VIDEO Miscare surpriza la BNR. Dobanda cheie a bancii centrale coboara la 6%. Vezi ce efecte poate genera acest lucru in economie. Citeste si argumentele BNR in favoarea reducerii dobanzii cheie

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 2 noiembrie 2011, 12:08 Economie | Finanţe & Bănci


Membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei au decis in sedinta de miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,00 la suta de la 6,25 la suta pe an incepand cu data de 3 noiembrie 2011. De asemenea, deciziile includ mentinerea nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii ale pasivelor in lei si in valuta si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Decizia BNR de a reduce dobanda cheie constituie o surpriza, analistii bancari mizand pe mentinerea acesteia. Banca de emisiune modificase anterior nivelul dobanzii cheie in 4 mai 2010. Economistii contactati de HotNews spun ca desi surprinzatoare, reducerea de 25 p.b. nu va avea efecte puternice in economie.

Urmatoarea sedinta de CA va avea loc in 5 ianuarie 2012.
Miscarea BNR de joi nu inseamna mare lucru pentru economie si nu pare sa indice un semnal clar pe care Banca Centrala sa il transmita pietei, spun economistii contactati de HotNews.ro. "Decizia este conform asteptarilor, este adecvata contextului si va avea un efect preponderent de semnal", a declarat pentru HotNews.ro Florian Libocor, economistul sef al BRD-GSG.

"Un plus sau un minus de 0,25 nu inseamna mare lucru, dar este posibil ca BNR sa considere ca exista riscul unui puseu inflationist viitor si sa actioneze in consecinta", a declarat pentru HotNews economistul roman Florin Citu, care a lucrat in doua banci centrale inainte de a fi economist sef intr-o banca comerciala.

Acest 0,25% nu e ceva ce putem considera spectaculos, ci mai degraba o masura luata in contextul economic actual", considera si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si a CEC Bank, Radu Ghetea. Nici Laurian Lungu nu crede ca impactul deciziei BNR va fi major. "Nu cred ca o reducere de 25 p.b. poate genera un impact major in economie. Aceasta reducere indica o directie, in cel mai bun caz", explica Lungu.

E o miscare simbolica, crede si profesorul Daniel Daianu. "Mecanismul de transmisie la noi este defectuos. Putem asista la o scadere de politica monetara concomitent cu cresterea dobanzilor active ale bancilor comerciale. BNR a avut motiv sa rupa o atitudine de imobilism intrucat s-a produs o scadere dramatica a ratei inflatiei. Nu ma astept ca bancile sa scada dobanzile. Desi au o capitalizare buna, bancile de la noi vor cauta in continuare sa extraga o renta", mai spune Daianu.
 • Pietele financiare mizau pe mentinerea dobanzii
Intr-un sondaj Reuters din urma cu doua zile, experti din bancile locale au declarat ca, in urma sedintelor din noiembrie si ianuarie, Banca Nationala a Romaniei va mentine rata dobanzii la 6,25 la suta. Nivelul coborat al inflatiei, de 3,5 la suta in septembrie, fata de 4,3 la suta in august va determina BNR sa-si modifice estimarile la sfarsitul acestui an. Vice-guvernatorul BNR, Cristian Popa, declarase la randul lui ca Banca Nationala a Romaniei nu se va grabi sa reduca rata dobanzii, chiar daca nu se asteapta la o crestere a inflatiei in urmatoarele luni.

CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 noiembrie 2011.
 • Argumentele BNR: inflatia e mica, economisirea si dependenta de finantari externe trebuie reduse
Rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 3,45% in luna septembrie de la 4,25 % in luna precedenta, reintrand dupa mai mult de un an in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei. Pentru lunile urmatoare se preconizeaza consolidarea procesului de dezinflatie, concomitent cu scaderea anticipatiilor inflationiste, in contextul mentinerii conduitei prudente a politicii monetare.

Revigorarea creditului acordat sectorului privat ramane modesta, inclusiv ca urmare a atitudinii prociclice a bancilor comerciale, ce reflecta incertitudini si riscuri legate de evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, si de semnale mixte privind redresarea economica la nivel mondial.

Ajustarea treptata a conditiilor monetare reale in sens larg este asteptata a se reflecta in nivelul dobanzilor practicate la creditele acordate de bancile comerciale. In acelasi timp, CA al BNR reitereaza importanta stimularii procesului de economisire interna, inclusiv prin remunerarea adecvata a depozitelor bancare pentru a asigura sustenabilitatea deficitului extern si reducerea treptata in termeni relativi a dependentei economiei nationale fata de finantarile externe.


 • Ce efecte ar putea genera in piata decizia BNR?
Teoretic, reducerea dobanzii cheie ar putea ieftini creditele, insa acest lucru se va vedea abia peste cateva luni, timp in care se va propaga in piata reducerea operata joi de catre BNR (primele efecte urmand sa se vada pe piata imprumuturilor interbancare). De asemenea, reducerea dobanzii-cheie accentueaza presiunile de depreciere a leului. In plus, este importanta si schimbarea de limbaj in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii din piata monetara, BNR decizand acum sa urmareasca o gestionare "adecvata" fata de una "ferma" decisa in sedintele anterioare. Acest lucru ar putea insemna ca BNR va urmari o gestionare a lichiditatii in functie de conditiile efective din piata monetara si valutara.

In noiembrie 2009, cand BNR nu a redus dobanda in ciuda asteptarilor bancherilor, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a explicat decizia: "In acel moment, reducerea dobanzii cheie nu s-ar fi dus acolo unde ne
 
- Stimuleaza cererea de credit
- Consolideaza trendul de scadere al dobanzilor bancare
- Imbunatateste sentimentul investitorilor straini fata de climatul economic
- Da o mana de ajutor Finantelor la finantarea in lei
- Preintampina o apreciere excesiva a leului
- Stimuleaza investitiile si consumul
 
 
La ce duce reducerea dobanzii cheie
intereseaza pe noi: prin dobanzile interbancare, in reducerea dobanzilor la credite noi. Acelea ne preocupa in mod special. In timp ce noi scadeam de la 10,25 la 8, dobanzile la credite au scazut, dar cu mult mai putin. Dovada ca au si crescut marjele intre dobanzile la credite si depozitele la majoritatea bancilor comerciale", a explicat viceguvernatorul Popa.

Semnalele transmise prin deciziile de politica monetara ale BNR isi produc de regula efectele asupra economiei in mod indirect, prin intermediul bancilor. In cadrul sectorului financiar-bancar transmisia se realizeaza relativ rapid. La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc imperfect efecte si dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.

Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica,  marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire. In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii, in timp ce dobanzi mai ridicate stimuleaza economisirea, inhiband pe termen scurt consumul si investitiile.
 • Reduceri anterioare ale dobanzii BNR au dus la scumpirea creditelor noi, in lei
HotNews a analizat impactul reducerii dobanzii cheie a BNR asupra dobanzilor la creditele noi acordate companiilor. Rezultatele arata ca nu intotdeauna reducerea dobanzii BNR este insotita de scaderea costului noilor credite. De exemplu, in februarie 2009, BNR a redus tot cu 0,25% dobanda cheie. In urmatoarele 3 luni, bancile au scumpit creditele de la 21,3% (dobanda medie la creditele noi pe termen de 1-5 ani acordate IMM), la 22,3%.

Reducerea dobanzii BNR din mai 2009 (0,5 pp) a fost insotita de ieftinirea imperceptibila a creditelor noi cu maturitati de pana la 5 ani, dar cu scumpirea creditelor bancare acordate pentru mai mult de 5 ani (de la 17,3 la 18,2%).

In iulie 2009, BNR a mai redus dobanda cheie la 9%, nivelul dobanzilor medii la creditele noi ramanand constant, iar operatiunea similara a Bancii Centrale din august 2009 a fost tot fara efect.

Cea mai ampla reducere a dobanzilor bancare la creditele noi a fost la finalul lunii aprilie 2009, (peste 3 p.p), iar taierile agresive de dobanda ale BNR au fost insotite de taieri modeste ale costului creditelor bancare noi in moneda nationala.

Tragand linie, BNR a redus in intervalul ianuarie-octombrie 2009 dobanda cheie de la 10,25% la 8%, iar bancile de la 20,7% la 16,8% (credite noi, pe termen de 1-5 ani) si de la 19,4% la 15,4% (credite noi pe mai mult de 5 ani, acordate companiilor).
 • Nivelul rezervelor minime a ramas acelasi
Desi jucatorii din piata estimau ca BNR va imbunatati lichiditatea din sistem prin scaderea RMO la lei, acest lucru nu s-a intamplat, Banca de emisiune preferand sa nu se atinga de ROM, in ciuda faptului ca aderarea viitoare la Euroland presupune un nivel mult mai mic al acestor rezerve obligatorii.
Preactic, rezervele minime obligatorii (RMO) sunt reprezentate de disponibilitati banesti ale bancilor pastrate in conturi deschise la Banca Nationala a Romaniei.

Functiile principale ale mecanismului RMO constituite in lei sunt cea de control monetar (aflata in stransa corelatie cu cea de gestionare a lichiditatii de catre BNR) si cea de stabilizare a ratelor dobanzilor de pe piata monetara interbancara. Rolul major al RMO in valuta este acela de a tempera expansiunea creditului in valuta.

Baza de calcul a RMO se determina ca nivel mediu zilnic (pe perioada de observare) al soldurilor elementelor de pasiv in lei si in valuta din bilanturile bancilor (cu exceptia pasivelor interbancare, a obligatiilor catre BNR si a capitalurilor proprii). Perioada de observare si cea de aplicare au durata de o luna, fiind succesive (prima dintre ele reprezentand intervalul cuprins intre data de 24 a lunii precedente si data de 23 a lunii curente).

Ratele RMO pot fi diferentiate atat in functie de moneda de constituire, cat si in functie de scadenta reziduala a elementelor incluse in baza de calcul (mai mica sau mai mare de 2 ani). Deficitului de rezerve i se aplica o dobanda penalizatoare, iar abaterile repetate se sanctioneaza prin avertisment, amenzi sau prin limitarea operatiunilor institutiei de credit.
 • Mecanismul prin care se transmit in piata deciziile BNR
Desi banca centrala poate controla ratele dobanzilor pe termen scurt, economia reala este influentata cu precadere de ratele dobanzilor pe termen mediu si lung practicate de bancile comerciale. Nivelul acestora din urma depinde de cel al ratei dobanzii de politica monetara, dar si de asteptarile privind inflatia, perspectivele privind cresterea economica etc.

In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii, in timp ce dobanzi mai ridicate stimuleaza economisirea, inhiband pe termen scurt consumul si investitiile. Astfel este influentata cererea agregata din economie. Oferta agregata are o capacitate de ajustare la nivelul cererii agregate limitata la un orizont scurt de timp. Pe termen lung, oferta depinde in principal de dinamica factorilor fundamentali precum capacitatile de productie, forta de munca si gradul de inzestrare tehnologica si prin urmare se ajusteaza mai lent si pe termen mai indelungat, neputand fi influentata prin intermediul politicii monetare. In aceste conditii, pe termen scurt/mediu, politica monetara poate afecta numai decalajul dintre nivelul efectiv al activitatii economice si cel sustenabil pe termen lung.

Dintre canalele de transmisie a politicii monetare, cele mai importante sunt: canalul ratelor dobanzilor practicate de institutiile financiare; canalul creditului; canalul cursului de schimb; canalul efectelor de avutie si bilant; canalul anticipatiilor agentilor economici privind inflatia.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9225 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  :) (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 12:46)

  alex [anonim]

  De ce surpriza?

  BNR "armeaza" politica monetara pentru ce o sa vina. Si bine face. Au evitat sa reduca prea devreme dobanda, asa ca pe "al doilea val" de criza financiara au inca armele incarcate la maxim...
  • +5 (7 voturi)    
   da (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 13:31)

   da [anonim] i-a raspuns lui alex

   da, e o strategie echilibrata si corecta, mai ales ca nu au vrut sa rateze tinta de inflatie, pentru a prezerva obiectivul trecerii la euro.

   dar, pe de alta parte, tinerea dobanzii la acest nivel a cam gatuit economia. sa speram ca viitorul va da dreptate bnr si ca economia va reporni (sau macar nu va scadea) in viitorul apropiat.
   • +1 (1 vot)    
    BNR a marit dobanda reala (Joi, 3 noiembrie 2011, 9:00)

    Babusca [anonim] i-a raspuns lui da

    Cat de gresit.. cat de gresit este interpretata actyiunea BNR... si din pacate nu numai de ziaristi ci si de asa zistii economisti autohtoni...

    Dragi cititori.... BNR a MARIT DOBANDA REALA!
    Dobanda nominala au scazut-o cu 0.25% dar inflatia a scazut cu mult mai mult ca urmare BNR a marit dobanda reala asupra economiei cu 3%... un lucru devastator ori carei economii muribunde!

    Pentru stimularea economiei dobanda de referinta ar trebuie sa fie cu cel putin 1% mai mica de cat inflatia....
    • 0 (0 voturi)    
     sau poate a scazut-o (Joi, 3 noiembrie 2011, 11:03)

     Ale [anonim] i-a raspuns lui Babusca

     din ecuatia Fischer rezulta: dobanda reala = dobanda nominala - inflatie

     deci daca scade si inflatia, si dobanda nominala mie mi se pare ca scade si dobanda reala. i'm just saying!
     • 0 (0 voturi)    
      ? (Joi, 3 noiembrie 2011, 11:44)

      kitto [utilizator] i-a raspuns lui Ale

      depinde....daca scaderea inflatiei este mai mare decat scaderea dobanzii nominale..atunci dobanda reala creste
     • 0 (0 voturi)    
      MATE CLASA 4 (Joi, 3 noiembrie 2011, 11:49)

      Matematica clasa 4 [anonim] i-a raspuns lui Ale

      Ale... nu stiu cum ai ajuns tu sa stii de Fisher... fara cunostinte fundamentale de MATEMATICA!!! MINUS CU MINUS FAC PLUS!!!!
      Delta Dobanda reala = delta dobanda nominala - delta inflatie

      adica:

      -0.25 - (-3.00)= +2.75...... adica dobanda reala a crescut cu 2.75%... adica BNR actioneaza prociclic... asa um de fapt a facut todeuna... ca altceva nu stie...

      Sa inteleg ca ai facut ASEul?
    • 0 (0 voturi)    
     pai (Joi, 3 noiembrie 2011, 12:23)

     pai [anonim] i-a raspuns lui Babusca

     pai si daca ar fi lasat dobanda la 6.25%, te pomenesti ca ar fi rezultat o scadere a dobanzii! esti fenomenal...
  • +5 (7 voturi)    
   E o miscare anticipativa (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 14:14)

   BNR, de veghe in lanul de lei [anonim] i-a raspuns lui alex

   Cred ca BNR are date mai precise decat INS in ce priveste economia, reducerea prudenta a dobanzii e un semnal: economia redemareaza, inflatia scade, marcam momentul dar ramanem cu arma pregatita, in caz de alt val de criza.

   Inflatia in Romania a fost de 3,5% in septembrie, nivel minim pt ultimii 21 de ani, la fel si dobanda de 6% de acum.
   In aceeasi luna de referinta inflatia in zona euro a atins 3% !

   S-ar putea ca pe T3 din 2011 sa avem o crestere a PIB de 2,5-3%, peste asteptari, iar daca se confirma am putea atinge deja tinta anuala de 1,5% crestere PIB.

   Asta in timp ce Grecia e tot pe minus, iar Portugalia va avea -4,9% PIB (incercand sa duca deficitul portughez la 5,9% din PIB, mult peste nivelul romanesc).

   Sunt binevenite pt economia romaneasca, cat de mici, orice crestere de PIB, orice scadere de inflatie sau de dobanda de referinta.
   • +3 (3 voturi)    
    hm (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 14:46)

    alex [anonim] i-a raspuns lui BNR, de veghe in lanul de lei

    E un semnal. Cresterea din trim 3 e "dead cat bouncing". Economia nu "redemareaza" ci abia acum incepe sa se gripeze. De aia e nevoie de reducerea dobanzii.

    Daca in UE se intampla ce pare sa se intample, cresterea economica pt anul viitor e compromisa si atunci un pic de suflu din partea monetara e binevenit. Insa economia nu poate fi tinuta in viata doar prin masuri monetare, trebuie si eficienta la nivelul firmelor.

    PS: polonezii pe care toata lumea i-a pupat pe crestet acum vor afla ce inseamna scadere economica. Adica in 2012.
    • +1 (1 vot)    
     si (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 15:03)

     si [anonim] i-a raspuns lui alex

     si eu sunt foarte pesimist in ceea ce priveste economia. imia duc aminte de ceea ce spunea misu negritoiu: "ca bancher, te uiti la economie si te intrebi de unde poate veni cresterea" (caci nu prea are de unde).

     dar, in acest context, bnr face si ea ce poate. nu este nici anaf, nici parlament, nici minister de finante.

     cred ca e o veste buna scaderea dobanzii. dar ca statul (si guvernul) trebuie sa raspunda cu listari si cu proiecte de infrastructura, din care multe in parteneriat public-privat.
 • -2 (6 voturi)    
  "specialistii" BNR (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 16:50)

  kllaus [anonim]

  Nu doar decizia de astazi , ci si cele din cursul ultimilor ani , imi aduc aminte de faptul ca marii "specialisti" ai BNR au fost toti specializati , mai intai, la Secu, si apoi la ASE, sectia economie socialista.
  Mersul economiei de dupa Revolutie este pe deplin influentat de proasta coordonare a masurilor economice promovate de Guvern cu cele ale Bancii Nationale.
  Nici nu se putea un moment mai prost pentru reducerea dobanzii de referinta, cand , de fapt, incepusem si noi sa intram in randul lumii, al aceleia cu inflatie pamanteana.
  Reducerea dobanzii nu da neaparat un semnal pozitiv bancilor, ca ar trebui sa redea startul creditarii, pentru ca ele oricum NU AU BANI pentru a investi intr-o economie subreda ca a noastra, unde salariile sunt foarte mici, iar puterea de cumparare extrem de scazuta. Insa da un semnal foarte pozitiv, pentru cei care asteptau toamna aceasta sa mareasca preturile, deci un plus de inflatie, nu neaparat izvorata din munca , ci speculativa.
  Astfel, BNR da un semnal prost celor care muncesc si economisesc, putini de altfel in tara asta.
  De unde vine aceasta decizie? Din apropierea alegerilor, cand oamenii trebuie sa reintre usor in euforia din vremurile anterioare crizei. Iar cum economia nu merge, salariile nu cresc, nu putem decat sa scoatem banii din banci, si sa-i aruncam in piata. Dupa alegeri, potopul!
 • +2 (2 voturi)    
  strategii (Miercuri, 2 noiembrie 2011, 17:04)

  Stefan [anonim]

  Creditul salveaza economia si creste PIB. Pe hartie cel putin. Pe termen lung vedem cu totii ce efect au creditele. Dar cum zicea si domnul Franks : Romania ar trebuie sa incerce moare ultima.
  Pana la urma viitorul depinde si de noi, ce o sa facem cu banii pe care am putea folosi. BNR macar incearca cum poate, cu sugestii, afirmatii ...
  • 0 (0 voturi)    
   B.N.R. (Joi, 3 noiembrie 2011, 10:14)

   Stefan Nicolescu [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   B.N.R. nu trebuie sa incerce, nu trebuie sa dea sugestii si nici sa afirme, B.N.R. trebuie sa se implice direct si fara menajamente verificand si controland drastic sistemul bancar romanesc, trebuie sa se implice direct si dur in oprirea definitiva a abuzurilor bancare impotriva clientilor bancari din Romania, trebuie sa recapaciteze si sa forteze si bancile sa-i recapaciteze pe clientii bancari cu restante la plata ratelor la creditele neperformante in a-si achita ratele prin diminuarea drastica a DAE si refinantarea, neconditionata si obligatorie de catre banci, a creditelor la DAE cele mai scazute. B.N.R.-ul trebuie sa renunte la aerul asta de "turn de fildes" si sa coboare pe pamantul Romaniei, in realitatea dura din Romania si sa-si "sufulce manecile" impunandu-se pe piata bancara din Romania in asa fel si pe orice cale in protejarea clientilor bancari din Romania, impotriva abuzurilor bancare si asigurarea unui nivel, minim-minimorum, de profit pentru banci. Daca BNR-istii s-ar gandi bine si logic si ar folosii matematica bine ar vedea ca Dobanda cheie de politica monetara ar trebui sa fie sub 3% care sa duca in mod direct la scaderea drastica a D.A.E. in sistemul bancar romanesc, pt. ca ratele la credite sa poata fi platite cat mai usor, rulajul banilor sa fie cat mai mare si cat mai rapid, fara sincope.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by