Alți bani apar periodic când băncile centrale (precum BNR) răscumpără titlurile emise de stat. Acestea ar trebui să acopere creșterea de produse în economie și dobânzile, altfel iar generează inflație.
http://mihvoi.blogspot.com/2011/06/banii-nu-exista.html
Pe de alta parte, la nivel de analiza economica, consider ca in Romania anului 2011 Daniel Daianu nu are concurent.
As dori sa vad o astfel de analiza facuta live de DD. In cate episoade este nevoie si in cate accepta sa vina domnul DD.
Multumiri anticipate
Aici, intervine reprezentarea banului. In loc ca banul sa fie reprezentat de valori prezente in definitie, a fost acceptat ca etalon...aurul. Toate motivele acceptarii aurului ca unitate etalon nu imi sunt clare, insa, cu siguranta, motivul principal este trainicia-posibilitatea reprezentarii acumularii.
In conformitate cu legea antagonismului, totul are limita (sfarsit). Prin urmare, chiar si aceasta societate de tip capitalist (acumulare de capital).
Trebuie sa ne pregatim pentru o noua societate, o societate ce presupune intelegerea diferentelor aflate la tot pasul. O societate in care termenii de ,,mai bine", sau ,,bine pentru toti" vor disparea din mintea oamenilor, odata cu manifestarile electorale.
In ce masura situatia economica actuala poate fi creatoare de locuri de munca pentru tinerii absolventi care sunt gata sa plece inafara?
Sunt student in Franta, in anul 5. Am inceput facultatea aici si o voi termina aici. Merita sa ma intorc in tara?
Nu merita sa ramaii in Franta
Daca esti bine pregatit si vrei sa muncesti in SUA vei avea cele mai bune conditii
Daca esti competent dar nu vrei sa muncesti in UK vei gasi posturi bune in invatamant
Dac nu esti nici competent nici dornic de munca atunci un post de analist economic la un post media din Romania e de tine.
Pur si simplu, inca se doreste ca tara asta sa fie ieftina dpdv al costului cu forta de munca. Dar locuri de munca sunt. Numai ca workloadul lor versus salariul oferit si cerintele la angajare (sa stii si aia, si ailalta, sa fi avut si experienta - ''previous exposure to business environment'', asa suna limba de lemn corporatista cu referire la experienta anterioara - ei bine, sunt intr-un dezechilibru total.
Daca nu ma crezi si te nimeresti prin Bucuresti, ia te rog metroul si coboara la Pipera in jur de 8,30 - 9,00 dimineata O sa vezi vreo 20.000 de oameni cu o medie de varsta undeva la 24-28 de ani, toti cu loc de munca. Si-apoi intreaba-i si cat castiga.
Referitor la banci - e nevoie de noi reglementari in mediul bancar pentru a preveni bulele gen CDS si speculatiile facute cu bani scriptici? Sau solutia falimentului speculatorilor e mai putin costisitoare? Am in vedere bancile nationalizate in Anglia si SUA, "salvate" cu bani de la bugetele de stat.
detin o suma de bani in euro in spania.ce se va intimpla cu depozitele in euro in cazul in care spania revine la peseta?cum vor evolua preturile apartamentelor in tarile in care se va renunta la moneda euro?
va multumesc
asta ca sa nu macinam in gol cu acesti specialisti
Cred ca propunerea Dvs este o idee foarte buna, altfel e o pierdere de vreme
Care sunt pasii unui scenariu (in Europa si in Romania) in cazul "caderii" monedei EURO?
Ce se va intampla cu creditele in EURO in cazul secnariului prezentat mai sus?
Multumesc,
Valentin
2. In momentul in care BNR va incepe sa plateasca inapoi bani catre FMI- putem sa ne asteptam la devalorizarea leului (BNR va trebui sa cumpere valuta din piata)? Scenariul ideal ar fi sa folosim banii de la UE- care vin sub forma de valuta si trebuie schimbati in lei-, insa ce provocari are acest scenariu?
Multumesc.
La intrebarea 2. Banii primiti de BNR nu se transforma in lei decat daca BNR consuma din rezerva pentru sustinerea cursului valutar. Banii primiti de guvern... e cu totul alta poveste. Momentan BNR se poate juca cu cursul foarte usor, dar intrucat e un joc periculos, se abtine pe buna dreptate.
BNR a rămas cu "securities"urile, la activ, şi cu împrumutul la FMI, la pasiv.
2. Dacă totul este în regulă, BNR îşi recuperează banii de la SUA şi-şi plăteşte datoria la FMI.
Dacă datoria SUA se şterge, ca a Greciei, ceea ce este foarte posibil, nu BNR, ci guvernul României, adică cetăţenii ţării vor trebui să scoată banii şi să plătescă datoria la FMI.
3. Banii de la UE sunt destinaţi COEZIUNII, adică reducerii decalajelor care ne despart de ţările civilizate ale Europei, nu acoperirii găurilor făcute de BNR în visteria ţării.
2. care sint investitiile curente care vor asigura cresterea economica pe termen scurt, mediu si lung?
multumesc.
http://finance.yahoo.com/tech-ticker/the-u.s.-middle-class-is-being-wiped-out-here%27s-the-stats-to-prove-it-520657.html
- 61% dintre americani traiesc de la un salar la altul.
- 50% dintre americani detin mai putin de 1% (unu) din bogatia natiunii.
- 83% din capitalul societatilor comerciale din SUA este detinut de 1% din populatie.
- Raportul dintre salariul mediu al managerilor si salariul mediu al angajatilor "de rand" este de pana la 500 la 1.
- Mai mult de 40 milioane de americani au nevoie de tichete pentru alimente ("food stamps", asigurate de stat, nu de societati comerciale) pentru a-i ajuta pe oamenii cu venituri mici sa-si cumpere alimente.
- Aproximativ 21% dintre copiii din USA traiesc SUB LIMITA SARACIEI !!!
- 43% dintre americani au contribuit (economisit) cu mai putin de 10.000 dolari pentru pensie.
- In ciuda crizei economice, numarul milionarilor din SUA a crescut cu un "procent enorm" ("whopping percent") de 16%, ajungand la 7.8 milioane (milionarii reprezinta 2,5% din populatia SUA, care este de 308 milioane).
Intrebari:
1. Discrepanta uriasa dintre cei putini si bogati si cei multi si saraci se datoreaza diferentei de valoare dintre aceste categorii sau este un rezultat al regulilor incorecte ale "jocului" economic si social ?
2. A fost "scara valorilor" distorsionata datorita cultului banului ?
3. Cine este mai important pentru evolutia omenirii: cineva care stie sa faca bani sau cineva care impinge inainte limitele cunoasterii ?
1. Discrepanta dintre promisiunile idilice ale socialismului si realitatea crunta este doar o intamplare sau este rezultatul exploatarii slabiciunilor umane?
2. A fost scara valorilor distorsionata in dictatura comunista?
3. Ce este mai important pentru evolutia omenirii: familia ca nucleu al societatii sau un concept abstract despre o societate utopica?
Intre stanga si dreapta mai exista si centru. Intre alb si negru exista o infinitate de nuante de gri. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa gasim "nuanta" potrivita.
Intrebarea mea: in maxim 2 ani vreau sa-mi iau apartament mai mare (suntem trei si vrem sa scapam de 2 camere). Imi iau apartament:
- In 2011? In 2012?
- Cu credit in: RON? EUR?
Am suficienti bani pentru avans.
Multumesc.
Daca dvs. asteptati raspunsul la niste intrebari atat de importante de la un grup de bloggeri (carora nu le dati practic nicio informatie) si, mai ales, sunteti pregatit(a) sa actionati in consecinta doar pe baza raspunsurilor lor, atunci sfatul meu -- la care sunt aproape convins ca se vor ralia si numitii bloggeri -- este sa NU LUATI NICIUN FEL DE CREDIT.
Nu prea imi sta in fire sa inghit pe nemestecate ce citesc pe Internet, dar apreciez la justa valoare orice punct de vedere argumentat.
Va doresc sanatate si multumesc ca imi purtati de grija :)
Daca astfel de informatii ar putea fi prevazute ca fiind absolut certe, nu va dati seama ca lumea ar lua altfel de decizii si, practic, rezultatul anticipat nu s-ar mai produce?
De fapt poti pui, insa nu esti SIGUR..
De fapt iarasi poti sa fii sigur (deh, doar traim in Realitate), insa nu stii foarte foarte sigur daca chiar esti.
Chiar daca esti. Trebuie sa-ti dai seama singur, si asta e cam greu.
Lucruri evidente
-> benzina este o resursa limitata
-> alternative eco? Din pacate absolut NIMIC fezabil nici H, nici solar, nici electric (vreau sa vad avionu electric ..aberatii)
-> populatia planetei este in crestere masiva
-> numarul de mijloace de locomotie automobile/moto/etc noi produse este in crestere puternica de la an la an.(cere ENORMA)
-> puturosenia populatiei este in crestere, indiferent de costuri tin sa se dea cu masina
Vis a vis de imobiliare pe termen lung pretu real trebuie sa scada, dar nu in toate orasele RO la fel!
-> populatia RO este in scadere puternica, iar in urmatorii zeci de ani este adevarat ca se va pastra ritmul de scadere
-> cei care au emigrat NU se mai intorc (evident)
-> totusi in capitala/anumite orase mai industrializate concurenta pe locuinte va creste pentru ca se muta taranii la oras, dar nici astia nu vin cu carute de bani sa se arunce sa creasca preturile. Prima casa de fapt tine preturile mult prea sus.
-> bancile au bani de dat, dar nu ii dau din lipsa de incredere (or aproape exclusiv pe prima casa)
-> eu zic ca in curand o sa fim invadati de emigranti africani si astia o sa ne creasca preturile la imobiliare.
O sa vina aia sa ne arate cum se face adevarata agricultura si ce e munca adevarata.
Uite si pe aici niste statistici (grafice):
http://businessday.ro/05/2010/cum-a-evoluat-pretul-benzinei-in-ultimii-doi-ani/
Cat despre emigrare - oamenii astia NU se mai intorc, asta e clar.
Cat despre puturosenie si cultul pentru auto - asta e valabila mai ales pentru fostul spatiu socialist. Toate tarile astea vor invata sa fie si pragmatice, fara doar si poate. Dar a trecut inca putin din 1989 si inca si mai putin de la o crestere economica reala (incepand cu 2004). Societatile astea sunt ca niste copii carora le-a fost inchisa camera cu jucarii pentru multa vreme. Intr-o zi, brusc, au avut acces la ea. Asta e tot.
In plus, vei vedea mereu puturosenie, lipsa de pragmatism si atitudini ''macho'' in sudul continentului european fata de partea sa nordica. Italia, Spania, Grecia, sudul Frantei - peste tot domneste un soi de laissez-faire in mentalitatea oamenilor, e un carpe diem etern, daca se poate sunta statul prin tot felul de siretlicuri e foarte bine. Privind de sus, gradul de seriozitate al acestor populatii lasa de dorit. In fiecare dintre noi zace un hot si-un sarlatan care pandeste un moment prielnic de a-l pacali pe altul si tot asa, fara sfarsit.
daca aveti un job sigur (cee sigur azi?)si va puteti acoperi costurile fixe +ceva pt trai cumparati-va casa.Pt ca leul se va devaloriza in continuare ,poate ca ar fi bine sa luati in lei
Deasemenea, in ce conditii este util pentru societate sa se subventioneze o anumita ramura a economiei, si ce parte din societate ar trebui sa beneficieze de produse sau servicii subventionate de stat.
- cati bani ar trebui sa-si propuna statul sa stranga la buget (33%, 40% din PIB) si pe ce structura a taxelor (ce procent taxe pe munca munca, consum, proprietate, etc)?
- dat raspunsul x% din PIB de la prima intrebare cum ar trebui acestia cheltuiti? (cat pentru sanatate, educatie, ajutoare sociale, salarii, etc)
Cum guvernul nu are idei si nici strategii, iar opozitia ataca pe guvernanti, nu prea ai ce idei sa ataci.
O echipa respectabila ar fi trebuit sa-si propuna sa discut un set de idei pe care ei le considera fundamentale si cu efecte importante. Ideile sa fie anuntate din timp pentru a da posibilitatea sa se puna intrebari la subiect.
2- legat de prima intrebare, unde ar fi mers acesti bani daca "preventiv" nu se puneau de acord la Viena reprezentantii bancilor , a FMI , UE , BCE , BM si guvernul Romaniei in a garanta ca aceste banci vor mentine sustinerea financiara a filialelor romanesti ?
3 - De ce statul roman nu transforma cele 54 miliarde lei imprumutate anual de pe piata interna (pentru a platii datorii in scadenta si dobanzi) in imprumuturi internationale cu scadenta mare , tip 10-15 ani , eliberind astfel sume consistente in sustinerea creditarii interne ? Nu ar fi o solutie pentru a da oxigen economiei private dar si finantarii interne a proiectelor de infrastructura ? Incluse cele cofinantiate de catre UE ?
as dori sa aflu de la autor cateva exemple de economii de succes cu un sistem bancar din care statul s-a retras complet si capitalul privat a ajuns la 100%.
bancile bune sint o sursa de cistig
Mai puneti mina pe cite o carte.
Dar este invidie intre mine si tine
Ura este intre noi.
As vrea sa te desfiintez, as vrea sa te arunc afara,
Asa suntem unul cu celalalt
Vreau sa domnesc peste tine, vreau sa te anulez,
Asta nu e numai ura, ci este impuls de distrugere.
Noi nu am simtit niciodata ca apartinem un de altul,
pentru ca suntem sfaramati in bucati.
Fiecare dintre noi, am inghetat, iar ura noastra a devenit nebunie
Si asa, cine ne face sa ne uram si sa ne invidiem unul pe altul?
Noi credem ca asta vine din noi, dar totul vine de la Creator
Atunci cand o mica scanteie de Lumina
Se va dezvalui intre tine si ceilalti,
Atunci vei invata despre iubire si atunci vei uri bezna.
Te rog sa pui in discutie principiul implementarii schimbarilor.
Datorita abdicarii de la principiile economiei de piata, economia nationala si globala sufera distorsiuni semnificative, distorsiuni ce au dus la polarizarea societatii, si alocare de beneficii mult peste riscul si efortul depus unor categorii sociale in defavoarea altora.
Eu sunt de acord cu targetul ideilor voastre, problema este cum vindeci pacientul fara sa il omori. Cum ajungi de la A, starea noastra actuala la B, economia perfecta si libera cu taxe scauze si remunerarea justa a oamenilor in fuctie de efort, inteligenta, risk etc? Diavolul sta in detalii, nu este suficinet sa spunem REDUCEM TAXELE... (fapt absolut necesar), trebuie spus si cum, pas cu pas fara ca sa avem categorii sociale exterminate la propriu. Intrebarea este cum reduci taxele si creezi locuri de munca astfel incat cei care azi depind de beneficii sociale sa poata trece fara suferinte prea mari la autosustenata economica si de ce nu plus valoare integii societati.
Daca exista, inseamna ca nu e. :)
Diavolul intradevar, e in detalii.
- vorbiti despre toate si despre nimic.
-sariti de la o idee la alta.
- nu aduceti argumente reale, fundamentale.
-nu aveti curajul sa va contraziceti in mod real.
- vorbiti in mod prea general despre notiuni care par cunoscute de toti dar pe pariu ca fiecare ar interpreta notiunea diferit.
- clar nu aveti nici o atitudine constructiva. e jenant cata palavrageala despre cat de amarati suntem.
luati va rog comentariul meu constructiv - chiar as vrea sa vad niste oameni din mediul online avand o discutie serioasa, la un alt nivel decat discutiile din coltul strazii.
in ultimii ani toti suntem economisti experti - mai mult, macroeconomisti experti.. :)) - puteti mai mult decat atata. sper.